Ogród Andzi cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Ogród Andzi cz.3

Post »

Taju ;:196 berberys w złym miejscu jest posadzony...będzie miał za ciasno. Przeczytałam że rośnie 2,5 m wysokości 4 m szerokości...nie mam pojęcia gdzie go upchnąć, lubi zaciszne stanowiska...w przewiewnych może przemarzać. Po za tym jest bardzo ozdobny jak zakwitnie. Pod modrzewiami jest miejsce, tylko od wietrznej strony trzeba go czymś zasłonić...prawdopodobnie posadzę tuje szmaragdy...szybko rosną, będzie minimalna osłona od mroźnych wiatrów. Nic innego nie przychodzi mi do głowy :oops: :?:
Erigern szkoda było nie kupić za 3 zł, dwa razy pytałam ocenę...nie dowierzałam że tyle kosztuje...w tym roku zimował w gruncie, kwitnie jest ok.
Jasnota też nie wiem jak się nazywa, przesadzona jest na nowe miejsce...zaczyna ładnie rosnąć, liście wybarwiły się na srebrny kolor...blisko rośnie perowskia łobodolistna, razem powinny dobrze wygladać.

Obrazek
Piwonia zaczyna kwitnąć.
Obrazek
Trójsklepka, tawuła, funkia...miejsce się powoli zapełnia.
Obrazek

Orlik
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tamaryszek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Paprocie
Obrazek

Obrazek

Obrazek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, u mnie też jeden liliowiec już kwitnie :) Inne mają pączki, ale są tez takie, które póki co maja same liście :)

Teraz czas azalii- uwielbiam je :)

Wypadł mi klon palmowy, trawy wyglądają fatalnie, jak przemarznięte, poza tym- chwaściory panoszą się, ze aż strach :)
A ten Twój wiąz... hmmm, sadziłam coś podobnego, nie pamiętam co, ale miejsce by sie zgadzało. Tyle, ze w okolicy rośliny matecznej podobne liście wybijają w okolicy metra, dwóch od "centrali". nie wiem czy to roślina ok, czy może jakaś samosiejka, która wybija gdzie jej się podoba. I nie wiem czy usuwać, czy zostawić??? Listki niemal identyczne jak u Twojego wiąza :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Miałam dwie goryczki i ich nie widzę u siebie. Może wymarzły? Ogród coraz to piękniejszy i bogaty.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jasnota może być "Beacon Silver".Pod taką nazwą kiedyś rósł u mnie.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolko :wit o klonie słyszałam że może przemarzać, miałam nieraz w rękach sadzonki ale jakoś nigdy nie kupiłam. Lubelszczyzna jest na te drzewka za zimna. Gałęzie rosnące jak Wiąz zostaw, zobaczysz co będzie dalej. Oznacz tylko miejsce żeby nic nie wyciąć podczas odchwaszczania. Wiem że wiąz można rozmnażać z gałęzi bocznych, bardzo szybko wypuszcza korzenie...bardzo możliwe że od korzenia rośnie nowa sadzonka.

Mirko ;:196 goryczki na wiosnę niezbyt dobrze wyglądały, liście na brzegach miały brązowy odcień...zostały obsypane lepszą ziemią i odżyły...z tego co zauważyłam najlepiej rosną na lekkim podwyższeniu, była jeszcze inna odmiana rosła na płaskim terenie...szybko padła.

Janek ;:3 nazwę Jasnoty wpiszę do zeszytu, tak się chyba nazywa...zerknęłam w necie na kilka stron z tą rośliną, kwiaty są w takim samym kolorze. Rosła jeszcze jedna, kwitła na biały kolor...ale nie wiem czy nie została wyrzucona.

Obrazek

Piwonia ciemne kulki to zawiązki kwiatów, dużo nawet ich ma w tym roku.
Obrazek
Zakątek z roślinami cebulkowymi.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Jak sobie przypomnę Twoje zdjęcia z przed miesiąca lub dwóch to widzę taką różnicę... pięknie się wszystko zagęściło i ożywiło. Czy Twój Syringa pachnie? Intensywnie? Bo mój dopiero się otwiera. Ale jakoś powalająco nie pachnie. Może to kwestia tego że kwitnie pierwszy raz i tak słabo? Uwielbiam zapach bzu a jakoś te moje bzy słabo pachną. Tłumaczę sobie że są małe. Może jak będą duże i z masą kwiatów to dopiero? Czy łudzę się?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu ;:167 ten bez słabo pachnie, inne odmiany pachną bardziej. Też czekam na więcej kwiatów, tak jak kiedyś pisałam po przycięciu...kwiatostanów jest tylko trzy. Może w następnym roku będzie lepiej. Ogród faktycznie zagęszcza się z dnia na dzień, rośliny wieloletnie mają już pąki kwiatowe...niedługo zakwitną. Fotki najlepiej pokazują co się dzieje ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Na dole widać podzieloną szarą trawkę, rude mrówki mieszkały w środku kępy...mrówek jest coraz więcej, ostatnio niszczą rośliny skalne. Jeszcze dobra wiadomość dwa ostatnie Rodki będą kwitły...Rasputin i Nova Zembla.
Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda, spodziewałam się bomby zapachowej :(.
Ale sosny mają przyrosty u Ciebie. Ciekawe czy z takich ozdobnych odmian też można robić syropki :lol: .
Zdjęcia takie ogólne wyglądają jak z Arboretrum.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Syrop można robić chyba z wszystkich przyrostów sosen ;:108 sosna do tej pory była uszczykiwana...pierwszy rok przyrosty są zostawione nie odłamywane, może drzewko w końcu zacznie rosnąc do góry.

