Kiedyś będzie tam ogród...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kiedyś będzie tam ogród...

Post »

Ależ masz odmian tulipanów, a co jedne to ładniejsze! Mi odmianowe zjadły nornice :evil: więc poprzestanę na naszych sprawdzonych czerwonych (do jesieni, oczywiście :) ). To masz nagrodę za swoją pracę, bez dwóch zdań!
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak tam Kasiu, na działeczce byłaś? Jakieś zdjęcia nowe pokarzesz?
Jak tam bożykwiat, zakwitł? Mój już prawie wszystkie pąki rozwinął.
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Kasiu faktycznie wielu nazw nie da się wymówić ;:oj - znaczniki dobre, ale jednak nie będe ryzykować że nóżek dostaną i zostanę przy mapkach :wink:
Marysiu szachownica perska już też przekwitła niestety :cry:
Madziu faktycznie mało nam do szczęścia potrzeba... czlowiek narobi się jak dziki osioł i jeszcze jest zadowolony :;230 A kolorowo faktycznie zrobiło się na skalniaku - w ten weekend odkryłam prócz wcześniejszych białych i niebieskich niezapominajek jeszcze różowe :tan
Ewo u mnie jakoś się rabarbar trzyma, nawet wyrósł w tym roku jakis zapomniany gdzieś w zielsku pod płotem.
Jacku pare NN też jest :wink: W zeszłym roku Queen of Night u mnie też kwitł ostatni, ale na jesieni doszło mu kilku późniejszych kolegów i w tym roku stawkę zamknął City of Vancouver.
Aniu nornice od zeszłej wiosny, kiedy to zeżarły mi prawie wszystko ze skalniaka, są moim wrogiem nr 1 - czyli żadnej litości na terenie moich rabatek. :twisted:
Zuza byłam. Jakies zdjęcia zrobiłam, ale niewiele, bo zostawiłam to sobie na niedzielę, a w niedzielę od rana lało. Więc sadziłam pod folią i w skrzynkach :D Bożykwiat zakwitł :tan No i rozwary przezimowały ;:138
Topinambur rośnie jak głupi. Hibiscusy w tym roku popuszczały pąki wcześniej niż zwykle, więc jest szansa na wcześniejsze kwitnienie ;:108
Słuchajcie - na pąkach piwonii siedzą mrówki - wyglądają jak naćpane. Po prostu tam siedzą i mało co się ruszają. Ktoś wie czemu?
Posadziłam wszystkie dalie - latałam z karpami zdesperowana po ogrodzie i szukałam dla nich miejsca i upychałam gdzie się dalo... i nie mam pojęcia ile posadziłam - jak wyrosną to policzę. Kupiłam dwie piekne podpórki na pnącza - jak to mój M określił "duże klatki dla ptaków" - no i w ferworze sadzenia dalii zapomniałam o nich i tam gdzie miały stanąć też dalie posadziłam... I teraz będzie kombinowanie...
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, mów tu zaraz gdzie kupiłaś te podpory. ;:65 Czy one są takie jak ażurowe kolumny? Rozglądam się właśnie za takowymi do róż. Może podpowiedz, bo jakoś nie mogę spotkać.
U mnie też mrówki siedzą na piwoniach, ale nie martw się, wyszukane z netu: "Mrówki na piwoniach to absolutnie coś normalnego, one żyją w symbiozie z piwoniami. Zwabia je słodka wydzielina na okrywach pąków. Kiedy kwiat się otwiera, mrówki znikają. Nie należy się tym martwić, bo to objaw zdrowy i normalny."
Pozdrawiam, Zuza
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

