W. o...zwierzętach gospodarczych cz.4

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
annorl1
200p
200p
Od: 20 maja 2009, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W. o...zwierzętach gospodarczych cz.4

Post »

Ginka, spokojnie jajka będziesz miała w takiej ilości jeszcze przez jakieś półtora roku :P
Co do "wybiegu" dla maluszków, to ławki sprawdzają się dopóki, małe nie zaczną z nich wyskakiwać, czyli jeszcze może max. tydzień i to nie jestem pewna :)
ania
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

annorl1 tą informację już wczoraj przekazałam babci, że jak już niosą to będą codziennie przez półtora roku, ale ta jedna dziadyga po prostu nie mogła się unormować bo raz było, potem 2-3 dni przerwy i znowu jedno, a teraz od 4 dni znoszą jak powinny :wink:.

No to nie widziałam że odchowujesz młodych skoczków :lol:, sprężynki zamiast nóżek ;:224 .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
annorl1
200p
200p

Post »

Haha, zobaczymy jak za rok dochowasz się swoich maluchów, czy nie będzie wśród nich skoczków :;230
ania
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nie wiem czy będziemy chować od pisklaczka :roll: (domownicy patrzą jedynie na to, czy zwierzyna zarabia na swoje utrzymanie :lol:, a i kto by się tym zajmował odchowane to co innego nie trzeba pilnować, wystarczy dać papu i koniec :D), no i sąsiedztwo srok które mnożą się na potęgę odpycha od chowania malców które łatwo mogłyby zostać zjedzone :? .

Jeśli nie wspomniałam, to babcia stwierdziła że 3 kury by się jeszcze przydały (większego bydła w zagrodzie chyba już nie może być :lol: ), jedyny kierowca w domu na te słowa stwierdził że jeśli da na paliwo to można po jeszcze 3 jechać :lol: , ale ciotka która ma kurki z tego samego miejsca stwierdziła że to się nie opłaca (dodatkowo odsprzedaję mojemu chrzestnemu, ale wymagania mają wielkie co do ilości), że więcej zeżrą i narobią bydła i "nawozu" :lol: że głowa mała (a ja już nie wiem co myśleć :roll: ).
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Od: 1 lut 2014, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

annorl1 koszyczek z maluszkami przesłodki.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grrr, te sroki mnie wnerwiają (oby mój prezent dla nich się na coś zdał ;:224 ;:170 ), dzisiaj wielce szukałam jednego z dwóch atrap jajek, w ostateczności znalazłam ją pokiereszowaną wciśniętą w nieużywane rozgrzebane gniazdo, na szczęście dziadyga przyszła za wcześnie (3 sztuki podebrałam przy pierwszej wizycie, resztę w drugim zwiadzie), to mnie dziwi że modelki ich nie wyganiają gdy widzą że kombinują z jajkami jak to mnie dziobią po kostkach (i jak widać nic sobie nie robią z plastikowej firanki w drzwiach).
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to masz nie ciekawie z tymi srokami, Widać ich cwaniactwo. Ja takich problemów z nimi nie mam. Jedynie nie mogę wypuszczać takich małych a w szczególności żółtych maluszków. Choć mam otwarte budki na zewnątrz dla kur to jajek z nich nie wybierają.
Zastanowiło mnie jedno - piszesz ,,pokiereszowane jajko". Szczerze to zaraz na myśl przyszedł mi szczur, Kiedyś jak się skądś przyplątały to miałam podobną sytuację, znikały jajka a plastykowe były pokancerowane. W piwnicy znalazłam kilkanaście jajek i do dziś się zastanawiam jak za dnia wynosiło z kurnika i znosiło po schodach do piwnicy.
Domyśliłam się dopiero że mogę mieć szczura jak w nocy zaczęły znikać spod kwoki kurczęta. Cwany pojedyncze sztuki wybierał.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolek szczurów nie mamy w okolicy, jakby były to by się albo wytruły albo złapały na pułapki (jest wiosenna akcja w mieście z deratyzacją), widziałam kilka razy jak tego pierwszego dnia co mi jedno jajko całkiem rozwaliła wylatywała spłoszona spod schodów, więc to 100% sroka, poza tym dzisiaj miałam powtórkę z wczorajszej rozrywki (znowu jajko wywleczone poza gniazdo i bardziej podziobane, ale znowu za wcześnie się pojawiła bo wybrałam wszystkie 7 jajek w trzech zwiadach).
Potem się kręciła, bo zauważyła resztki psiej karmy z puszki, ale była wyganiana bo rudziki alarmowały że się pojawiła i nie mogły nakarmić małych (psiura to typowy pies swojej pańci-ogrodnika, więc napoczęta puszka siedziała w lodówce kilka dni a że kury lubią to dostały, ale nie dojadły do końca bo za dużo).
Ogólnie te kury dostają tyle żarcia, że i +10 by się najadło :lol: (a już próbuję dawać im mniej żeby przypadkiem ich nie utuczyć), co do warzyw z ogródka to uwielbiają rzodkiewki a że za dużo posiałam i stoją przerośnięte to akurat będą miały co jeść, wczoraj dostały również kilka krzaczków szpinaku, bo robiłam sałatki na 2 obiady :roll: .

