Ogród jol_ki 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2014

Post »

No no, piwonia drzewiasta bardzo okazała, ładny materiał.
Czy jesteś pewna, że ta magnolia to rustica rubra?
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Jurku, ta piwonia "chodziła za mną" od ubiegłego roku :lol: Wreszcie się na nią skusiłam, mam tylko nadzieję, że zgodnie z opisem będzie różowa.
Masz racje co do magnolii, musiały być pomylone etykiety, więc to pewnie jest Nigra. Może to i lepiej, z tego co pamiętam pisałeś, że kwiaty Rustica Rubra lubią przemarzać.

Dostałam informację, że powojniki w drodze :tan
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Joluś od ilości pięknych fotek dostałam ;:219 i już sama nie wiem, co bardziej chwalić...Rabata bylinowa ślicznie się prezentuje, a jak rośliny podrosną to będzie cudny widok. Wszystkie nowe zakupy ;:215 A Twoimi powojnikami jestem zachwycona...Będzie szał kwitnienia ;:224
Patrzyłaś na róże? Pokazały się już jakieś pąki? U mnie każdego dnia znajduję coś nowego. Wczoraj zobaczyłam pączki na moim ukochanym Abrahamie D ;:167 i to całkiem sporo. Dzisiaj z kolei znalazłam pierwszy pączek na Eglantyne i Winchester Cathedral (te z jesiennego sadzenia) :D
U mnie zrobiło się znów sucho...Miało dzisiaj padać, ale niestety nic z tego. Jutro podlewanie, bo inaczej będzie kiepsko. Musimy jak najprędzej dokupić węży kroplujących, bo zdaje się, że czeka nas kolejny suchy sezon.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Dorotko ;:196 dziś pryskałam róże na mszyce :evil: i przy tej okazji wypatrzyłam pierwsze maluteńkie pączusie na Heidi Klum :tan Jesienne zakupy powoli biorą się za produkcję liści, do pączków im daleko :?
Dostałam przesyłkę z powojnikami ;:138 Niektóre już zapączkowane :heja
Zdjęcia nowych nabytków zrobione, postaram się jutro wstawić. Sadzenie częściowo w czwartek, reszta w weekend :D
Ja tez podlewam, w weekend przeniosłam około 400l wody :roll: , na szczęście mam w zbiornikach deszczówkę (jak na razie).
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gratuluję nowych sadzonek, wyglądają zdrowo ;:3
Kwiaty pięknie kwitną, piwonia to naprawdę duży krzak ;:108
Bardzo mi się podobają narcyzy :D
No i ta wiśnia o pełnych kwiatach.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Aga dziękuję za wizytę ;:196

We wtorek przyjechały powojniki ;:138 Oto one:
po otwarciu kartonu pierwsza warstwa
Obrazek

i po rozpakowaniu wszystkie 14 sztuk
Obrazek

Dziś udało mi się dwa z nich posadzić ;:136 Na pierwszy ogień poszedł Rooguchi, który trafił do Eden Rose oraz Patricia Ann Fretweel, którą posadziłam z Elfe.

Wczoraj byłam w Bydgoszczy, przy okazji zrobiłam objazdówkę po okolicznych ogrodniczych i wróciłam z bagaznikiem załadowanym pod sam dach, głównie za sprawą kory przekompostowanej i ziemii dla powojników :D Nie obyło się tez bez zakupów roślinnych, upolowałam też zgrabne poidełko:
Obrazek

Obrazek

glicynia Issai
Obrazek

pomidor i zioła
Obrazek

dokupiłam też porzeczkę czarna i dwa krzaczki agrestu, no i aksamitki do posadzenia przy pomidorach.

a to wcześniejszy prezent imieninowy, hortensja pnąca i wiąz jacqueline hillier
Obrazek

Mam już taki wiąz, jest przepiękny - tak obecnie wygląda siedmioletni okaz
Obrazek

I kilka zdjęć z obchodu ogrodu

Nareszcie zakwitł pierwszy powojnik - Markham's Pink
Obrazek

Wiśnia Shirofugen
Obrazek

Tulipanowo
Obrazek

Rabata bylinowa, startuje kokoryczka, a na pierwszym planie mój jedyny pierwiosnek
Obrazek