Obrazek

Obrazek
Hortensje w tym roku ładnie się zagęściły.
Obrazek
Liliowce po przesadzeniu wyglądają o niebo lepiej, może liście nie będą żółkły.
Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A u mnie na odwrót. Do tej pory były łamane a w tym roku zostawiłam. Wolę żeby w bok szła teraz. Nowo posadzoną na pniu tylko zostawiłam. Ta na razie niech idzie do góry. Fajne są sosny pod tym kątem, wystarczy sterować przyrostami.
Hortensja pięknie Ci się zagęściła. Moje na razie nie uschły i to uważam za sukces. Kupiona była tylko jedna i ta nawet nie wygląda jak u Ciebie, a reszta z patyczków albo sadzoneczki od forumki. Cieszę się zwłaszcza na te patyczkowe. Bałam się, że jak przyjadę za tydzień od posadzenia to zobaczę wielkie nic. A tymczasem one sobie nawet nieźle radzą. Może to też kwestia pogody. Upałów nie ma i to tak wygląda.
Liliowce cudne kępki już mają. Długo na takie trzeba czekać?
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Aniu, jak zwykle widoczki u Ciebie pierwsza klasa ;:138 Mnogość i różnorodność kwiecia, wszystko w pięknej oprawie i wypielone na piątkę :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Aniu piękne zdjęcia i piwonia jaka śliczna, znasz nazwę?.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Ogród zmienia się o tej porze każdego dnia.
U nas niektóre funkie jeszcze mają pozwijane liście jakieś późniejsze odmiany albo rosną w bardziej zacienionym miejscu.
Piwonia piękna mam nadzieję że i moja zakwitnie.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu :wit
Hosty - wiadomo ładne ;:167
Żurawki też :D
a i te piwonie- śliczne masz :D
Ta bordowa to normalna czy drzewiasta ?? , bo nie rozpoznaję :oops:
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu :wit liliowce w drugim roku mają już kwiaty, co roku jest ich coraz więcej...pod warunkiem że rosną w spokoju i nie są oddzielane boczne kłącza. Te na foto kwitły w tamtym roku bardzo okazale, tylko liście szybko zaczęły usychać...do tej pory nie wiem dlaczego. Wiosną zostały posadzone na nowym miejscu, może to pomoże przestaną chorować.

Mariolko ;:196 po ostatnich opadach deszczu wyskoczyły chwasty, oj, będzie co robić jak się wypogodzi. Jeszcze jedna dobra wiadomość ;:108 kupiona jest już grubsza folia do oczka...teraz tylko czekam na lepsza pogodę, oczko będzie w końcu poprawione :wink:

Dorotko ;:3 piwonia to odmiana drzewiasta nazywa się ,,Piwonia Potanina''...w tym roku przeszła sama siebie :;230 rozłożyła gałęzie na boki...ma chyba 2 m średnicy, pachnie cudownie... zapach roznosi się po całym ogrodzie.

Jolka ;:167 piwonia na pewno zakwitnie, pod warunkiem że będzie rosła w zacisznym miejscu. Pamiętaj tylko żeby nie usuwać liści na zimę, chronią zawiązki kwiatowe przed mrozem. Dopiero na wiosnę po przymrozkach można usunąć liście.

Aniu ;:167 piwonia to odmiana drzewiasta, kwiaty rozkwitają od kilku dni...zrobię foto i pokaże ile ich kwitnie...no i ten zapach, nie da się przejść obojętnie ;:333
Obrazek

Szałwia lekarska.
Obrazek

Trzmielina.
Obrazek

Rasputin.

Obrazek

Obrazek

Nova Zembla

Obrazek

Pierwsze kwiaty Liliowca.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dębik ośmiopłatkowy...opady i zimno źle na niego wpływają.
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”