Ogród jol_ki 2014
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród jol_ki 2014
No no, piwonia drzewiasta bardzo okazała, ładny materiał.
Czy jesteś pewna, że ta magnolia to rustica rubra?
Czy jesteś pewna, że ta magnolia to rustica rubra?
-
- 1000p
- Od: 27 lip 2007, o 12:01
Jurku, ta piwonia "chodziła za mną" od ubiegłego roku
Wreszcie się na nią skusiłam, mam tylko nadzieję, że zgodnie z opisem będzie różowa.
Masz racje co do magnolii, musiały być pomylone etykiety, więc to pewnie jest Nigra. Może to i lepiej, z tego co pamiętam pisałeś, że kwiaty Rustica Rubra lubią przemarzać.
Dostałam informację, że powojniki w drodze

Masz racje co do magnolii, musiały być pomylone etykiety, więc to pewnie jest Nigra. Może to i lepiej, z tego co pamiętam pisałeś, że kwiaty Rustica Rubra lubią przemarzać.
Dostałam informację, że powojniki w drodze

Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Joluś od ilości pięknych fotek dostałam
i już sama nie wiem, co bardziej chwalić...Rabata bylinowa ślicznie się prezentuje, a jak rośliny podrosną to będzie cudny widok. Wszystkie nowe zakupy
A Twoimi powojnikami jestem zachwycona...Będzie szał kwitnienia
Patrzyłaś na róże? Pokazały się już jakieś pąki? U mnie każdego dnia znajduję coś nowego. Wczoraj zobaczyłam pączki na moim ukochanym Abrahamie D
i to całkiem sporo. Dzisiaj z kolei znalazłam pierwszy pączek na Eglantyne i Winchester Cathedral (te z jesiennego sadzenia)
U mnie zrobiło się znów sucho...Miało dzisiaj padać, ale niestety nic z tego. Jutro podlewanie, bo inaczej będzie kiepsko. Musimy jak najprędzej dokupić węży kroplujących, bo zdaje się, że czeka nas kolejny suchy sezon.

Patrzyłaś na róże? Pokazały się już jakieś pąki? U mnie każdego dnia znajduję coś nowego. Wczoraj zobaczyłam pączki na moim ukochanym Abrahamie D

U mnie zrobiło się znów sucho...Miało dzisiaj padać, ale niestety nic z tego. Jutro podlewanie, bo inaczej będzie kiepsko. Musimy jak najprędzej dokupić węży kroplujących, bo zdaje się, że czeka nas kolejny suchy sezon.
-
- 1000p
Dorotko
dziś pryskałam róże na mszyce
i przy tej okazji wypatrzyłam pierwsze maluteńkie pączusie na Heidi Klum
Jesienne zakupy powoli biorą się za produkcję liści, do pączków im daleko 
Dostałam przesyłkę z powojnikami
Niektóre już zapączkowane 
Zdjęcia nowych nabytków zrobione, postaram się jutro wstawić. Sadzenie częściowo w czwartek, reszta w weekend
Ja tez podlewam, w weekend przeniosłam około 400l wody
, na szczęście mam w zbiornikach deszczówkę (jak na razie).

Dostałam przesyłkę z powojnikami

Zdjęcia nowych nabytków zrobione, postaram się jutro wstawić. Sadzenie częściowo w czwartek, reszta w weekend

Ja tez podlewam, w weekend przeniosłam około 400l wody

Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gratuluję nowych sadzonek, wyglądają zdrowo
Kwiaty pięknie kwitną, piwonia to naprawdę duży krzak
Bardzo mi się podobają narcyzy
No i ta wiśnia o pełnych kwiatach.

Kwiaty pięknie kwitną, piwonia to naprawdę duży krzak

Bardzo mi się podobają narcyzy

No i ta wiśnia o pełnych kwiatach.
-
- 1000p
Aga dziękuję za wizytę
We wtorek przyjechały powojniki
Oto one:
po otwarciu kartonu pierwsza warstwa

i po rozpakowaniu wszystkie 14 sztuk

Dziś udało mi się dwa z nich posadzić
Na pierwszy ogień poszedł Rooguchi, który trafił do Eden Rose oraz Patricia Ann Fretweel, którą posadziłam z Elfe.
Wczoraj byłam w Bydgoszczy, przy okazji zrobiłam objazdówkę po okolicznych ogrodniczych i wróciłam z bagaznikiem załadowanym pod sam dach, głównie za sprawą kory przekompostowanej i ziemii dla powojników
Nie obyło się tez bez zakupów roślinnych, upolowałam też zgrabne poidełko:

glicynia Issai

pomidor i zioła

dokupiłam też porzeczkę czarna i dwa krzaczki agrestu, no i aksamitki do posadzenia przy pomidorach.
a to wcześniejszy prezent imieninowy, hortensja pnąca i wiąz jacqueline hillier

Mam już taki wiąz, jest przepiękny - tak obecnie wygląda siedmioletni okaz

I kilka zdjęć z obchodu ogrodu
Nareszcie zakwitł pierwszy powojnik - Markham's Pink

Wiśnia Shirofugen

Tulipanowo

Rabata bylinowa, startuje kokoryczka, a na pierwszym planie mój jedyny pierwiosnek
Zaczyna kwitnąć jabłoń ozdobna Ola

Kalina angielska

Czy to będzie Nigra??

