Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Solaya
50p
50p
Od: 24 wrz 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hippeastrum - porady ,uwagi,zapytania

Post »

Ok, dziękuje za odpowiedź, nie wiem dlaczego zawsze miałem jakieś opory przed posadzeniem ich razem ;)
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje od wielu lat rosną w takich skrzynkach. Z powodu braku miejsca, tak jest wygodniej;

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Chciałbym tylko zauważyć, że korzenie zdrowego Hippeastrum nie zasychają podczas okresu spoczynku :wink: pozostają one mięsiste, białe i nie proponuje ich usuwać bo zapewniamy wtedy gorszy start roślinie w nowym sezonie.
Część swoich zwartnic również trzymam w skrzynkach - to jedna z nich:
Obrazek
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p
Od: 21 mar 2013, o 11:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Korzenie owszem są zdrowe i mięsiste pod warunkiem, ze zimujesz cebulę w doniczce.

Obrazek

Jak wyjmiesz cebulę i oczyścisz z ziemi to korzenie po pewnym czasie uschną.

Obrazek

Roślinie to nie szkodzi. Fakt, ze w nowym sezonie ma nieco gorszy start.
Michał
Solaya
50p
50p
Od: 24 wrz 2013, o 11:33

Post »

A mógłby ktoś pomóc z identyfikacją? :)
Kupiłem kilka sztuk, wszystkie miały być pełne, ale oczywiście to się nie zgadza. :)

Pierwsza sztuka już kwitnie, miała to być Pasadena, ale nie wygląda.
Obrazek
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JAWiktor - masz rację z tymi korzeniami, zapomniałem zupełnie, że niektórzy zimują cebule bez ziemi. Choć polecam wszystkim zimowanie w doniczkach - taka cebula po pierwsze nie wywróci nam się podczas kwitnienia ponieważ korzenie będą ją utrzymywać w pionie, a po drugie cebula od razu może pobierać wodę i składniki pokarmowe, nie musi zużywać energii na budowę nowych korzeni :wink: Nie twierdzę oczywiście, że zimowanie bez ziemi szkodzi - jeśli zimuje w dobrych warunkach to nie zaszkodzi cebuli ale spowalniamy pełną wegetację więc jej roczny przyrost może być mniejszy niż gdyby zimowała w ziemi.

Solaya - to może być 'Red Lion', 'Royal Red' lub inna czerwona odmiana łudząco podobna do tych :wink:
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p

Post »

sauromatum zgadzam się z Tobą w zupełności ;:333
Swoje zimuję obydwoma sposobami. Wyciąganie cebuli z doniczki ma dla też pewien praktyczny aspekt, a mianowicie jest wtedy szansa na wymianę podłoża. Różni się to trochę od tradycyjnego przesadzania do większej doniczki żeby zrobić miejsc korzeniom :wink: Generalnie staram się to robić naprzemiennie. W zeszłym sezonie w ogóle nie wyciągałem a jedynie na starcie (w tym sezonie) przesadziłem - tradycyjnie - do większych doniczek. Dwa lata temu wyciągałem wszystkie a przy okazji oddzieliłem "maluchy".
Jest jeszcze drugi aspekt - to miejsce do przechowywania, zwłaszcza dla tych co im go brakuje :) Cebule np. można wtedy złożyć do jednego pudełka.
Solaya nie pomogę bo się na odmianach nie znam i bardzo nad tym boleję ;:145 Zastanawiam się jak zgłębić tą wiedzę ;:132
Michał
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ja też zawsze zimuję hippeastra w doniczkach. Przed obudzeniem rośliny - przesadzam i najwyżej obcinam uschnięte korzenie.

Mam duże ilości swoich siewek i się zastanawiam jak je uprawiać. na razie po 4 cebulki do jednej doniczki wsadzone. Wnet wyniosę je do tunelu foliowego na lato. Potem...zobaczymy.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p

Post »

Moje siewki trzymam w metrowych skrzynkach takich jak na balkon. Wymagają już rozsadzenia ale zabrać się za to na razie nie ma jak. Jak się w końcu za to zabiorę to pewnie też przesadzę do skrzynek.
Dysponujesz tunelem, to może sadząc do skrzynek zmniejszysz sobie ilość doniczek. Moje lądują na balkonie.
Michał
Awatar użytkownika
osiemgroszy
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 sty 2015, o 14:25

Post »

JAWiktor pisze:Możesz nim kręcić, nic mu nie będzie. Lepiej przywiązać do patyczka albo do trzech - jak drzewka w parku wtedy nie wychyli się w żadną stronę.
Witam ponownie,

Dziękuję za rady, oczywiście zastosowałam, przekręciłam, patyczki włożyłam i... dokładnie przez noc odwrócił się z powrotem. :)
Będę tak chyba nim codziennie kręcić, żeby był w miarę prosty.

Ciekawy ten kwiatek, ma swój charakter, chce pączkiem bliżej słońca i już! :)

Pozdrawiam
Miłego dnia:)
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p

Post »

Odwracać się będzie - mniej lub bardziej. Patyczki zapobiegną wygięciu się całego pędu w jedną stronę. Wychylający się pęd kwiatowy potrafi wywrócić doniczkę.

Jeśli tak zabezpieczysz jak na rysunku to jego ruchy będą niewielkie. Jak długi pęd to podwiązać można na różnych wysokościach w dwóch czy trzech miejscach.
Rysunek przedstawia widok z góry.
Obrazek
Michał
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest jeszcze inna metoda zmniejszająca wyginanie pędu :wink: Warto zauważyć, że wyginanie pędu jest reakcją na zbyt małą ilość światła - kwiat daje do zrozumienia, że potrzebuje większej ilości światła niż ma teraz. Problemem jest niestety to, że w pomieszczeniach światła jest z reguły za mało i pęd nawet na najjaśniejszym parapecie też sie może wyginać (światło jest tylko z jednej strony więc komórki po zacienionej stronie pędu będą ulegały elongacji). Ale oprócz podwiązywania jeśli jest możliwość najlepiej cebulę przestawić w jaśniejsze miejsce
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Sauromatum - zobaczę, czy przesadzę do skrzynek balkonowych.
na razie mam dużą skrzynkę plastikową (taką na pomidory) - do niej włożyłam na dno folię (zamiast podstawek pod każdą doniczkę) - i ułożyłam ciasno obok siebie wszystkie doniczki z siewkami.
Od wczoraj już stoją w tunelu foliowym. Dołożę im nawozu granulowanego do ziemi i niech rosną.

Mi jednak wygodniej jest przenosić takie skrzynki plastikowe większe, niż balkonowe podłużne.
I na regał pasują.

Co do wyginania pędów kwiatowych - moje hippeastra, które z pędami stoją na parapecie i tak "przyklejają" pączki i kwiaty do szyby.
Choć słońca mają, od poranku do około 15 godziny(zależy od pory roku i długości dnia).
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 20:02

Re: Hippeastrum / amarylis - porady ,uwagi,zapytania

Post »

:wit
Posiadam hippeastrum. Kwiaty mi przekwitły choć jeszcze suche są przy torebkach nasiennych. 2 torebki mam duże a pozostałe 2 jeszcze małe. Czy jest szansa by były w nich nasiona choć nie zapylałam kwiatów? Torebki wyglądają praktycznie jak te ze zdjęcia

oxalis pisze: Obrazek
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p

Post »

Oczywiście, że jest szansa. Hippeastra potrafią się same zapylać. Teraz musisz trochę poczekać aż torebki zaczną pękać, a w środku zobaczysz czarne, płaskie nasiona.
Michał
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”