Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.

Post »

Bogumilko będzie w dechę ;:215 .
Ja spróbowałam ten sposób dawno temu i teraz powtarzam czasami.
Tak przygotowywałam miejsce pod poziomkę. Wykopałam płytki dół i waliłam tam jesienią wszystkie zielone resztki, które wycinałam, wyrywałam itp. Wywaliłam też pozostałość kompostownika (nie przekompostowaną do końca).
Obrazek

Gdy już uprzątnęłam działkę - dół zasypałam i zostawiłam na zimę.
A wiosną posadziłam poziomkę (z własnego siewu)
Posadziłam taką ;:306
Obrazek

a na tych zielonych resztkach, bardzo szybko była taka
Obrazek

W tym roku, wczesną wiosną - zrobiłam tak z grządką na pomidory. Rosną sobie ;:215
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

O właśnie Mariola o to mi właśnie chodzi, bo teraz to ja nie mam siły na przerzucanie kompostu, a tym bardziej na mieszanie jego, ale jesienią to zaprzęgnę mężusia i tak zrobię, że ziemie odgarnę i wszystko, co się w kompostowniku znajduje, to wywalę i przysypie pozostałą częścią ziemi i tak pozostawię na całą zimę, a w przyszłym roku posadzę na tym kawałku ogórki oooo tak zrobię :heja a tym czasem też myślę o jednej cukini posadzonej w kompoście, bo w tamtym roku to przesadziłam z cukiniami i kabaczkami oj przesadziłam ;:306
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na takiej grządce z resztkami, czasami wyrastają zaskakujące roślinki.
Na zdjęciu z młodziutką poziomką widać listki mieczyków. Cebulki jesienią wrzuciłam do dołu z resztkami , wierząc, że są delikatne i nie przezimują. Otóż nie ;:oj
Przezimowały, wylazły i ...... zakwitły ;:306
Obrazek

Obrazek

O nasturcji nawet nie wspomnę ;:224 To był "sajgon" :lol: .
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trochę się zagalopowałam z rozsadą dyniowatych i braknie mi miejsca na warzywniku .Więc przymierzam się ,żeby część dyni ,cukinii,kabaczków i arbuzów posadzić na ugorze -nieużytku .Mam taki dziki zakątek za stawem -porośnięty trawą ,mleczem ,perzem itp.Dwa razy w roku był tylko wykaszany ,żeby się chwasty nie rozsiewały .No i jutro mam w planie wykonać tam nawożenie rzędowe czyli wytyczyć 3 długie pasy w odstępach 1m .Na każdym pasie zrobić bruzdy i nałożyć obornik i kompost ,przygarnąć lub przykopać (okaże się w trakcie roboty) .Wysadzać rozsadę planuję za 2 tyg. Ach jeszcze najważniejsze ;pole między rzędami chcę wyściółkować chyba słomą lub trawą,na to tektura i znowu ściółka .Ciekawa jestem co na tym wyrośnie .Aby nie chwasty :wink:
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Telimenko walcz, dokumentuj i pokazuj ;:215
Moim zdaniem trochę chwastów wyrośnie - to jedyne rośliny z ADHD ;:306
Żeby to róże lub pomidory były tak wigorne ;:224
Na pewno ściółka mocno w dużym stopniu zastopuje rozrastanie chwaściorów.
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

Ja bym zaczęła od tektury, a na to dopiero trawa, słoma czy jakaś inna ściółka. Opcjonalnie możesz poddusić chwasty agrowłókniną. Mniejsza szansa, że wydostaną się na zewnątrz. spod ściółki.
Robię w tym roku podobny eksperyment z dyniami na nieużytku. Ja się jednak najbardziej obawiam nie chwastów, lecz ślimaków.
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Ja też ja też eksperymentuję :wit W jednym miejscu na jesieni zeszłego roku dałam tekturę, na to obornik i słomę teraz porobiłam dołki w słomie, wsypałam ziemi liściastej i dałam dynie. Zobaczymy, czy coś z tego będzie, czy coś je opędzluje. ;:173
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za rady .Zaraz idę zbadać teren i działać .Chętnie podzielę się z Wami efektem .
Dla mnie to frajda :) . Moje niekonwencjonalne sztuczki wprawiły już niejednego w osłupienie ;:306 .
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Sadziłam dynie na miejscu przeoranym po wieloletnim trawniku, gdzie położyłam tekturę i przysypałam starym przegniłym sianem (wiele lat leżało na strychu, 1 rok na stercie na polu). Efekt bardzo dobry dla dyń i dla ziemi :D .Po kolejnej orce wyciągnęłam tylko parę kupek perzu i ziemia wolna od wieloletnich chwastów, a było tam bardzo dużo perzu, ostu. Jak przez cały sezon nie dopuszcza się do zazielenienia to korzenie wygniją.

