Mój kawałek na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój kawałek na ziemi

Post »

Kasiu, pięknie u Ciebie w ogrodzie. Moje serce rwie się w Wasze strony, bo wielki sentyment mam (rodzinny) ;:167 ;:167
Cudne tulipany, a liliami się nie przejmuj, bo majowe przymrozki nic im nie zrobią. :wit
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit
Koronę cesarską na nornice poradziła mi znajoma. Stwierdziła, że w promieniu 2m od niej nie ma korytarzy. Poczytałam potem w necie i znalazłam podobne informacje. Ponieważ u mnie tego dziadostwa pełno to w newralgicznych miejscach chcę sadzić koronę ;:215

Szczawik piękny. Ja miałam Deppego ale za głęboko posadziłam na wiosnę i nie wyszedł. Zostało mi sporo takich maleńkich cebulek i pewnie wsadzę do doniczki żeby "podpędzić".

Miejsce trzymam ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko ;:196
Nie wiedziałam że lilie są takie "twarde"...ale to dobrze :tan

Małgosiu ja mam tylko taki szczawik, jesienią też mam w planach cebulowych dokupić...w tym koronę i nie wsadzę jej juz do doniczki :D

No a teraz co u mnie. Jakis czas temu porobiłam podpórki clematisom i piwoniom z gałązek wierzby, nie pomyslałam żeby zdjąć korę no i wierzba się przyjęła i w najlepsze sobie zaczęła rosnąć :shock: ;:223 W markecie zobaczyłam takie ładne stojaczki, metalowe...ale i ceny były ładne ;:224 a że w kącie podwórka leżała sterta różnego rodzaju drutu to pytam eM co z nim zrobi..."na złom wywiozę" ;:oj oj nie wywieziesz :twisted: I tak poprosiłam brata bo na spawaniu się zna i cały dzień wczoraj pracowaliśmy. On spawał a ja od razu malowałam i zanosiłam na miejsce i tak piwoniom juz wiatr i deszcz nie straszny a i clematisy maja eleganckie podpórki
Obrazek Obrazek

I że byłam w transie to sieczkarnia...znana ze wcześniejszych zdjęć też dostała nowe życie, ale pokarze jak obsadzę roślinami korytko. No i poszłam za ciosem i narobiłam znaczników, pudełko po kapsułkach do pranie swietne,nie za miękkie i zielone, więc nie będzie się z daleka rzucać w oczy, wyszło 30 szt.
Obrazek

A teraz roślinki
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Nowości moje...epimedium żółte i tarczownica ... Jolu ;:196
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Kasiu cześć ;:196 zdjęcia jak zwykle śliczne ;:63 takie podpora przydałaby mi się do hortensji anabelle, tylko jak tu zmusić eMa :lol: bo pręty by się znalazły. Babcine narcyzy i u mnie zakwitły aż dwoma kwiatkami ale zapach przywołuje dziecięce lata :D
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Kasiu taki spawacz też byłby przeze mnie pożądany, ale niestety dwóch w okolicy niestety w kiepskim stanie ;:136
Podpórki w sklepach te po przystępnych cenach do niczego, a te solidniejsze bardzo drogie ;:oj Widzę że pracowaliście do nocy bo zdjęcia nocne :D Znaczniki też pomysłowe, kiedyś robiłam z pudełek po lodach ;:219
U mnie wieje, leje i słońce świeci ;:3 , a nawet zagrzmiało :?
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Kasiulka :wit
Piękne te tulipanki, oj piękne, szkoda, :wit że pomału odchodzą :)
Epimedium mam jedne. ale tez cieszy maleństwo,ładne oryginalne roślinki :wink:
Nowe roślinki zawsze bardzo cieszą prawda ??
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, brawa dla spawacza i dla Ciebie. Takie podpory przetrwają nie jeden sezon a oślinom będzie bardzo "do twarzy". Ja bez pytania zimą podbierałam drut zbrojeniowy z części budowlanej i przenosiłam do ogrodowej ;:215 Dzięki temu pomidory, dalie i inne większe dostaną porządne podparcie. Tulipany i narcyzy piękne ;:138 A co to, to pomarańczowe? Ma takie delikatne kwiaty :D
A tarczownica to chyba duża roślina będzie :roll:
Ja nie mogę się doczekać cebul na jesień ;:65 Mam zachciewajki na tulipany, jakieś narcyzy, na pewno szachownica kostkowana bo tylko jedna mi wyszła no i korona cesarska. Ale po nią chyba zaglądnę do forumowego sklepiku ;:215

Miłego wieczorka ;:168
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Aniu nie zmuszaj eMa tylko ładnie poproś ;:196

Marysiu mi miał spawać taki jeden wójek, obiecywał mi chyba z miesiąc ...no ale Obrazek już ponad dwa tygodnie, a wierzba rosła więc poprosiłam brata.Zapomniałam napisać że jeszcze zrobilismy jak to eM nazwał "gotyckie okno" ;:306 Pod pnącą róże, zeby pod spodem przechodzić :D
A znaczniki...sprawdzałam na alle... ale jakieś ze sklejki tylko były, będę sprawdzać może się pokarzą takie fajne jak ty masz.
U mnie też polało i pogrzmiało, nawet mnie przemoczyło, suchej nitki na mnie nie zostawiło :;230 Poszlismy z eM pod las zobaczyć ile znowu dziki narobiły szkody w ziemniakach i zobaczyłam na skraju pola miodunke, zielone liście do tego gigantyczne ;:oj eM poszedł w drugie pole a ja zostałam i grzebę kijaszkiem koło tej miodunki co by ją z korzonkami...grzebe, grzebe...mam :D patrze przy miedzy jest jeszcze jedna kępka...no to grzebe i nagle słysze coś szumi :shock: jak lunęło...nim doszłam do domu to byłam mokrą kurką....ale eM śmiał się że z umiłowaniem patrzyłam na roślinkę czyli warto było ;:306

