Pomidory w donicach cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory w donicach cz.2

Post »

OK, tak zrobię. Na poniższych zdjęciach przedstawiam zdjęcia dla pokazania skali zjawiska :wink:
Dodam że sadzonki (2-pędowe) są praktycznie w tej chwili posadzone u nasady pędu - 3-4cm brakuje.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Ja niestety chyba nie zdałam "egzaminu" (no, może na mierny)
Moje malinowe są wyciągnięte, mimo, że postawiłam sadzonkę na dnie wiaderka.
Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tomek. Czy Ty uciąłeś pęd główny i zostawiłeś po dwa boczne?
Tomek_Os
500p
500p

Post »

BobejGS, ogłowiłem pęd główny, został kikut i tak zostawiłem dwa boczne.
Największy problem jest z sadzonką poniżej, ona ma 70cm wysokości a pierwsze grono na 60cm od poziomu ziemi w doniczce.
forumowicz, a mogę je wsadził do 20L donic tak głęboko jak się da? Nawet mocno zagłębiając nasady pędów?
Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

A to Ja tak nie robiłem.

Możesz je wsadzić tak głęboko jak chcesz. Urywasz tylko liście, te które znalazłyby się pod ziemią.

Kładziesz sadzonkę na dno docelowego pojemnika i patrzysz do którego momentu musisz usunąć liście. Później to już usuwasz liście, wyciągasz z obecnego pojemnika i kładziesz na dno nowego i zasypujesz sadzonke.

Pewnie inaczej jest z dwupędowymi. Takie chyba się kładzie do wysokości rozwidlenia, ale niech się wypowie, ktoś w tym bardziej doświadczony.

Ja właśnie sprawdziłem z ciekawości i moja Perła małopolski ma grono na 23cm od ziemi w doniczce, a P20 na równe 30cm.
Tomek_Os
500p
500p

Post »

Dzięki :D Tak zrobię. U mnie taka sytuacja jest na szczęście tylko na 4 z 12 sadzonek więc tragedii nie ma, a może znajdziemy jakiś mój błąd i pomożemy na przyszłość innym.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tomku za którym liściem właściwym ogłowiłeś? Ja ogławiam za 2 liściem i takich problemów nie mam.U mnie jest grono wysokie na Red Pear,ale on rośnie w gruncie i moje niedopatrzenie.Gdybym go posadził na ukos,byłoby dobrze.
Tomek_Os
500p
500p

Post »

Legina, ogłowiłem za drugą parą liści czyli tak naprawdę za 4 liściem. Powinienem za 2 i to na pewno jest błąd.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Czy tak wygląda Black Sea Man, inaczej zwany Chernomor? Na środku pierwsze grono, z charakterystycznym dużym, pierwszym kwiatem. Mam wątpliwości, ponieważ nie ma liści ziemniaczanych.

Obrazek

Po prawej BSM, po lewej malinowy Rodeo.

Obrazek

edit

Już się sprawa wyjaśniła. BSM może mieć ziemniaczane jak i regularne liście.
Kasia
Maka
50p
50p
Od: 14 paź 2014, o 11:36

Post »

Mój Black Sea Man ma piękne liście ziemniaczane. Wsadziłam go dziś do donicy 17 l. Mam tylko wątpliwość, co do fertygacji. Pierwszy raz mam czarne odmiany, a czytałam, że trzeba je mniej nawozić niż inne, ponieważ tracą swój charakterystyczny smak. Wykombinowałam sobie, żeby przy fertygacji florovitem ominąć co piątą czy szóstą dawkę, najwyżej owoce będą nieco mniejsze.
pozdrawiam

Ewa
Sahe123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lut 2015, o 20:23

Post »

Piękne pomidorki pokazujecie. Ja w ubiegłym roku uprawiałam na balkonie 6 krzaczków (malinowe, bawole serca, florentina, gigant i żółty). Wszystkie wsadziłam do 40 l donicy ponieważ innej nie miałam. Pomidory zasilałam od początki biohumusem oraz nawozem substral - interwencyjny nawóz do pomidorów. Pomimo tak amatorskiej uprawy jakiej się podjęłam pierwszy raz w życiu, zebrałam ogromne plony. Oczywiście ziemia w donicy była ziemią ogrodową a nie jakimś piachem. Pomidory najpierw nie były przeze mnie właściwie prowadzone, nie wiedziałam np. że należy je podszczypywać i odpowiednio prowadzić. Ale po tym jak zrobiły straszną dżunglę w tej donicy poprzerywałam młodsze pędy i dużo liści. Polecam niezdecydowanym taką uprawą - przy minimum staranności powinniście doczekać się własnych zbiorów ponieważ mnie się udało :)

POWODZENIA !!
Awatar użytkownika
Julia
200p
200p
Od: 11 wrz 2005, o 09:15

Post »

Piszesz, że przy minimum staranności cieszyłaś sie swoimi pomidorami i że sie udało.
Życzę więc udanych zbiorów balkonowych w tym sezonie :D

Mnie się nie udało..tzn. pomidorki, pomimo wielkiej staranności, nawet w 10% nie zrekompensowały moich starań.
Ciągłe zacienianie południowego balkonu, gdzie liście mocno cierpiały,
ogromne ilości wody (miałam 6 donic), zasłanianie przed deszczem..itd, itd...

W tym sezonie rezygnuję z uprawy balkonowej. Dla mnie to było więcej stresu niż przyjemności .
Ale wszystkim "Balkonowcom", życzę radości z uprawy :D
Piękno leży w oku patrzącego.
serdeczności - Julia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

A moje cudeńka rosną sobie o w takim towarzystwie ...

Obrazek
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Zara!!

Motto się zgadza "zakwitnij i wydaj owoce,tam gdzie cię posadzono".Pozwoliłem sobie dopisać.Zestaw warzywek b.ładny. ;:136 ;:136 ;:209
Awatar użytkownika
linnenn
50p
50p
Od: 2 mar 2014, o 22:01

Post »

Witam :).

Ja na razie posadziłam do doniczek docelowych 4 odmiany: Megagrona, Snow White, Koralika (bo uwielbiam jego owoce ;) i pierwszą z sadzonek Micro Toma.

W tym roku rezygnuję z wiader 16L bo w zeszłym zrobiłam eksperyment i wszystko lepiej rosło w mniejszych donicach 10L (te niskie koktajlówki). Zaszalała natomiast Pendulina Red, którą z braku miejsca wsadziłam w balkonową skrzynkę 60cm (2 sztuki) i powiesiłam na poręczy balkonu. Problem z wodą, bo ziemia wysychała ale owoców było zatrzęsienie :).

W tym roku mam jeszcze Bawole Serce (polecano mi je wsadzić w 10L i tak się dobrze sprawdziło w zeszłym roku), Tumbling Toma, New Big Dwarf, Pixi Striped, Arbuznyj, Garden Peach, Garden Pearle, Teardrop.
Wszystko upycham na balkonie... :P.
BalkonowyOgrodek.pl - mój blog o próbach ogrodnictwa w mieście na balkonie :)
Moje storczyki!
Pozdrawiam, Monika! :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”