One są bardzo proste - wyrób chiński. Bałam się, ze to będzie jakaś cienizna i kupiłam tak na próbę, ale na szczęście rurki sa całkiem porządne. Co prawda jedna po zmontowaniu wyszła troche zwichrowana, ale jak zarośnie to nie będzie widać :twisted: Ja kupiłam tu http://allegro.pl/pergola-kolumnowa-ogr ... 90234.html - oczywiście trzeba sobie w adresie nazwę serwisu poprawić.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Udało mi się zrzucić zdjęcia na dysk - wiele nie robiłam.
Pamiętacie jak pisałam o eksperymencie szczepienia róż na ziemniaku? Róże zasuszyłam. Za to zaglądam teraz do tego zakątka ogrodu i oto co widzę:
Obrazek
kwitnący bożykwiat i azalia
Obrazek Obrazek
powojniki rozwijają kwiaty
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
niespodzianka! jeszcze jeden szafirek wyłazi z ziemi ;:oj a pod białą niezapominajką mała różowa
Obrazek Obrazek
błękitny irys już lada moment zacznie; stokrotki pięknie rozrosły się na skalniaku
Obrazek Obrazek
naradka i skalnica
Obrazek Obrazek
zawciąg i zawilec kanadyjski
Obrazek Obrazek
City of Vancouver i Dolls Minuet
Obrazek Obrazek
a teraz wielkie przemiany czyli te same tulipany na początku i pod koniec kwitnienia
Candy Club
Obrazek Obrazek
Carusel
Obrazek Obrazek
Elegant Lady
Obrazek Obrazek
Rexona
Obrazek Obrazek
Georgette
Obrazek Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Śliczne powojniki i tulipany, Kasiu. ;:138
Wszystkie Twoje kwitnienia majowe - urocze ! ;:215
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Kasiu powojnikowy szał ciał! Ależ Ci zazdroszczę! Ja nadal czekam. ;:65

Wszystko Ci pięknie rośnie. ;:215
I widzę, że młode ziemniaczki na obiadek z własnego ogródka będą... ;:224 ;:306
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale już masz powojnikowych kwiatów. U mnie kilka pączków, ale do kwitnienia to im jeszcze daleko ;:108
U mnie zawciąg rośnie w ziemi. Może miały te inne odmiany, które próbowałaś sadzić zbyt mało ziemi w takiej szczelinie pomiędzy kamieniami. :roll:
Sama nie wiem, ja nie widzę różnicy w wymogach, pomiędzy moimi odmianami.
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

'Elegant Lady' nie do poznania :shock: U 'Georgette' też duża metamorfoza!
Szczepienie róż na ziemniakach? To nie był prima a prilis? ;:306
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

:shock: Ale mnie tymi różami zszokowałaś. Gratulację.
Tulipany u Ciebie się tak długo utrzymują.
Clematisy piękne. Ładnie kwiatki rozwijają, ładne mają listeczki. Wszystko super. ;:333
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Andromeda coś złapała -wyciełam jej dzisiaj całe dwa pędy ;:145
Wczoraj posadziłam pomidory do gruntu, posiałam fasolkę i wsadziłam resztę mieczyków. Jak oglądam mieczyki na obrazkach to sa piekne. Ale jak je wczoraj sadziłam, to pomyslałam "po kiego grzyba ja je sadzę?"...

Szafirek Comosum Plumosum jeszcze w powijakach
Obrazek Obrazek
ostatnie tulipany: nieskazitelny City of Vancouver i Carusel, który jeszcze zmienił barwy
Obrazek Obrazek
Rexona zupełnie zróżowiała, a nieznana pomyłka z lekka wypłowiała
Obrazek Obrazek
Elegant Lady zdecydowanie konczy kwitnienie
Obrazek Obrazek
Reszty nie chce mi się opisywać...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Czemu tak myślałaś o mieczykach? Ja je miałam w zeszłym roku. Na jesieni nie chciało mi się ich wykopywać. W tym roku postanowiłam ich nie kupować, ale ostatecznie są posadzone bo mi dała sporą ilość sąsiadka. Traktuję je jako jednoroczne. Jak będą gościć u mnie to tylko w takim charakterze. Nie są takie drogie a nie mam ani siły ani ochoty je wykopywać.
Pięknie zaczynają Twoje powojniki. A co się stało Andromedzie? Uwiąd? Grzyb? U mnie uwiąd rozpoczęła tradycyjnie Josephine. Ucięłam kawałek pędu bo na szczęście nie trzeba było całego. Spryskałam Switchem, podlałam nadmanganianem i zobaczymy co dalej.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też tak zawsze myślę - w tym roku ostatni raz wysadzam mieczyki i zostawię je jako jednoroczne... a potem i tak wykopuję :lol:
W tym roku mam ich sporo więcej, więc chyba wybiorę te najładniejsze do wykopania, a reszta pozostanie :roll:
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Kasiu tulipany ciągle robią wrażenie ale te clematisy ;:180 U mnie dopiero jeden w pączkachj...a i tak nie taki sliczny jak twoje ;:131
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”