Aniu msz rację, szkoda że tulipany tak krótko kwitną, ale chyba dlatego nas tak zachwycają że z niecierpliwością na nie czekamy...najpierw na cebule w sklepach a potem na wiosnę i kwiaty.
A nowe roślinki zawsze cieszą...te od ciebie ładnie rosną ;:196

Małgosiu ja też jestem za odzyskiwaniem wszystkiego co się tylko da ;:108 po co wydawać krocie skoro mniejszym kosztem, z pomocą własnych rąk można zrobić coś urzytecznego....i jaka frajda na koniec jak się widzi efekty :tan
Pomarańczowe to kuklik szkarłatny...też mi się bardzo podoba ;:167
Tarczownice na liście chciejstw miałam od dawna, najpierw była gunera i udało mi się ją kupić ale tarczownicy nie mogłam spotkać i niespodziewanie od Joli dostałam ;:167
A z cebulami mam tak samo. Ostatnio za poradą Ani (Anym) poznaczyłam za pomocą włuczki kolory tych tulipanów które już mam, latem wykope i posegreguję kolory a jesienią posadzę już w grupkach :heja
A gdzie jest forumowy sklepik ;:204
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Patrzcie co wypatrzyłam przy drodze do sklepu :shock: toż to kuklik zwisły, w szoku jestem że wcześniej go nie widziałam i że tyle roslin dziko rosnących jet też ogródkowymi.
Zdjęcie z telefonu więc nieostre
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Kasiu,nie ma sprawy :uszy .Tarczownicę,epimedium jak i wiele innych roślin dostałam sama od takiej jednej forumki ;:167 .Więc i ja się dzielę.Moja tarczownica miała 2 pąki.Piszę miała,bo chyba przymrozek jej zaszkodził i po kwiatach ;:223 .Szkoda.Dość ciekawe są .
Taki kuklik u nas występuje masowo na bagnach.Jakoś go jeszcze nie zaprosiłam do ogródka ;:224 .Za to dzikie oregano tak.Rozrosło się bardzo.W zeszłym roku eksmitowałam pod inspekt.
Aha-ja w tym roku robię eksperyment ze znacznikami.Mianowicie zbierałam patyczki drewniane po lodach ;:224 .I napisy zrobiłam markerem.Wiadomo,marker 'wgryzł' się w drewno.Liczę na to,że taki napis dłużej potrzyma niż na plastiku.A drewienko też się w oczy nie rzuca.Zobaczymy czy zdadzą egzamin.A napisy dałam od strony kwiatów.By słoneczko nie świeciło na niego.
U mnie zwykle sporo patyczków się przez lato uzbiera ;:224 :;230
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, kuklik zwisły już u Ciebie czy dasz mu dokończyć kwitnienie? :wink:
Ja już kuklika i ciemierniki wpisuję na listę chciejstw bo doszłam do wniosku, że jak nie zapiszę to zapomnę. Oglądam u Ciebie i Marysi takie cudeńka.
Znaczenie tulipanów to super pomysł. Szkoda, że u mnie w tym roku były tylko 4 w innym kolorze niż żółty ale za rok na pewno będę wiązała niteczki ;:333

A sklepik nie wiesz? http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=11 ;:109
Korzystałam dopiero dwa razy ale chyba przy cebulowych muszę się mocno skupić a w tych marketach to mam taki wzrok rozbiegany. Wszystko ładne, wszystko chcę a w rezultacie wychodzę z niczym bo nie mogę się zdecydować ;:306

Miłego wieczorka- bez przymrozków :!:
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu napisałam że przyjemne z pożytecznym, bo te wilce ziemniaczane bulwy jadalne chyba mają.
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Jola patyczki bardzo eko ;:215 i faktycznie przez lato ich się nazbiera, a napis się nie rozmywa?
Małgosiu kukliki na swoim miejscu, ale może się przespaceruje z łopatką ;:224
A taki sklepik...myślałam że jest jakiś taki ...inny ;:306
Przymrozków na szczęście nie było i mam nadzieję że nie będzie ;:224

Kasiu tego nie wiem :shock: z tego co gdzieś czytałam to one bulwy wytwarzają jak są mało podlewane, zapas wody sobie w nich gromadzą....ale wszystko możliwe.

Pogoda dziś cudna, zruszam ziemię na rabatkach bo zaklepana :shock: zrobię pare zdjęć to pokarzę ;:215
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Obiecane foteczki :D
Zagospodarowana sieczkarnia, w nowej wersjii kolorystycznej...mam nadzieję, że jak się wszystko rozrośnie to będzie ładnie
Obrazek Obrazek

Kamasja rozkwitła :tan
Obrazek Obrazek

Kilka ciągle kwitnących

Rodgresja zaczęła rosnąć, rok temu stała jak zaczarowana z jednym liściem a teraz nawet zakwitnie ;:oj
No i malusie rh mają już takie przyrosty :shock: pokrzywówka im służy :heja
Obrazek Obrazek

W tunelu,z garści nasion łubinu jest tylko 10, mam nadzieję że nie wszystkie kolory będą takie same :twisted: no i pierwsze kwiaty pomidorków :heja
Obrazek Obrazek

Marysiu przypomnij mi nazwy ;:171
Obrazek Obrazek
I jeszcze żywokost i bodziszek żałobny od ciebie ;:196
Obrazek Obrazek

No i oczywiście bzy
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16