Słoneczne rabaty
Re: Słoneczne rabaty
Na rozładowanie napięcia?Mi ciśnienie orlikami podniosłas 

- sweetdaisy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie rugosy też zaczęły sezon jako pierwsze
Sabinko, zdjęciom jakie robisz nie można się oprzeć. Można by je "jeść garściami"
Orliki przepięknie wychodzą na zdjęciach, u mnie piwonie i powojniki jeszcze w pąkach.

Sabinko, zdjęciom jakie robisz nie można się oprzeć. Można by je "jeść garściami"

Orliki przepięknie wychodzą na zdjęciach, u mnie piwonie i powojniki jeszcze w pąkach.
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Tę pomyłkową odmianę powojnika chyba dobrze rozpoznałaś, poczekaj jeszcze, aż kwiat w pełni rozwinie płatki, ale to raczej Asao.
Można zaproponować Ci wymianę nasion orlików? Ja nie mam pełnych, które mi się bardzo podobają, wczoraj kupiłem 4 kolory, nasiona których mogę zaoferować.
Można zaproponować Ci wymianę nasion orlików? Ja nie mam pełnych, które mi się bardzo podobają, wczoraj kupiłem 4 kolory, nasiona których mogę zaoferować.
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Sabinko, cudne orliki
U mnie nie chcą się miksować
Powojniki i moje odbiły po ubiegłorocznym uwiądzie - Marię Curie spisałam na straty, miałam wykopać a tu niespodzianka - rośnie pięknie

- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Chyba muszę przesadzić swoje rugosy, bo jeszcze nie kwitną, a tak je lubię! 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Tulap, nic tylko siać
Wychodzą prawdziwe cudeńka, niedostępne w regularnej sprzedaży
Zuza, dziękuję za przemiłe słowa
Rugosy są niezawodne, nie przeszkadzają im nawet tony mszyc.. chociaż ostatnio zauważyłam wzmożoną aktywność biedronek.. i to taką, o której wolno mówić tylko po 22 w nocy
Jurku, witaj
jeśli tylko chcesz to nasionka pozbieram i możemy się mieniać. Widziałam twoje zakupy i powiem ci, że mogą wyjść bardzo obiecujące krzyżówki
Alania, a próbowałaś wysiewać swoje nasionka do pojemnika? może przez przypadek wyrywasz swoje siewki
jakie masz kolory??
Renatko, moje mają słońce do około południa, później zasłania je mur i tuje
ale i tak świetnie sobie radzą. ja też uwielbiam ich zapach.. obłędny.. marmoladkowy 

Zuza, dziękuję za przemiłe słowa

Jurku, witaj

Alania, a próbowałaś wysiewać swoje nasionka do pojemnika? może przez przypadek wyrywasz swoje siewki

Renatko, moje mają słońce do około południa, później zasłania je mur i tuje

- Alania
Nie, nigdy nie próbowałam do pojemnika 

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
No to gratuluję pierwszego różanego kwiatka.
Moje piwonie mają jeszcze główki ściśnięte. One zawsze na początku czerwca kwitną, więc chyba nie majowe?
Nie znam się na nich.
Potwierdzam, że orliki są bardzo wdzięcznymi modelami.
To samosiejki?Jest odmienność od roślin matecznych?

Moje piwonie mają jeszcze główki ściśnięte. One zawsze na początku czerwca kwitną, więc chyba nie majowe?

Potwierdzam, że orliki są bardzo wdzięcznymi modelami.

- nifredil
Alania, ja zawsze wysiewam do małej doniczki, bo nie byłoby szans uchować czegokolwiek na rabacie
Aneczka, chyba źle to ujęłam
... samosiejki na całej rabacie ostały się jedynie 3-4, bo resztę bezwzględnie ciachnęłam motyką, albo wykopałam i przesadziłam w odpowiednie miejsce.. miałam na myśli to, że oprócz tego pierwszego biało-zielonego.. przypuszczam, że będzie biały jak się całkiem rozkwitnie.. to wszystkie różnorodności pochodzą z nasion z (uwaga) czarnego orlika od mojej mamy. Byłam nim zachwycona, zebrałam nasionka, posiałam i niestety nie wiedziałam jeszcze wtedy o niepowtarzalności cech.. wyszły niesamowite kolory od różowych po fioletowe, błękitne, biało niebieskie.. niektóre bardziej pełne, niektóre półpełne lub puste.. niestety czarny ani jeden

Aneczka, chyba źle to ujęłam

- aneczka1979
I za tę różnorodność właśnie uwielbiam orliki!
Nie pozostaje Ci nic innego jak dzielenie kępy czarnego orlika co jakieś 2-3 lata.
Nie pozostaje Ci nic innego jak dzielenie kępy czarnego orlika co jakieś 2-3 lata.

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sabinko pachnąco rozpoczęłaś sezon różany.
Niezapominajki u mnie wysiały się w ilości jednej sztuki.
Asao bardzo piękny, naoglądałam się też u Aneczki. Orlikami czarujesz,
tyle kolorów. U mnie wysiało się kilka niebieskich i jeden majtkowy róż.
Tulipany jeszcze śliczne, piwonia już kwitnie. 

