Pieczarki - uprawa amatorska cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pieczarki - uprawa amatorska cz.2

Post »

Torfu nie mam więcej do tego podłoża ( w domu przerasta już 2 faza i do tego mam). Temperatura w zależności od temperatury na dworze to 13 - 17 *C. Podlewać teraz czy jeszcze poczekać? 2 dni temu podlałem ok. 90 - 100 ml wody. Ile wody powinno się przeznaczyć na 1 rzut lub na cały okres uprawy?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja bym zaryzykował i kupiłbym torf odkwaszony. Wody tyle, aby tylko nie zalać podłoża, bo grzybnia nie może być aż za bardzo mokra. Przypuszczam, że masz bardzo suche podłoże, bo grzybnia rozrastając wydziela ciepło i przez to takie wylanie grzybni na wierzch. Wody tyle i Ci wyparuje, najlepiej amatorsko można by na próbę zważyć, i ubytki wody uzupełniać, ale pół litra wody na raz, to nie jest dużo, bo jeśli chcesz zebrać np. 3 kg grzybów, to tyle też potrzebują wody. Przy nakładaniu torfu powinno być tyle wody, że jak w dłoniach go ściśniemy, to powinna wypłyną krople wody i cały czas uprawy powinna być taka wilgotność.
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12

Post »

Pieczarki dziś zebrane było ich 1,7 kg. Czy nadmiar pieczarków można zamrozić jeśli tak to co trzeba zrobić.

Obrazek
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

Raczej nie.. Robią się brzydkie i wodniste, ;:218 lepiej w słoiczek do octu
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja bym zamroziła jako "duxelles", tzn. drobniutko posiekane, podsmażone (na maśle klarowanym najlepiej) i duszone aż do odparowania wody. Pycha i pasuje do różnych potraw.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
KASIA
200p
200p
Od: 4 cze 2005, o 16:22
Kontakt:

Post »

Czy z zarodników wysypanych na kartkę moge zaszczepić ziemie ?
Primum non nocere
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Można strzępkami grzybni zaszczepić sparzone ziarna pszenicy umieszczając w szklanej butelce po mleku, jak zacznie nieco rozrastać, potrząsnąć , aby wymieszać.
Awatar użytkownika
KASIA
200p
200p
Kontakt:

Post »

A z wysypu zarodnikow da sie otrzymac grzybnie ? I na jakiej ziemi mozna ja zaszczepic ?
Primum non nocere
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Już Ci nieco odpowiedziałem, musisz mieć jakąś pożywkę i do tego producenci kiedyś ją rozmnażali na ugotowanym ziarnie pszenicy, może i teraz też, chociaż technologie się zmieniają. Grzybnia rozrasta się przy zwiększonym CO2, a jeśli dasz powietrza, to wytworzy owocniki i dlatego przypuszczam jest ta butelka, a także nie wysusza się. Weź spróbuj, otrzep ją na tym ziarnie, a potem dopiero po rozrośnięciu, zaszczep podłoże pieczarkowe.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Planuję uprawę grzybów na działce. Z tego co doczytałam można wykopać stosowny dołek w zacienionym miejscu i tam umieścić grzybnię. http://www.grzybyhobby.pl/sklep/gotowe- ... ybnia.html Z tym, że zastanawia mnie jak to jest gdy sobie deszcz pada kiedy chce i grzybnia jest zalana wodą. Jakby tak założyć że "zalana" być nie będzie bo w końcu nadmiar wody przesiąknie w ziemię ale czy duża ilość opadów nie zaszkodzi? Do tego sterylność otoczenia i wszedobylskie ślimaki. Mam miejsce zacienione ale podlewać codziennie nie mam jak. Jestem na działce 2-3 razy w tygodniu.
Próbowaliście już takiej uprawy? Ostatecznie mam blokową piwnicę z małym okienkiem :wink:
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
KASIA
200p
200p
Kontakt:

Post »

Wysialam na ziemie... A zarodniki ktore sie wysypaly na kartke zebralam palcem przejechalam na mokrym podlozu zamknelam.... I tak pewnie Nic nie wyjdzie ale warto sprobowac...
Primum non nocere
m4r1usz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 cze 2014, o 15:21

Post »

ekopom pisze:Już Ci nieco odpowiedziałem, musisz mieć jakąś pożywkę i do tego producenci kiedyś ją rozmnażali na ugotowanym ziarnie pszenicy, może i teraz też, chociaż technologie się zmieniają. Grzybnia rozrasta się przy zwiększonym CO2, a jeśli dasz powietrza, to wytworzy owocniki i dlatego przypuszczam jest ta butelka, a także nie wysusza się. Weź spróbuj, otrzep ją na tym ziarnie, a potem dopiero po rozrośnięciu, zaszczep podłoże pieczarkowe.
Jak dużo musi być tego ziarna? Po rozrośnięciu na co to wysypać?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

W domowych warunkach trudno o sterylność i dlatego może coś się zainfekować do grzybni. Jeśli się uprzeć, to można spróbować. Z zaszczepionego 1 kg ziarna można wymieszać 2 lub 3 m2 podłoża pieczarkowego. Podłoże to dosyć złożony proces, do jego produkcji stosuje się słomę, a dawniej obornik koński. Lepiej kupić gotową kostkę.
marcinek123
100p
100p
Od: 28 mar 2013, o 18:02

Post »

Czego i ile należy dodać żeby zrobić podłoże bo kupowanie kostek to dodatkowa kasa na przesyłkę.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

W domowych warunkach raczej nie wykonalne, żeby kompostować obornik, a potem przez kilka dni w temperaturze 56 stopni go wyparować (pasteryzacja).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”