Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
AleksandraBdg

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Post »

MAX,
witam na FO. Koniecznie pochwal się swoimi roślinami- wstawiaj zdjęcia.
Co do wysiewów- jest to bardzo dobry czas. Można siać na parapecie trzeba tylko utrzymywać odpowiednią wilgotność podłoża (warto wsadzić nasiona do jakiegoś foliowego woreczka. A co do szczepień- kilka razy próbowałam i się nie udało więc się nie wypowiadam :)
MAX i adenium
50p
50p
Od: 11 maja 2015, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tutaj moje 1 adenium: Obrazek Obrazek

Tutaj 2 ( bardzo gruby caudex):
Obrazek Obrazek

Chciałbym je rozkrzewić tylko nie wiem jak :( Lepiej przyciąć gałązki, górne pędy, czy szczepić?
Na gałązkach znajdują się dziwne łuski ( to źle, czy dobrze) wyglądają jakby uschły tam listki ( ale ja się nie orientuję.
Obrazek
Adenium... Cudowna roślinka. Kaktusy- też cuda

Max i adenium
AleksandraBdg

Post »

Chyba nawet wiem od kogo je masz :wit

Jeśli chcesz je rozkrzewić możesz je przyciąć tak na 2/3 długości. Osobiście zostawiłabym je takie jakie są :)
MAX i adenium
50p
50p

Post »

Tylko, że zależy mi na tym żeby wyrosło niżej więcej liści ( same urosną? ) Wydaje mi się, że w tym roku zakwitną, ale nie wiem. Skąd Pani wie od kogo je kupiłem?

Max i adenium
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Mam pytanie odnośnie uprawy Adenium. Moja siewka ma około roku, udało mi się utrzymać ją przy życiu przez zimę, teraz zaczęła rosnąć.
Wypuszcza piękne zdrowe liście, lecz po paru dniach przysychają jej końcówki, a po tygodniu lub dwóch liście całkowicie usychają i odpadają. Tym sposobem na sadzonce jednocześnie są góra trzy liście, jak myślicie dlaczego tak się dzieje? Może wspomóc ją jakimś nawozem?
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam, Artur!
MAX i adenium
50p
50p

Post »

Arturze niestety ja Ci nie pomogę :(

Co zrobić żeby urosło więcej liści??? Podciąć?

Max i adenium
AleksandraBdg

Post »

Max,
poniżej nie urosną Ci liście. Ewentualnie Twoja roślina może się rozkrzewić i na nowych gałązkach wyprodukować nowe liście.
MAX i adenium
50p
50p

Post »

Aleksandra Dziękuję
Czy to od Ciebie kupiłem sadzonki?

Jak samemu pozyskać nasiona?

Max i adenium
AleksandraBdg

Post »

Nie, nie ;)
Po prostu znam sprzedawce,który sprzedaje te rośliny ;)
MAX i adenium
50p
50p

Post »

Ja na giełdzie ogrodniczej we Wrocławiu kupiłem.

