mlodzieniec pisze:A wspomniane stabilizatory paliwa, czemu mogą uszkodzić silnik kosy Stihl FS 56, skoro w innych maszynach działają a nawet sa zalecane? Teraz kupuję po 3 litry co kilka tygodni, a wolałbym raz kupic więcej i mieć na dłużej.
Wcale nie muszą tego uszkodzić. Są przecież oleje, które można by spokojnie wlać do kosy Stihla ale producent zabrania. Dlaczego? Bo musisz kupić oryginalne

Poza tym miałem przypadek, że Stihl nie uznał reklamacji zatartego silnika bo mieszanka była zrobiona na nieoryginalnym oleju do dwusuwów. Podparli sie tym, że silnik potrzebuje oleju o właściwościach ich oleju i po sprawie.
mlodzieniec pisze: Nawiasem, z czego można zrobić uszczelkę do kanistra, bo stara mi zgineła. Podobno worki foliowe beznyna rozpuszcza, więc odpadają, szmata jakaś też bo mieszanka ucieka. Silikon może wpaść do mieszanki, a samą uszczelkę trudno kupić, wręcz nie da się. Kanisterek taki plastikowy 5 l. Wiem, wiem, powinien być metalowy, bo plastik prąd przewodzi itd. Nowego korka tez nie można nigdzie znaleźć.
Słyszałem o ulewaniu uszczelek z sylikonu. Nie wiem jednak jak to się ma do benzyny.