Minibotanik Jacka cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.10

Post »

JacekP pisze: Krysiu, mucha narcyzowa atakuje też ismeny?
Ano tak ... to żarłoczny szkodnik i w poszukiwaniu pokarmu przeniesie się na inne rośliny amarylkowate: śnieżyczki, ismeny, crinum i nawet wystawione w doniczkach hipeastrum ...
Jest gdzieś w sieci dość obszerny artykuł Bronisława Kondrota opisujący temat i walkę z nimi.
Tulipany urocze a odmiana "Queen of Night" zaskakuje wysyceniem koloru.
W ub roku nabyłam cebule te i wiele innych - zaczynam się zakochiwać w nich, a to niebezpieczna choroba bo odmian ... niezliczone ilości.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Pomyłki tulipanów strasznie mnie denerwują.
Zmieszane tulipany zbiegły się u Ciebie terminem kwitnienia. Próbowałam na własną rękę zrobić taką mieszankę z Queen of Night, ale miałam problem z doborem terminu kwitnienia. I tak białe właśnie przekwitają, a ciemne dopiero zaczynają, o różowych nie wspomnę :oops:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Też uwielbiam tulipany papuzie, szkoda że są tak krótkowieczne.
Twój jest super i oby spisywał się tak dalej. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Janko, u mnie też wczoraj podlewało ogródek i wszystko pięknie rośnie! Właśnie zakwitła piwonia drzewiasta, skoro o piwoniach wspomniałaś. Ale jeszcze jej nie obfociłem więc kilka kwitnących krzewów. Pokazywałaś swoją obielę; moja nie tak zwarta ale jak zwykle śnieżnobiała :wink: :
Obrazek

Miłko, no właśnie - zależy z czym porównujemy. Pierwiosnki ogrodowe są tak popularne i masowo niemal produkowane, że są tanie. Pierwiosnki Siebolda takiej popularności nie zdobyły, choć w uprawie i rozmnażaniu równie łatwe. Nie mówię o tych z wyższej półki ale tych podstawowych.
Tulipanami zbytnio się nie przejmuję ale skoro już są w moim ogrodzie, to troszczę się o nie i raczej nie wyradzają się.
Nie mam co prawda jabłoni ale mam swoje ulubione rajskie jabłuszka 8-)
Obrazek

Krysiu, na narcyzy już machnąłem ręką; na ismeny też mogę, jeśli je szkodnik dopadnie. I tak są przysmakiem ślimaków i w ub. roku nie było z nich pożytku. Koncentruję się teraz na moich ulubionych kolekcjach i pozostałe rośliny muszą sobie radzić same. Tulipany też, choć te akurat najlepiej sobie radzą z cebulowych u mnie więc chętnie z nimi współpracuję. Jutro zabieram się za ich wykopywanie, bo dalie czekają ;:65
Berberysy to u mnie rośliny żywopłotowe; za bardzo ich nie hołubię ale radzą sobie same i dobrze wyglądają:
Obrazek

Neno, ja nie miałem pomyłek w tulipanach. Mam za to sporo, które przywędrowały do mojego ogrodu z innymi roślinami albo wymknęły się z osłonek i nazywam je "dzikusami" :wink: Tak, odmiany: 'Spring Green' i 'Queen of Night' kwitną w tym samym czasie, co mnie cieszy. To mieszanka przypadkowa, bo tak je dostałem od znajomego.
Akebia obsypana kwiatami. Ciekawe, czy w końcu zaowocuje? :roll:
Obrazek

Grażynko, moje tulipany papuzie od kilku lat są takie same, nawet się namnażają lekko więc na razie nie narzekam na nie 8-)
Z rodzaju prunus zakwitło wiele krzewów ale tylko jeden załapie się na prezentację:
Obrazek

I jeszcze widoczki zza płotu:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Nic dziwnego że masz mokro w ogrodzie jak obok płynie rzeczka a u mnie sucho i jeszcze rów osusza bo szybko do niego woda spływa . Piękny widok za płotem .. Jeszcze nie mam kolorowych jabłoni a one tak ślicznie wyglądają ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Rzeczka za płotem ?.......moje marzenie.
Czy tam w oddali widać twoje ogrodzenie ?
Jejku, ale masz fajnie, takie bogactwo dzikiej flory i fauny. ;:224
Możesz pokazać tą obielę z dalsza, chciałabym zobaczyć jak się prezentuje taki krzew.
Czy ona pachnie ?
Akebia pachnie słodko, mnie nie udało się dochować owoców bo wymarzła jednej mrożnej zimy i już jej nie sadziłam.
P.S.
Dzięki za potwierdzenie miesiącznicy, tym bardziej się cieszę, że teraz będę miała dwa różne egzemplarze. :heja
Rzekotki oczywiście nie przywieziesz, nie miałabym zresztą sumienia wyrywać jej z jej siedliska i narażać na pazury moich kocic.
Kiedyś u mnie były, więc może znowu powrócą ......kiedyś. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janko, to nie rzeczka tylko staw w takim podłużnym kształcie. Ale to raczej nie z niego wilgoć u mnie, tylko z obniżonego terenu, a dodatkowo gleba na tyle zwięzła, że utrzymuje wilgoć.
Tak, rajska jabłoń piękna jest; kwiatki ma niemal w tym samym kolorze co liście.
Miałem obiekcje, czy ten wilczomlecz, będzie zimował u nas. Spisał się doskonale i wygląda super!
Obrazek

