Skąd Pani wie od kogo je kupiłem?
-

bo jesteśmy już sporo czasu na Forum i m/w wiemy, kto oferuje i jakie sadzonki Adenium

.
Jak samemu pozyskać nasiona?
-

, bardzo szybki jesteś. Najpierw "sprowokuj" swoje nowo nabyte Adenium do wzrostu, wyprodukowania pierwszych pąków kwiatowych, kwiatów, naciesz się pierwszymi kwiatami, a na nasiona w naszym klimacie to możesz liczyć tak, jak na "szóstkę" w totolotku

. Mam nadzieję, że nie obraziłeś się tym moim wpisem.
Co zrobić żeby urosło więcej liści???
- uzbroić się w cierpliwość, roślinkom dać dobre, pożywne, przepuszczalne podłoże, dobrze karmić i dużo, dużo słońca i ciepła.
Co zrobić żeby urosło więcej liści???
- jak podetniesz, roślina może wytworzyć więcej gałązek, ale to nic pewnego czy będzie chciała produkować dużo liści. Wszytko zależy jakie warunki jesteś w stanie zapewnić swoim podopiecznym.
Tutaj moje 1 adenium:
- proponuję zostawić to Adenium thai socotranum w "spokoju", nie przycinać. Te rośliny maja tendencję do samoistnego krzewienia się w odpowiednich warunkach uprawy.
Tutaj 2 ( bardzo gruby caudex): / ... / Chciałbym je rozkrzewić tylko nie wiem jak

Lepiej przyciąć gałązki, górne pędy, / ... /
- niech roślinki zaaklimatyzują się i zaakceptują Twoją opiekę, poczytasz wątki na Forum o Adenium, zdobędziesz potrzebną wiedzę, będzie Ci łatwiej zadecydować, jak postąpić ze swoją rośliną.
/ ... / czy szczepić?
- jak na razie, proponuję dać sobie spokój z myśleniem o szczepieniu, jeżeli stawiasz pierwsze kroki (tak wnioskuję po twoich pytaniach) w opiece nad Adenium, bo możesz się bardzo szybko zniechęcić do tych roślin, a nawet je stracić. Adenium - to rośliny dla cierpliwych i systematycznych w ich opiece. Na zakończenie mojego wpisu (bo się bardzo rozpisałem

), uważaj z podlewaniem roślin - skuteczna zasada: następne podlewanie 2 - 3 dni po całkowitym przeschnięciu podłoża. Jeżeli sadzonki są z tego źródła o którym pisze Aleksandra - to profilaktycznie spryskałbym zakupione sadzonki środkiem od przędziorków. Zamierzasz uprawiać te zakupione rośliny w tym podłożu w jakim otrzymałeś czy planujesz wymienić na świeże bardziej odpowiednie ? Osobiście zalecałbym przesadzenie w nowe świeże, odpowiednie podłoże.