Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania
Re: Hippeastrum - porady ,uwagi,zapytania
Ok, dziękuje za odpowiedź, nie wiem dlaczego zawsze miałem jakieś opory przed posadzeniem ich razem ;)
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- sauromatum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chciałbym tylko zauważyć, że korzenie zdrowego Hippeastrum nie zasychają podczas okresu spoczynku
pozostają one mięsiste, białe i nie proponuje ich usuwać bo zapewniamy wtedy gorszy start roślinie w nowym sezonie.
Część swoich zwartnic również trzymam w skrzynkach - to jedna z nich:

Część swoich zwartnic również trzymam w skrzynkach - to jedna z nich:

- JAWiktor
- 100p
- Od: 21 mar 2013, o 11:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Korzenie owszem są zdrowe i mięsiste pod warunkiem, ze zimujesz cebulę w doniczce.

Jak wyjmiesz cebulę i oczyścisz z ziemi to korzenie po pewnym czasie uschną.

Roślinie to nie szkodzi. Fakt, ze w nowym sezonie ma nieco gorszy start.

Jak wyjmiesz cebulę i oczyścisz z ziemi to korzenie po pewnym czasie uschną.

Roślinie to nie szkodzi. Fakt, ze w nowym sezonie ma nieco gorszy start.
Michał
A mógłby ktoś pomóc z identyfikacją? 
Kupiłem kilka sztuk, wszystkie miały być pełne, ale oczywiście to się nie zgadza.
Pierwsza sztuka już kwitnie, miała to być Pasadena, ale nie wygląda.

Kupiłem kilka sztuk, wszystkie miały być pełne, ale oczywiście to się nie zgadza.

Pierwsza sztuka już kwitnie, miała to być Pasadena, ale nie wygląda.

- sauromatum
JAWiktor - masz rację z tymi korzeniami, zapomniałem zupełnie, że niektórzy zimują cebule bez ziemi. Choć polecam wszystkim zimowanie w doniczkach - taka cebula po pierwsze nie wywróci nam się podczas kwitnienia ponieważ korzenie będą ją utrzymywać w pionie, a po drugie cebula od razu może pobierać wodę i składniki pokarmowe, nie musi zużywać energii na budowę nowych korzeni
Nie twierdzę oczywiście, że zimowanie bez ziemi szkodzi - jeśli zimuje w dobrych warunkach to nie zaszkodzi cebuli ale spowalniamy pełną wegetację więc jej roczny przyrost może być mniejszy niż gdyby zimowała w ziemi.
Solaya - to może być 'Red Lion', 'Royal Red' lub inna czerwona odmiana łudząco podobna do tych

Solaya - to może być 'Red Lion', 'Royal Red' lub inna czerwona odmiana łudząco podobna do tych

- JAWiktor
- 100p
sauromatum zgadzam się z Tobą w zupełności
Swoje zimuję obydwoma sposobami. Wyciąganie cebuli z doniczki ma dla też pewien praktyczny aspekt, a mianowicie jest wtedy szansa na wymianę podłoża. Różni się to trochę od tradycyjnego przesadzania do większej doniczki żeby zrobić miejsc korzeniom
Generalnie staram się to robić naprzemiennie. W zeszłym sezonie w ogóle nie wyciągałem a jedynie na starcie (w tym sezonie) przesadziłem - tradycyjnie - do większych doniczek. Dwa lata temu wyciągałem wszystkie a przy okazji oddzieliłem "maluchy".
Jest jeszcze drugi aspekt - to miejsce do przechowywania, zwłaszcza dla tych co im go brakuje
Cebule np. można wtedy złożyć do jednego pudełka.
Solaya nie pomogę bo się na odmianach nie znam i bardzo nad tym boleję
Zastanawiam się jak zgłębić tą wiedzę 

Swoje zimuję obydwoma sposobami. Wyciąganie cebuli z doniczki ma dla też pewien praktyczny aspekt, a mianowicie jest wtedy szansa na wymianę podłoża. Różni się to trochę od tradycyjnego przesadzania do większej doniczki żeby zrobić miejsc korzeniom

Jest jeszcze drugi aspekt - to miejsce do przechowywania, zwłaszcza dla tych co im go brakuje

