Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
Torfu nie mam więcej do tego podłoża ( w domu przerasta już 2 faza i do tego mam). Temperatura w zależności od temperatury na dworze to 13 - 17 *C. Podlewać teraz czy jeszcze poczekać? 2 dni temu podlałem ok. 90 - 100 ml wody. Ile wody powinno się przeznaczyć na 1 rzut lub na cały okres uprawy?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja bym zaryzykował i kupiłbym torf odkwaszony. Wody tyle, aby tylko nie zalać podłoża, bo grzybnia nie może być aż za bardzo mokra. Przypuszczam, że masz bardzo suche podłoże, bo grzybnia rozrastając wydziela ciepło i przez to takie wylanie grzybni na wierzch. Wody tyle i Ci wyparuje, najlepiej amatorsko można by na próbę zważyć, i ubytki wody uzupełniać, ale pół litra wody na raz, to nie jest dużo, bo jeśli chcesz zebrać np. 3 kg grzybów, to tyle też potrzebują wody. Przy nakładaniu torfu powinno być tyle wody, że jak w dłoniach go ściśniemy, to powinna wypłyną krople wody i cały czas uprawy powinna być taka wilgotność.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
Raczej nie.. Robią się brzydkie i wodniste,
lepiej w słoiczek do octu

Pozdrawiam ;)
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja bym zamroziła jako "duxelles", tzn. drobniutko posiekane, podsmażone (na maśle klarowanym najlepiej) i duszone aż do odparowania wody. Pycha i pasuje do różnych potraw.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- KASIA
- 200p
- Od: 4 cze 2005, o 16:22
- Kontakt:
Czy z zarodników wysypanych na kartkę moge zaszczepić ziemie ?
Primum non nocere
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Można strzępkami grzybni zaszczepić sparzone ziarna pszenicy umieszczając w szklanej butelce po mleku, jak zacznie nieco rozrastać, potrząsnąć , aby wymieszać.
pozdrawiam Ludwik
- KASIA
- 200p
- Kontakt:
A z wysypu zarodnikow da sie otrzymac grzybnie ? I na jakiej ziemi mozna ja zaszczepic ?
Primum non nocere
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Już Ci nieco odpowiedziałem, musisz mieć jakąś pożywkę i do tego producenci kiedyś ją rozmnażali na ugotowanym ziarnie pszenicy, może i teraz też, chociaż technologie się zmieniają. Grzybnia rozrasta się przy zwiększonym CO2, a jeśli dasz powietrza, to wytworzy owocniki i dlatego przypuszczam jest ta butelka, a także nie wysusza się. Weź spróbuj, otrzep ją na tym ziarnie, a potem dopiero po rozrośnięciu, zaszczep podłoże pieczarkowe.
pozdrawiam Ludwik
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Planuję uprawę grzybów na działce. Z tego co doczytałam można wykopać stosowny dołek w zacienionym miejscu i tam umieścić grzybnię. http://www.grzybyhobby.pl/sklep/gotowe- ... ybnia.html Z tym, że zastanawia mnie jak to jest gdy sobie deszcz pada kiedy chce i grzybnia jest zalana wodą. Jakby tak założyć że "zalana" być nie będzie bo w końcu nadmiar wody przesiąknie w ziemię ale czy duża ilość opadów nie zaszkodzi? Do tego sterylność otoczenia i wszedobylskie ślimaki. Mam miejsce zacienione ale podlewać codziennie nie mam jak. Jestem na działce 2-3 razy w tygodniu.
Próbowaliście już takiej uprawy? Ostatecznie mam blokową piwnicę z małym okienkiem
Próbowaliście już takiej uprawy? Ostatecznie mam blokową piwnicę z małym okienkiem

Pozdrawiam Jola
- KASIA
- 200p
- Kontakt:
Wysialam na ziemie... A zarodniki ktore sie wysypaly na kartke zebralam palcem przejechalam na mokrym podlozu zamknelam.... I tak pewnie Nic nie wyjdzie ale warto sprobowac...
Primum non nocere
Jak dużo musi być tego ziarna? Po rozrośnięciu na co to wysypać?ekopom pisze:Już Ci nieco odpowiedziałem, musisz mieć jakąś pożywkę i do tego producenci kiedyś ją rozmnażali na ugotowanym ziarnie pszenicy, może i teraz też, chociaż technologie się zmieniają. Grzybnia rozrasta się przy zwiększonym CO2, a jeśli dasz powietrza, to wytworzy owocniki i dlatego przypuszczam jest ta butelka, a także nie wysusza się. Weź spróbuj, otrzep ją na tym ziarnie, a potem dopiero po rozrośnięciu, zaszczep podłoże pieczarkowe.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
W domowych warunkach trudno o sterylność i dlatego może coś się zainfekować do grzybni. Jeśli się uprzeć, to można spróbować. Z zaszczepionego 1 kg ziarna można wymieszać 2 lub 3 m2 podłoża pieczarkowego. Podłoże to dosyć złożony proces, do jego produkcji stosuje się słomę, a dawniej obornik koński. Lepiej kupić gotową kostkę.
pozdrawiam Ludwik
-
- 100p
- Od: 28 mar 2013, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czego i ile należy dodać żeby zrobić podłoże bo kupowanie kostek to dodatkowa kasa na przesyłkę.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
W domowych warunkach raczej nie wykonalne, żeby kompostować obornik, a potem przez kilka dni w temperaturze 56 stopni go wyparować (pasteryzacja).
pozdrawiam Ludwik