Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania
- JAWiktor
- 100p
- Od: 21 mar 2013, o 11:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hippeastrum - porady ,uwagi,zapytania
Tak. Ostatni raz podlej we wrześniu i zostaw. Zaczną schnąć liście to doniczka w kąt i spać.
Jak nie masz innych możliwości to po prostu musisz sobie radzić jak możesz.
Jak nie masz innych możliwości to po prostu musisz sobie radzić jak możesz.
Michał
- sauromatum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hippeastrum nie trzeba pobudzać do wzrostu - ono samo zaczyna się budzić. Jeśli koniecznie chce się obudzić samemu to najlepiej do podstawki wlać wodę (korzenie są na dnie doniczki) - ale nie przesadzać z tą wodą, jeśli cebula będzie miała mokro a wcale nie będzie chciała się obudzić to mogą korzenie zacząć gnić
sauromatum powiedz mi czy jak dziś kupiłam cebule to muszę ją do nowej ziemi przesadzić czy ta wystarczy i czy wystarczy że podczas spoczynku może być w temp pokojowej??
pozdrawiam
Kasia
Kasia
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Kasiu nie napisałaś nic o podłożu w jakim się znajduje cebula.
Najlepiej by podłoże było przepuszczalne.Może to być nawet ziemia kwiatowa z dodatkiem perlitu.
Jak wcześniej było pisane skoro nie masz gdzie przechować cebuli na czas spoczynku to zostaw ją w jak najbardziej chłodnym miejscu.
Poczytaj wątek od początku,bo tu wszystko jest już napisane i to bardzo dokładnie.Tylko trzeba troszkę chcieć.
Cebule możesz przechować w lodówce i wydaje mi się,że przyszła teściowa nie powinna robić problemu.Cebula dużo miejsca nie zajmuje.
Najlepiej by podłoże było przepuszczalne.Może to być nawet ziemia kwiatowa z dodatkiem perlitu.
Jak wcześniej było pisane skoro nie masz gdzie przechować cebuli na czas spoczynku to zostaw ją w jak najbardziej chłodnym miejscu.
Poczytaj wątek od początku,bo tu wszystko jest już napisane i to bardzo dokładnie.Tylko trzeba troszkę chcieć.
Cebule możesz przechować w lodówce i wydaje mi się,że przyszła teściowa nie powinna robić problemu.Cebula dużo miejsca nie zajmuje.
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Ja tylko dopowiem, że przechowuję cebule w temperaturze pokojowej, zasuszone w doniczkach, w których rosły i kwitną co roku. Wydaje mi się, że ważniejszy jest po prostu okres spoczynku a temperatura ma mniejsze znaczenie.
Raczej teściu będzie robił problemy. Cebule zakupiłam wraz z ziemią więc chyba ją tak zostawie. A co do lodówki to raczej odpada. Teściu standardowo będzie się o oto czepiał (jak to rodowity ślązak) :-/
pozdrawiam
Kasia
Kasia
Postaw gdzieś z boku i nie podlewaj z kwartał ;) a potem na okno i po trochu wody i nawozu. Moje zimują w doniczkach nigdy nie tracą liści i stoją na najcieplejszym parapecie w domu bo nie mam na nie innego miejsca i jakoś dają radę 

- JAWiktor
- 100p
Basiu - (odpowiedź na post Z TEGO TEMATU):
Provado nie używałem nigdy ale czy to nie jest środek na szkodniki
Zgnilizna może być wynikiem ataku jakiegoś grzyba.
Spróbuj zastosować Topsin - oprysk. Można też usunąć zaatakowane liście.
Po sezonie wyjmij cebule z doniczki, zafunduj im kąpiel w mieszance Topsinu z Kaptanem zawiesinowym i normalnie przezimuj. Przed ponownym sadzeniem zastosuj podobny zabieg.
Provado nie używałem nigdy ale czy to nie jest środek na szkodniki