Obrazek

Obrazek
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szansa - Pięknie Ci obrodziło na tym trawniku .Dużym plusem była u Ciebie orka .U mnie nie da rady wjechać z pługiem .Po prostu wykosiłam wszystko ,kosiarką elektryczną .Bardzo twardo i sucho na tym moim ugorze ,więc kopaliśmy dołki co 1m ,do dołka trochę obornika i kompostu i po wiadrze wody .Woda po 4 godz.dopiero wchłonęła ,takie tam klepisko .Lepiej by było gdybym miała to wszystko zrobione dużo wcześniej (jesienią lub wczesną wiosną).Ale pocieszam się,bo nawet jak w tym roku będzie marniejszy plon to pole już będzie użyźnione na następny sezon.Teraz będzie tektura i ściółka z trawy i słomy.I jeszcze proszę o radę bardziej doświadczonych -czy międzyrzędzia (czyli to ściernisko ,między dołkami) przed ściółkowaniem mam polać np.gnojówką lub ewentualnie posypać jakimś nawozem sztucznym ?.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uświadomcie mnie , proszę, dlaczego na tekturę kładziecie ściółkę a nie odwrotnie.
Ja biorę wszystko na chłopski rozum i ten mój chłopski rozum mówi mi, że :

Tektura :
- ograniczy dopływ tlenu
- zawilgotni i nagrzeje glebę
jednym zdaniem - zrobi jak najlepsze warunki dla rozwoju pleśni - ciepło, wilgotno, ciemno i bez świeżego powietrza.

Ściółkuję czym się da , przede wszystkim po to aby zielone chwasty i trawa zasiliły glebę oraz spulchniły ją. Dżdżownice sobie wyłażą, wciągają źdźbła trawy aby się posilić, pracują ......

Oświećcie mnie - dlaczego ta tektura ? oraz po co na nią ściółka ?
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

A na mój rozum - wszystko zależy od celu :)
ostatnia szansa pisze:ziemia wolna od wieloletnich chwastów, a było tam bardzo dużo perzu, ostu.
Pomijam fakt pofrunięcia tektury położonej na wierzch, nawet jak zamoknie
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę ,że tektura tylko jeden raz ,na starcie -wyłącznie na wieloletnie trawniki lub nieużytki z których mają być poletka uprawne.Cel : zniszczyć wieloletnie i inne chwasty oraz poprawić strukturę gleby, bez dużego nakładu zabiegów mechanicznych.Fajnie jest ,tak robić żeby się za bardzo nie narobić :) a przy okazji osiągnąć zamierzony cel ,tym bardziej bez ingerencji chemikaliów. Podłapałam ten sposób z publikacji ''Permakultura''.Jest też wątek na FO http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=56726
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzień dobry :wit
Oprócz mulczowania, ściółkowania, robienia gnojówek roślinnych tu na forum jest jeszcze jeden dość ciekawy (przynajmniej dla mnie) temat - Preparaty roślinne stosowane w ochronie roślin Polecam ;:333 może dobre rady i sugestie naszych kolegów forumowych przydadzą się komuś
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Mam taka mądrą książkę o uprawach ekologicznych. Jest w niej kilka sposobów na zagospodarowanie zachwaszczonej gleby bez zbędnego przekopywania. Np.: rozłożyć kartony, gazety, dobrze namoczyć, na to ścinki trawy -też namoczyć. Po roku przekopać.
II sposób: późnym latem ułożyć warstwę 2,5 cm gazet, przycisnąć kamieniami, dobrze zmoczyć i zostawić na kilka tygodni. Jesienią usunąć kamienie, na gazetach ułożyć 15-20 cm warstwę liści, na nie nasypać 30 cm dobrej ziemi gliniasto-piaszczystej lub kompostu. Wiosną można siać i sadzić. Ten sposób wydaje mi się najlepszy, gdy chcemy zrobić obramowane wysokie grządki.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”