- nifredil
Witajcie kochani goście
Zarówno skrytoczytacze, jak i ci, którzy pozostawiają po sobie ślad w formie przemiłych wpisów
pogoda się coś psuje, niby mamy nadal cieplutko (chyba jednak nie przebijemy wczorajszych 27 stopni
) ale niebo już zasnute chmurami i zapowiadają nam kilka dni solidnych opadów.. niestety temperatury mają polecieć do 10 stopni
Zrobiłam sobie wczoraj maraton zaległych odcinków Mai w ogrodzie i patrzcie na co trafiłam
http://majawogrodzie.tvn.pl/262,Z-rozam ... cinek.html ogród różany
i nawet wypatrzyłam kilka piękności, które posadziłam u siebie 
Nie mogę się doczekać kiedy posadzona na wiosnę Constance Spry będzie tak wielka jak w prezentowanym ogrodzie.. moja pewnie nawet nie zakwitnie w tym roku
Mam też pytanie do powojnikowych znawczyń.. może Aneczka pomoże.. coś się dzieje z jednym pnączem posadzonym jakieś 3-4 tygodnie temu. Nie łapie go uwiąd tylko żółkną mu liście, nie schną, ale robią się seledynowo zielone (muszę zrobić zdjęcie to dodam do dokumentacji) Nie jest ususzony, nie ma zbyt mokro, nadal szybko rośnie i nawet wytwarza pąki, tyle że ma taki niezdrowy kolor.. nie wiem czy może mu miejsce nie odpowiadać? W nogi dostał wióry rogowe i pokruszone skorupki z jajek.. dokładnie to samo co inne powojniki..
Aneczka.. ratuj
A po kępie czarnego orlika już nie ma śladu.. u moich rodziców grasują nornice
Sonia, majtkowy róż potrafi być piękny więc nie masz co narzekać
u mnie niezapominajki zaczynam traktować jak chwasty.. jest ich mnóstwo
Piękny Asao

Pączki z dawna wyczekiwane. Ten gruby pękatek to Vyvyan Pennell, pękający to Multi Blue i nawet róża Jubilee Celebration załapała się na zdjęcie

Ville de Lyon ma ciężkie życie...został wydarty przez koty w ubiegłym roku. Nic nie wskazywało na to, że urośnie. Na wiosnę wystrzelił, a ślimaki zjadły go do golutkiej ziemi
Postanowiłam działać. Wykopałam, posadziłam w donicy i oto efekt - JEST!

Czapki Napoleona nałożone, teraz tylko czekamy na najbardziej aromatyczne kwiaty w moim ogrodzie (lilie oczywiście poza konkurencją
)

czosnki

i szczypior, który też che być czosnkiem

jak widać kobea wsadzona przy pergoli bierze się do rośnięcia.. na Alexandrze McKenzie

kocimiętka

przedszkole lawendowe..

orliki

jak widać jeszcze sporo w pąkach

Pierwszy łubin

dlaczego pojedyncze kwiaty są takie ładne..

.. a w większej ilości przyprawiają o ból głowy..

Zarówno skrytoczytacze, jak i ci, którzy pozostawiają po sobie ślad w formie przemiłych wpisów

pogoda się coś psuje, niby mamy nadal cieplutko (chyba jednak nie przebijemy wczorajszych 27 stopni

Zrobiłam sobie wczoraj maraton zaległych odcinków Mai w ogrodzie i patrzcie na co trafiłam
http://majawogrodzie.tvn.pl/262,Z-rozam ... cinek.html ogród różany

Nie mogę się doczekać kiedy posadzona na wiosnę Constance Spry będzie tak wielka jak w prezentowanym ogrodzie.. moja pewnie nawet nie zakwitnie w tym roku

Mam też pytanie do powojnikowych znawczyń.. może Aneczka pomoże.. coś się dzieje z jednym pnączem posadzonym jakieś 3-4 tygodnie temu. Nie łapie go uwiąd tylko żółkną mu liście, nie schną, ale robią się seledynowo zielone (muszę zrobić zdjęcie to dodam do dokumentacji) Nie jest ususzony, nie ma zbyt mokro, nadal szybko rośnie i nawet wytwarza pąki, tyle że ma taki niezdrowy kolor.. nie wiem czy może mu miejsce nie odpowiadać? W nogi dostał wióry rogowe i pokruszone skorupki z jajek.. dokładnie to samo co inne powojniki..
Aneczka.. ratuj

Sonia, majtkowy róż potrafi być piękny więc nie masz co narzekać

Piękny Asao

Pączki z dawna wyczekiwane. Ten gruby pękatek to Vyvyan Pennell, pękający to Multi Blue i nawet róża Jubilee Celebration załapała się na zdjęcie

Ville de Lyon ma ciężkie życie...został wydarty przez koty w ubiegłym roku. Nic nie wskazywało na to, że urośnie. Na wiosnę wystrzelił, a ślimaki zjadły go do golutkiej ziemi

Czapki Napoleona nałożone, teraz tylko czekamy na najbardziej aromatyczne kwiaty w moim ogrodzie (lilie oczywiście poza konkurencją

czosnki

i szczypior, który też che być czosnkiem

jak widać kobea wsadzona przy pergoli bierze się do rośnięcia.. na Alexandrze McKenzie

kocimiętka

przedszkole lawendowe..

orliki

jak widać jeszcze sporo w pąkach

Pierwszy łubin

dlaczego pojedyncze kwiaty są takie ładne..

.. a w większej ilości przyprawiają o ból głowy..

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Orliki są takie wdzięczne do fotografowania
Tak sobie myślę, że jakby ich kwiaty w rzeczywistości były większe, choćby takie jak np powojników to ale byłby cudny widok 

- Alania
Sabinko, jak Ci się udaje stworzyć tak śliczne jasnoniebieskie kwiaty orlików?
Cudne

Cudne

- aneczka1979
Sabinko a jaki to powojnik? Niektóre z natury mają takie żółtawe liście. Jeśli to nie to, to może jakaś choroba grzybowa?