Zgnilizna może być wynikiem ataku jakiegoś grzyba.
Spróbuj zastosować Topsin - oprysk. Można też usunąć zaatakowane liście.
Po sezonie wyjmij cebule z doniczki, zafunduj im kąpiel w mieszance Topsinu z Kaptanem zawiesinowym i normalnie przezimuj. Przed ponownym sadzeniem zastosuj podobny zabieg.
Michał
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
Provado używałam jako anty-grzybowy na kaktusy i mam go jeszcze sporo;
- liście faktycznie obrywam te czarne, ale to półśrodek;
- muszę się zmobilizować do tego jesiennego leczenia, do tego czasu pewnie zgromadzę chemię;
dzięki Michał, pozdrawiam.
---2 maja 2015, o 20:56---
Sprostowanie - grzybowe to jest Previcur
pomyliłam nazwy, przepraszam.
- liście faktycznie obrywam te czarne, ale to półśrodek;
- muszę się zmobilizować do tego jesiennego leczenia, do tego czasu pewnie zgromadzę chemię;
dzięki Michał, pozdrawiam.
---2 maja 2015, o 20:56---
Sprostowanie - grzybowe to jest Previcur
pomyliłam nazwy, przepraszam.
Basia
- osiemgroszy
- 10p - Początkujący
- Od: 30 sty 2015, o 14:25
Witam serdecznie,
Jestem szczęśliwą posiadaczką pierwszego w moim życiu hippeastrum.
Niestety jak widać poniżej przechyla się do okna (okno zachodnie).
Stąd pytanie czy mogę go przekręcić? wyprostuje się? czy zostawić bo taka jego uroda?
Pytanie pewnie banalne, ale chucham i dmucham bo to pierworodny,
a wiadomo niektóre kwiatki bardzo nie lubią przestawiania.
Dziękuję za odp.

Jestem szczęśliwą posiadaczką pierwszego w moim życiu hippeastrum.

Stąd pytanie czy mogę go przekręcić? wyprostuje się? czy zostawić bo taka jego uroda?
Pytanie pewnie banalne, ale chucham i dmucham bo to pierworodny,

Dziękuję za odp.

- JAWiktor
- 100p
Możesz nim kręcić, nic mu nie będzie. Lepiej przywiązać do patyczka albo do trzech - jak drzewka w parku wtedy nie wychyli się w żadną stronę.
Michał
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Dobra ta metoda z trzema podporami 
Moje Hippeastrum też było przechylone.Podpora nie pomogła.Pęd był silniejszy i powolutku przechylał się z patykiem
Teraz będę stosowała 3 patyczki

Moje Hippeastrum też było przechylone.Podpora nie pomogła.Pęd był silniejszy i powolutku przechylał się z patykiem

Teraz będę stosowała 3 patyczki

Witam, mam pewne pytanie ;)
Słyszałem, że hippestrum lubią ciasne doniczki, a czy wie ktoś jak rośnie kilka sztuk w jednej doniczce, np. w takiej podłużnej na balkony? ;)
Słyszałem, że hippestrum lubią ciasne doniczki, a czy wie ktoś jak rośnie kilka sztuk w jednej doniczce, np. w takiej podłużnej na balkony? ;)
- JAWiktor
- 100p
Ciasnych doniczek używam z praktycznego punktu widzenia. Jak wiadomo, hipeastrum nie lubi moknąć bo gnije - więc im mniej ziemi tym szybciej przesycha ziemia wokół cebuli. To ona w zasadzie utrzymuje ciężar całego kwiatka i zapobiega przewracaniu się. Roślina oczywiście czerpie z niej składniki.
Te kwiaty mogłyby rosnąć, sięgając tylko korzeniami do samej wody - byle cebula nie mokła (np. w szklanych flakonikach) - jakiś nawóz do wody i efekt ten sam.
Co do sadzenia w skrzynki - część mam własnie tak posadzonych. Rosną tak samo. Jedyny mankament to rozdzielanie korzeni (zresztą one i tak uschną) szykując do zimowania (jeśli ktoś oczywiście wyjmuje je z doniczek).

Te kwiaty mogłyby rosnąć, sięgając tylko korzeniami do samej wody - byle cebula nie mokła (np. w szklanych flakonikach) - jakiś nawóz do wody i efekt ten sam.
Co do sadzenia w skrzynki - część mam własnie tak posadzonych. Rosną tak samo. Jedyny mankament to rozdzielanie korzeni (zresztą one i tak uschną) szykując do zimowania (jeśli ktoś oczywiście wyjmuje je z doniczek).
Michał