Max i adenium
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Skąd Pani wie od kogo je kupiłem?
- :wit bo jesteśmy już sporo czasu na Forum i m/w wiemy, kto oferuje i jakie sadzonki Adenium :wink: .
Jak samemu pozyskać nasiona?
- ;:oj , bardzo szybki jesteś. Najpierw "sprowokuj" swoje nowo nabyte Adenium do wzrostu, wyprodukowania pierwszych pąków kwiatowych, kwiatów, naciesz się pierwszymi kwiatami, a na nasiona w naszym klimacie to możesz liczyć tak, jak na "szóstkę" w totolotku ;:306 . Mam nadzieję, że nie obraziłeś się tym moim wpisem.
Co zrobić żeby urosło więcej liści???
- uzbroić się w cierpliwość, roślinkom dać dobre, pożywne, przepuszczalne podłoże, dobrze karmić i dużo, dużo słońca i ciepła.
Co zrobić żeby urosło więcej liści???
- jak podetniesz, roślina może wytworzyć więcej gałązek, ale to nic pewnego czy będzie chciała produkować dużo liści. Wszytko zależy jakie warunki jesteś w stanie zapewnić swoim podopiecznym.
Tutaj moje 1 adenium:
- proponuję zostawić to Adenium thai socotranum w "spokoju", nie przycinać. Te rośliny maja tendencję do samoistnego krzewienia się w odpowiednich warunkach uprawy.
Tutaj 2 ( bardzo gruby caudex): / ... / Chciałbym je rozkrzewić tylko nie wiem jak :( Lepiej przyciąć gałązki, górne pędy, / ... /
- niech roślinki zaaklimatyzują się i zaakceptują Twoją opiekę, poczytasz wątki na Forum o Adenium, zdobędziesz potrzebną wiedzę, będzie Ci łatwiej zadecydować, jak postąpić ze swoją rośliną.
/ ... / czy szczepić?
- jak na razie, proponuję dać sobie spokój z myśleniem o szczepieniu, jeżeli stawiasz pierwsze kroki (tak wnioskuję po twoich pytaniach) w opiece nad Adenium, bo możesz się bardzo szybko zniechęcić do tych roślin, a nawet je stracić. Adenium - to rośliny dla cierpliwych i systematycznych w ich opiece. Na zakończenie mojego wpisu (bo się bardzo rozpisałem :oops: ), uważaj z podlewaniem roślin - skuteczna zasada: następne podlewanie 2 - 3 dni po całkowitym przeschnięciu podłoża. Jeżeli sadzonki są z tego źródła o którym pisze Aleksandra - to profilaktycznie spryskałbym zakupione sadzonki środkiem od przędziorków. Zamierzasz uprawiać te zakupione rośliny w tym podłożu w jakim otrzymałeś czy planujesz wymienić na świeże bardziej odpowiednie ? Osobiście zalecałbym przesadzenie w nowe świeże, odpowiednie podłoże.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
MAX i adenium
50p
50p

Post »

Bardzo dziękuję. Wysłucham wszelkich rad. na razie zostawie je w spokoju w tym roku. Rozeznam się w temacie. Oczywiście zmienię podłoże tylko nie wiem, czy dać ziemie do sukulentów i kermazyt, czy te specjalistyczne mieszanki, o których mowa była w poprzednich częściach wątku. 1 adenium, chyba jest obesum, a nie thai ( choć wolałbym thai). Czasem zadam jakieś pytania, bo zamierzam kupić nasionka. Jeszcze raz dziękuję. Mam nadzieję, że w tym roku podzielę się z wami zdjęciami kwiatów. Pozdrawiam

Max i adenium
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

1 adenium, chyba jest obesum, a nie thai ( choć wolałbym thai).
- porównaj wygląd z tymi:

Obrazek

Obrazek
Mam nadzieję, że w tym roku podzielę się z wami zdjęciami kwiatów.
- będzie przyjemnie zobaczyć kwiaty na Twoich roślinach - Adenium.
Oczywiście zmienię podłoże tylko nie wiem, czy dać ziemie do sukulentów i kermazyt, czy te specjalistyczne mieszanki, o których mowa była w poprzednich częściach wątku.
- poczytaj jakie podłoża stosują Forumowicze i we własnym zakresie "wykombinuj" takie, do którego będziesz mógł bez "kłopotu" zakupić składniki. Ziemia do sukulentów i tylko keramzyt - podłoże o takim składzie będzie nieodpowiednie i będziesz miał kłopot z ocenieniem stanu przeschnięcia podłoża. Zalecam prześledź wątki, znajdziesz cenne podpowiedzi.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
MAX i adenium
50p
50p

Post »

Nie wiem jak dziękować za wszystkie porady. Jak pisałem czasem pytania pojawią się z mojej strony, a to adenium rzeczywiście jest thai, dlatego bardzo się cieszę :D

Max i adenium
Awatar użytkownika
Irena_S
100p
100p
Od: 8 lip 2014, o 21:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli chcesz kupić nasienie, to na pierwszym miejscu muszą stać jakość, a nie cena. Tanie nasienie może być stare i nie dać kiełków. Kupować nasienie trzeba tylko u lepszych producentów nasienia.
Nie mówię po polsku, Google translate jest mój pomagier ;-)
Mój Rajski zakątek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”