Zaczyna kwitnąć jabłoń ozdobna Ola
Obrazek

Kalina angielska
Obrazek

Czy to będzie Nigra??
Obrazek

Jabłoń w sadzie:
Obrazek

a na koniec warzywnik
Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie będzie magnolia Nigra, na 100%. Ale nie przejmuj się pomyłkami w oznaczeniach, moja piwonia drzewiasta, która miała być jasno-różowa okazała się być białą, na szczęście nie miałem jeszcze takiego koloru. Przy takim tempie zakupów niedługo zabraknie Ci miejsca na nowe nasadzenia ;).
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jolu ale piękne powojniki kupiłaś,będzie się działo ;:108
Poidełko dla ptaków cudowne,szukam czegoś podobnego.
Wisterię jak będziesz prowadzić? Też kiedyś myślałam o tym pięknym pnączu,ale nie za bardzo mam po czym poprowadzić ;:224
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Jolu, ależ szalejesz z zakupami :shock:
Cóż tu dużo mówić - powojniki cudo, ilość imponująca no i odmiany (kilka chciało by się jeszcze :lol: )
Wiśni Kiku i Shirofugen to Ci zazdroszczę. U nas nie do dostania. Bez większych problemów można kupić Kanzan i Amonongawę.
Jak tam jednoroczne ? Wysadzasz już coś do ogrodu ? Moje porosły już takie wielkie, ze aż się proszą o uwolnienie ich z tych ciasnych doniczek. Jak sobie jednak przypomnę o ubiegłorocznych ogrodnikach, to się jeszcze boję wysadzać :roll:
Glicynia moje marzenie, ale nie mam miejsca na tak wielkie pnącze więc pozostaje mi tylko podziwiać u innych. Szkoda że zapachu nie da się przesłać, bo podobno piękny ma.
Miałam zapytać o kalinę angielską. Od dawna ją masz ? Pachnie ?
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Ależ tu pięknie i takie wyselekcjonowane okazy ;:63 ! Z jakiej szkółki zamówiłaś powojniki? Zastanawiam się nad ich zakupem, tylko nie bardzo wiem, jak zrobić, by trzymając się płotu lamelowego odwracały kwiaty w moją , tę mniej nasłonecznioną stronę, a nie w stronę sąsiadów, tę bardziej słoneczną.
U mnie dopiero będzie się działo, u Ciebie już się dzieje.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Joluś powojniki ;:oj ;:oj same piękności, a jakie wypasione i dorodne ;:215
Poidełko śliczne, możesz zdradzić ile kosztowało to cudo? Te, które widziałam u siebie nie są tak ładne. Jak zobaczyłam Twoje, to już tamtego nie chcę ;:185
Pierwszy powojnik zakwitł u Ciebie ;:138 Ja czekam z niecierpliwością na kwiaty Multi Blue. Bardzo jestem ich ciekawa ;:65 Pąki mocno nabrzmiałe, to pewnie niedługo się rozwiną.
Zauważyłam u Ciebie orlika...pamiętasz w jakim jest kolorze? Liczyłam , że moje orliki, które są z samosiewu będą miały jakieś ciekawe kolory...chyba raczej mnie nie zaskoczą. Wygląda na to, że będą takie same jak rośliny mateczne :roll:
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, piękne powojniki do Ciebie przyjechały ;:215 Vyvyan Pennell oraz Purpurea Plena Elegans to moje wymarzone - niestety nie wymyśliłam, gdzie można by je posadzić :( Poidełko super, delikatne i romantyczne ;:167
Zazdroszczę Ci Jolu tego "placu" do zagospodarowania, radości tworzenia, możliwości... Ja już muszę bardzo ograniczać zakupy, bo "placu" coraz mniej :(
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Jurku ta moja magnolia to chyba będzie Ricki. 100% pewności nie mam, ale to właśnie do niej jest najbardziej podobna.
W przyszłym roku spróbuję dokupić Rusticę Rubrę i Nigrę :wink:
Duże zakupy na ten rok już praktycznie zakończone, przyjedzie jeszcze trochę bylin, a także 400 małych wrzosów, które będę latem wysadzać na stałe miejsce. Musze dokupić jeszcze kilka cisów, bo zabrakło do dokończenia żywopłotu. Planuję też dokupić kilka róż i hortensji na tę nowa rabatę. I to by raczej było na tyle w tym roku ;:108 Chyba, że mi przypadkiem coś ciekawego w łapki u ogrodnika wpadnie :;230 A miejsca jest dużo, wystarczy na kolejnych kilka lat zakupowych szaleństw :wink:
Ile masz piwonii krzewiastych?