Jolek to że Twoich nie ruszają, może mieć związek z tym że najadają się (mają stołówkę) gdzie indziej, jak pisałam u sąsiada już nie mają darmowej wyżerki bo pies uśpiony to i szukają żarcia (wcześniej nawet nie zaglądały do zagrody, bo miały pełną michę kilkanaście metrów dalej).
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem gdzie się stołują moje ,,złodziejki", nie podchodzą nawet do karmy kur bo one zaraz je przegonią :D
Ileś lat temu mogłam spokojnie z okna obserwować ich gniazdo na wysokiej topoli. Jak topola pękła to straż ją ścięła i przyjrzeliśmy się gniazdowi. Nie wiem czy inne sroki też tak mają ale te miały gniazdo typowo zbrojone. Wszystkie możliwe druty, druciki, gwoździe i inne metale wraz ze wstążeczkami, tasiemkami były skrupulatnie wplecione ;:oj .
U mnie to najbardziej chyba nie lubią srok sójki, gdzieś w pobliżu mają gniazdo. Jak sroki na podwórku to nie tyle drób raban robi co właśnie one.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj ganiały się z sójkami, ganiały (w tym roku jako pierwszy raz), szpaki mają prawie codziennie wszczęty alarm i przeganianie (szpaków akurat wiadomo zatrzęsienie, bo wielcy "miłośnicy" ptaków tylko te szpacze budki wieszają bo im śpiewają po migracji, a że wrzeszczą resztę sezonu i niszczą plony sąsiadów to już sprawa drugorzędna ;:224 ).
Moje niestety jakieś sierotki (widocznie z niewalecznego rodu :lol:, a Twoje to jakaś rasa czy jak moje kundelki?), mimo że mam jedną agresorkę która w razie podkradania coś co je potrafi sprawić że pióra latają, już miałam dwa takie przypadki (raz chodziło o kawałek ugotowanej łupiny z ziemniaka, a drugi raz o kawałek zieleniny chyba z rzodkiewki).
Co do moich amerykańskich koleżanek, to że tak powiem "seksują się" na potęgę ;:306 , zajrzałam z ciekawości jak się im mieszka w pudełeczku i jak dużo zjadły (zjeść dużych ilości to nie zjadły, chociaż liści chyba o połowę ubyło), ale kokonów zatrzęsienie... Co rusz kilka widać, ale nie chciałam im zbytnio grzebać aby przypadkiem nie uszkodzić tych co są niżej, bo tam mają mokre kartony to tam pewnie pełnowymiarowy żłobek :lol: .
annorl1
200p
200p

Post »

Ginka, no to hodowla w kompoście pełną parą idzie ;:215

A tu kilka dzisiejszych zdjęć z "koziej sesji" :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ania
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ania, to kozie trojaczki? Jak szybko urosły. Mamie starczyło mleka dla całej trójki, czy trzeba było dokarmiać? Wybieg mają, że ho ho, w ziółkach tylko przebierać i wybierać
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

annorl1 coś widać że małemu capkowi jeszcze nikt "rogów nie przyprawił" :lol: (jakaś bezrożna rasa :roll: , a Twoje maluchy to mają czym po tyłku trykać :lol: ), jak ten czas leci a maluchy rosną jak na drożdżach i rzeczywiście pastwisko jak dla stada wygłodniałych kosiarek :roll: .
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ginka u mnie to raczej gołoszyjki i mix - przeganiają z podwórka wszystkie inne ptaki.

annorl1 ;:215 super fotorelacja. Masz niezły ubaw obserwując tych ,,urwisów" :D
annorl1
200p
200p

Post »

Ginka, tak Uszatek jest bezrożny i rogów mieć nie będzie :)
GOSIU, Dzika pięknie wykarmiła sama maluszki, ja się nie wtrącałam. Głodne nie chodziły, dokarmiać nie trzeba było :) Dobrze jest i była karmiona, więc to na pewno też pomogło :) Poza tym, wydaje mi się, że będzie dobrze mleczną kozą. Kasiulkę miałam z tego samego stadka i była super mleczna, liczę że Dzika też taka będzie :)
Powoli podbieram trochę mleka od niej, jak je śniadanie i kolację. Ale niewiele, tak tylko dla kotów, bo została odrobaczona i jeszcze dzisiaj na mleko karencja. Ale od jutra będę coś więcej próbowała doić dla nas :) Maluchy jeszcze z matką, więc mleka dużo nie będzie, bo spijają, ale na smaka coś zawsze :D
Jolek, dzięki :)

A co do pastwiska, to jest spore i owszem, ale szkoda, że na razie nie stać mnie na ogrodzenie. Tak Dzika i Uszatek muszą być na łańcuszku :( Może jeszcze się uda w tym roku. Zobaczymy. Sama siatka problemem nie jest, bo na całą działkę, tylko nie tą, a inną bym grodziła, wydała bym 250zł. No ale stemple coby do czegoś siatkę przybyć, to już koszt prawie 400zł ;:202 ;:222 Nie stać mnie na razie ;:185

Ciekawe jak króliki u Brzoskwinki?
Ja mam teraz zakocone 6 samiczek. A czy skutecznie to się okaże ;:224 Trzy maja termin na sobotę, jedna na 29 maja, jedna na 8 czerwca i kolejna na 10 czerwca. Zobaczymy ile się z nich wykoci.
ania
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”