Solaya nie pomogę bo się na odmianach nie znam i bardzo nad tym boleję

Michał
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ja też zawsze zimuję hippeastra w doniczkach. Przed obudzeniem rośliny - przesadzam i najwyżej obcinam uschnięte korzenie.
Mam duże ilości swoich siewek i się zastanawiam jak je uprawiać. na razie po 4 cebulki do jednej doniczki wsadzone. Wnet wyniosę je do tunelu foliowego na lato. Potem...zobaczymy.
Mam duże ilości swoich siewek i się zastanawiam jak je uprawiać. na razie po 4 cebulki do jednej doniczki wsadzone. Wnet wyniosę je do tunelu foliowego na lato. Potem...zobaczymy.
- JAWiktor
- 100p
Moje siewki trzymam w metrowych skrzynkach takich jak na balkon. Wymagają już rozsadzenia ale zabrać się za to na razie nie ma jak. Jak się w końcu za to zabiorę to pewnie też przesadzę do skrzynek.
Dysponujesz tunelem, to może sadząc do skrzynek zmniejszysz sobie ilość doniczek. Moje lądują na balkonie.
Dysponujesz tunelem, to może sadząc do skrzynek zmniejszysz sobie ilość doniczek. Moje lądują na balkonie.
Michał
- osiemgroszy
- 10p - Początkujący
- Od: 30 sty 2015, o 14:25
Witam ponownie,JAWiktor pisze:Możesz nim kręcić, nic mu nie będzie. Lepiej przywiązać do patyczka albo do trzech - jak drzewka w parku wtedy nie wychyli się w żadną stronę.
Dziękuję za rady, oczywiście zastosowałam, przekręciłam, patyczki włożyłam i... dokładnie przez noc odwrócił się z powrotem.

Będę tak chyba nim codziennie kręcić, żeby był w miarę prosty.
Ciekawy ten kwiatek, ma swój charakter, chce pączkiem bliżej słońca i już!

Pozdrawiam
Miłego dnia:)
- JAWiktor
- 100p
Odwracać się będzie - mniej lub bardziej. Patyczki zapobiegną wygięciu się całego pędu w jedną stronę. Wychylający się pęd kwiatowy potrafi wywrócić doniczkę.
Jeśli tak zabezpieczysz jak na rysunku to jego ruchy będą niewielkie. Jak długi pęd to podwiązać można na różnych wysokościach w dwóch czy trzech miejscach.
Rysunek przedstawia widok z góry.

Jeśli tak zabezpieczysz jak na rysunku to jego ruchy będą niewielkie. Jak długi pęd to podwiązać można na różnych wysokościach w dwóch czy trzech miejscach.
Rysunek przedstawia widok z góry.

Michał
- sauromatum
Jest jeszcze inna metoda zmniejszająca wyginanie pędu
Warto zauważyć, że wyginanie pędu jest reakcją na zbyt małą ilość światła - kwiat daje do zrozumienia, że potrzebuje większej ilości światła niż ma teraz. Problemem jest niestety to, że w pomieszczeniach światła jest z reguły za mało i pęd nawet na najjaśniejszym parapecie też sie może wyginać (światło jest tylko z jednej strony więc komórki po zacienionej stronie pędu będą ulegały elongacji). Ale oprócz podwiązywania jeśli jest możliwość najlepiej cebulę przestawić w jaśniejsze miejsce

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Sauromatum - zobaczę, czy przesadzę do skrzynek balkonowych.
na razie mam dużą skrzynkę plastikową (taką na pomidory) - do niej włożyłam na dno folię (zamiast podstawek pod każdą doniczkę) - i ułożyłam ciasno obok siebie wszystkie doniczki z siewkami.
Od wczoraj już stoją w tunelu foliowym. Dołożę im nawozu granulowanego do ziemi i niech rosną.
Mi jednak wygodniej jest przenosić takie skrzynki plastikowe większe, niż balkonowe podłużne.
I na regał pasują.
Co do wyginania pędów kwiatowych - moje hippeastra, które z pędami stoją na parapecie i tak "przyklejają" pączki i kwiaty do szyby.
Choć słońca mają, od poranku do około 15 godziny(zależy od pory roku i długości dnia).
na razie mam dużą skrzynkę plastikową (taką na pomidory) - do niej włożyłam na dno folię (zamiast podstawek pod każdą doniczkę) - i ułożyłam ciasno obok siebie wszystkie doniczki z siewkami.
Od wczoraj już stoją w tunelu foliowym. Dołożę im nawozu granulowanego do ziemi i niech rosną.
Mi jednak wygodniej jest przenosić takie skrzynki plastikowe większe, niż balkonowe podłużne.
I na regał pasują.
Co do wyginania pędów kwiatowych - moje hippeastra, które z pędami stoją na parapecie i tak "przyklejają" pączki i kwiaty do szyby.
Choć słońca mają, od poranku do około 15 godziny(zależy od pory roku i długości dnia).
Re: Hippeastrum / amarylis - porady ,uwagi,zapytania

Posiadam hippeastrum. Kwiaty mi przekwitły choć jeszcze suche są przy torebkach nasiennych. 2 torebki mam duże a pozostałe 2 jeszcze małe. Czy jest szansa by były w nich nasiona choć nie zapylałam kwiatów? Torebki wyglądają praktycznie jak te ze zdjęcia
pozdrawiam
Kasia
Kasia
- JAWiktor
- 100p
Oczywiście, że jest szansa. Hippeastra potrafią się same zapylać. Teraz musisz trochę poczekać aż torebki zaczną pękać, a w środku zobaczysz czarne, płaskie nasiona.
Michał