Aniu część powojników zapączkowana, więc już niedługo będzie (mam nadzieję) co oglądać :tan
Poidełko wpadło mi przypadkiem w oko w centrum ogrodniczym, przywędrowało do mnie z Osielska koło Bydgoszczy.
Wisterię jedną już mam od kilku lat, niestety jeszcze nie urosła zbyt mocno, majowe przymrozki co roku skutecznie ją stopowały. Tę starszą planuję prowadzić na stelażu w stylu parasola, będę dopiero robić tę konstrukcję dla niej. Ta nowa trafiła w pobliżu murka, którego wykonanie w bliżej nieokreślonym czasie, więc na razie dostanie coś tymczasowego, a później będzie się wspinać po murku, tak mi się przynajmniej wydaje ;:224

Aluś Shirofugen kwitnie właśnie teraz i jest zjawiskowa. Podobnie jabłoń Ola, nie mogę się na nie napatrzeć.
Jednoroczne do gruntu pójdą po Zośce (pierwsza tura, która się już hartuje). Mniejsze, pikowane niedawno na razie jeszcze są w domu, wysadzać je będę pewnie po 20tym. Jestem zawiedziona najpóźniejszymi wysiewami, większość nasion nie wzeszła a to co wzeszło to padło. Może za ciepło i słonecznie na tym moim parapecie :roll: Wniosek na dziś jest taki, że trzeba wysiewać w połowie marca, tylko co potem robić z przepikowanymi roślinami :?
Kalinę angielską kupiłam w tym roku, nie wąchałam, sprawdzę przy najbliższej okazji czy pachnie.

Ewka witaj :wit Powojniki kupiłam w sklepie e-clematis, mają tam sadzonki od Marczyńskiego. Według mnie jest on guru powojnikowym w Polsce, powojniki z jego szkółki są zwykle wypasione i ładnie zapączkowane.

Dorotko poidełko kosztowało niecałe 60zł. Mutli Blue mi się marzy, z niecierpliwością czekam na kwiaty tego Twojego.
Orlików mam kilka, ten, który było widać na zdjęciach jeszcze nie kwitł, powinien być pełny biały. Mam jeszcze różowy i taki ciemno fioletowy, jak zakwitną to zrobię im fotki, niestety nie załapały się na zdjęcia w ubiegłych latach.

Elwi "placu" ci u mnie dostatek, spokojnie jeszcze na kilka lat wystarczy :lol: Zawsze jeszcze zostanie warzywnik do unicestwienia jakby trawnika zabrakło ;:306

Weekend jak zwykle pracowity, posadziliśmy wszystkie powojniki, różaneczniki, hortensję pnącą, wiąz i wisterię ;:180 Do tego dwa agresty i porzeczka.
Ogórki, buraki, fasolka, cukinie posiane. Do posadzenia zostały tylko pomidory, których planowałam mieć co najwyżej 12, a będzie ich 21 ;:124 Sama kupiłam tylko 3 sztuki, pozostałe przywiózł mi kuzyn ;:196

Zakwitły kolejne tulipany, te są śliczne (nazwa będzie jutro):
Obrazek

Obrazek

i ogólny widoczek
Obrazek

Bzy już prawie kwitną
Obrazek

Dąbrówka - bardzo ją lubię
Obrazek

Pierwszy kwiat powojnika Jerzy Popiełuszko
Obrazek

Markham's Pink w pełnej krasie
Obrazek

Karagana powoli zaczyna kwitnąć, poidełko przeprowadzone w bardziej zaciszne miejsce
Obrazek

Kokoryczka
Obrazek

Rabata różanecznikowa - muszę ja jeszcze wysypać korą, różaneczniki dostały warstwę kory przekompostowanej.
Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piwonii drzewiastych w sumie z ostatnim białym nabytkiem mam 6 sztuk, z czego dwie w tym samym ciemno-czerwonym kolorze.
Nie pamiętam, kiedy posadziłem tę najstarszą (z ostatniego zdjęcia), ale daję jej 6-7 lat. Pozostałe rosną na stanowisku 3-4 lata, musiałbym sprawdzić w swoim wątku. Najgorzej radzi sobie najładniejsza z nich - souvenir de maxime cornau - słabo rośnie, jest najbardziej wrażliwa na mróz, a dodatkowo od zeszłego roku zaczęła wypuszczać z ziemi odrosty korzeniowe podkładki, zamiast części szlachetnej. Zastanawiam się, czy jej nie wykopać i sprawdzić, co z systemem korzeniowym.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Joluś powojnik Jerzy Popiełuszko ;:167 , a Markham's Pink ;:oj Ile lat ma ten drugi?
Rabata z różanecznikami zapowiada się imponująco. Za kilka lat jak się rozrosną to będzie niesamowity widok :D
Tobie to dobrze...masz jeszcze tyle miejsca w ogrodzie. Możesz szaleć z wszelkimi chciejstwami....zazdraszczam, oczywiście pozytywnie :)
;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”