Obrazek

Grażynko, to staw dla kaczek, czyli jak to się mówi w moich rodzinnych stronach - kaczok.
Nie, to nie mój płot. Mój jest za plecami, jak robiłem zdjęcie. Tak, z jednej strony domu mam typowo podwarszawską ruchliwą ulicę ale z trzech pozostałych stron trochę dzikości i nieużytków :)
Obieli nie dam rady obfocić w całości, bo zarastają ją inne krzewy. I nie pachnie. A o zapachu akebii to nawet zapomniałem, że go ma. Muszę jutro obwąchać. Nie wiedziałem, że może wymarznąć, bo rośnie jak szalona. I u rodziców to samo więc mam wrażenie, że ona niezniszczalna. Ale gorzej z owocowaniem, bo jest rozdzielnopłciowa a ja w pędzelkowanie nie mam zamiaru się bawić ;:219
Zastanawiałem się, czy jeszcze jakimś wilczomleczom zrobiłem zdjęcia. Bo zapominam o nich ale jeden jeszcze jest:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Oba ładne.
Ja mam jakiś leśny i na więcej już miejsca nie ma. :D
Widzę, że kokorycz już kwitnie na całego, moja dopiero w pakach, ale ona w cieniu pod tujami to i poślizg w kwitnieniu ma usprawiedliwiony.
Grażyna.
kogro-linki
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku bardzo fotogeniczny ten tulipan na gapę, teraz czekać na rozmnożenie.
Wszystko pięknie kwitnie , kolorowo, grzałki jakieś poustawiałeś ;:306
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Jacku, co prawda z dużym opóźnieniem ale i ja się melduję w nowej części ;:65
Co prawda rzadko coś piszę ,ale zawsze z dużym zachwytem oglądam uwiecznione w obiektywie twoje piękności ;:oj ;:138
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Bodziszek będzie do rozpoznania.To nie jest Orkney Cherry. Widziałem go dzisiaj i jest zupełnie inny.Mam dostać sadzonkę.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Nie wiem... Rozłogi też ma niesamowite. I liście jak rozłogowy. Ale korzenie potężne.

Patrzę na te Twoje tulipany z unznaniem, bo ja już zapomniałem jak tulipan wygląda... Tak dawno przekwitły...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, leśny to chyba chodzi Ci o wilczomlecza sosnkę? Też go mam ale potwornie się rozłazi więc rośnie gdzieś w chaszczach na końcu ogrodu.
To nie kokorycz ale kokoryczka 8-) Tak kwitnie na całego, tym bardziej, że zdjęcie sprzed dziesięciu dni. Wszystkie konwaliowate teraz pięknie kwitną. Ale moją największą teraz dumą jest piwonia drzewiasta. Dzięki łagodnym zimom już drugi rok obficie kwitnie:
Obrazek

Dorotko widzę, że tulipany papuzie ("na gapę") też się u mnie namnażają więc nie są takie złe ;:173
Porównywałem ostatnio terminy kwitnień z ub. rokiem i powiem Ci, nie widać przyspieszenia.W ub. roku wszystko kwitło wcześniej. Ale jeśli porównujesz ze swoim ogrodem to pamiętaj - linia Wisły ma znaczenie. Praktycznie to już następna strefa klimatyczna.
Kiedyś cieszyłem się, że tarczownica zakwitła jednym kwiatkiem. Teraz nadal się cieszę, bo w masie wygląda jeszcze ładniej 8-) :
Obrazek

Tesiu, bardzo się cieszę, że do mnie zaglądasz :tan
Dla Ciebie - mekonops w niezapominajkach :wink:
Obrazek

Janku, przyglądałem się zdjęciom 'Orkney Cherry' w necie i aż nie mogłem dać wiary, że to ten sam. Jestem ciekaw, co to za jeden. A póki co kwitną inne bodziszki ale zapominam je obfocić więc w zastępstwie coś mocno pachnącego:
Obrazek

Loki, mieszkasz w innej strefie klimatycznej więc co się dziwić, że tulipany już przekwitły 8-) Poza tym wiosna w tym roku u nas chłodna, co przedłuża kwitnienie. Z tego cieszę się, bo letnie temp. w maju są niekorzystne. Bez względu na to jak bardzo lubię ciepło, to liczy się dla mnie dobro roślin.
Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

U mnie też jeszcze późne tulipany kwitną ;:108 Taki mix "biało-czarny" chciałam zrobić, ale u mnie podobnie jak u Ani-nena08 zanim ciemne zakwitły to po białych zostały tylko liście :(
Gratuluję i ciut zazdroszczę kwitnącej piwonii drzewiastej. Przymierzam się do niej od kilku lat. Nawet miałam dwa podejścia. Niestety pomyłki :evil: Obiecałam sobie, że i tak u mnie będzie rosła. Odpuszczę jednak sobie obielę. Bardzo mi się podoba, ale widziałam na FO jak szybko i jak duża może być. Chociaż kwiaty ma cudowne.
Wilczomlecz Fireglow rewelacja! Pierwszy raz go widzę.
A na koniec dobra wiadomość - chryzantema skandynawska ma o dziwo 3 pędy :tan
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Cudny ten Meconopsis cambrica... U mnie Meconopsis betoncifolia ma już pąki kwiatowe, ale nic nie mówię żeby nie zapeszyć. Od 2012. roku marzę o tej roślinie, więc teraz zaciskam kciuki jak głupi i co chwilę kukam, czy już się kwiaty rozwinęły czy jeszcze nie...

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”