Jabłoń w sadzie:

a na koniec warzywnik

We wtorek przyjechały powojniki

po otwarciu kartonu pierwsza warstwa

i po rozpakowaniu wszystkie 14 sztuk

Dziś udało mi się dwa z nich posadzić

Wczoraj byłam w Bydgoszczy, przy okazji zrobiłam objazdówkę po okolicznych ogrodniczych i wróciłam z bagaznikiem załadowanym pod sam dach, głównie za sprawą kory przekompostowanej i ziemii dla powojników

glicynia Issai

pomidor i zioła

dokupiłam też porzeczkę czarna i dwa krzaczki agrestu, no i aksamitki do posadzenia przy pomidorach.
a to wcześniejszy prezent imieninowy, hortensja pnąca i wiąz jacqueline hillier

Mam już taki wiąz, jest przepiękny - tak obecnie wygląda siedmioletni okaz

I kilka zdjęć z obchodu ogrodu
Nareszcie zakwitł pierwszy powojnik - Markham's Pink

Wiśnia Shirofugen

Tulipanowo

Rabata bylinowa, startuje kokoryczka, a na pierwszym planie mój jedyny pierwiosnek

Zaczyna kwitnąć jabłoń ozdobna Ola

Kalina angielska

Czy to będzie Nigra??

Jabłoń w sadzie:

a na koniec warzywnik

Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
-
To nie będzie magnolia Nigra, na 100%. Ale nie przejmuj się pomyłkami w oznaczeniach, moja piwonia drzewiasta, która miała być jasno-różowa okazała się być białą, na szczęście nie miałem jeszcze takiego koloru. Przy takim tempie zakupów niedługo zabraknie Ci miejsca na nowe nasadzenia ;).
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Jolu ale piękne powojniki kupiłaś,będzie się działo
Poidełko dla ptaków cudowne,szukam czegoś podobnego.
Wisterię jak będziesz prowadzić? Też kiedyś myślałam o tym pięknym pnączu,ale nie za bardzo mam po czym poprowadzić

Poidełko dla ptaków cudowne,szukam czegoś podobnego.
Wisterię jak będziesz prowadzić? Też kiedyś myślałam o tym pięknym pnączu,ale nie za bardzo mam po czym poprowadzić

- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Jolu, ależ szalejesz z zakupami
Cóż tu dużo mówić - powojniki cudo, ilość imponująca no i odmiany (kilka chciało by się jeszcze
)
Wiśni Kiku i Shirofugen to Ci zazdroszczę. U nas nie do dostania. Bez większych problemów można kupić Kanzan i Amonongawę.
Jak tam jednoroczne ? Wysadzasz już coś do ogrodu ? Moje porosły już takie wielkie, ze aż się proszą o uwolnienie ich z tych ciasnych doniczek. Jak sobie jednak przypomnę o ubiegłorocznych ogrodnikach, to się jeszcze boję wysadzać
Glicynia moje marzenie, ale nie mam miejsca na tak wielkie pnącze więc pozostaje mi tylko podziwiać u innych. Szkoda że zapachu nie da się przesłać, bo podobno piękny ma.
Miałam zapytać o kalinę angielską. Od dawna ją masz ? Pachnie ?

Cóż tu dużo mówić - powojniki cudo, ilość imponująca no i odmiany (kilka chciało by się jeszcze

Wiśni Kiku i Shirofugen to Ci zazdroszczę. U nas nie do dostania. Bez większych problemów można kupić Kanzan i Amonongawę.
Jak tam jednoroczne ? Wysadzasz już coś do ogrodu ? Moje porosły już takie wielkie, ze aż się proszą o uwolnienie ich z tych ciasnych doniczek. Jak sobie jednak przypomnę o ubiegłorocznych ogrodnikach, to się jeszcze boję wysadzać

Glicynia moje marzenie, ale nie mam miejsca na tak wielkie pnącze więc pozostaje mi tylko podziwiać u innych. Szkoda że zapachu nie da się przesłać, bo podobno piękny ma.
Miałam zapytać o kalinę angielską. Od dawna ją masz ? Pachnie ?
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Ależ tu pięknie i takie wyselekcjonowane okazy
! Z jakiej szkółki zamówiłaś powojniki? Zastanawiam się nad ich zakupem, tylko nie bardzo wiem, jak zrobić, by trzymając się płotu lamelowego odwracały kwiaty w moją , tę mniej nasłonecznioną stronę, a nie w stronę sąsiadów, tę bardziej słoneczną.
U mnie dopiero będzie się działo, u Ciebie już się dzieje.

U mnie dopiero będzie się działo, u Ciebie już się dzieje.
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
Joluś powojniki
same piękności, a jakie wypasione i dorodne
Poidełko śliczne, możesz zdradzić ile kosztowało to cudo? Te, które widziałam u siebie nie są tak ładne. Jak zobaczyłam Twoje, to już tamtego nie chcę
Pierwszy powojnik zakwitł u Ciebie
Ja czekam z niecierpliwością na kwiaty Multi Blue. Bardzo jestem ich ciekawa
Pąki mocno nabrzmiałe, to pewnie niedługo się rozwiną.
Zauważyłam u Ciebie orlika...pamiętasz w jakim jest kolorze? Liczyłam , że moje orliki, które są z samosiewu będą miały jakieś ciekawe kolory...chyba raczej mnie nie zaskoczą. Wygląda na to, że będą takie same jak rośliny mateczne

Poidełko śliczne, możesz zdradzić ile kosztowało to cudo? Te, które widziałam u siebie nie są tak ładne. Jak zobaczyłam Twoje, to już tamtego nie chcę

Pierwszy powojnik zakwitł u Ciebie

Zauważyłam u Ciebie orlika...pamiętasz w jakim jest kolorze? Liczyłam , że moje orliki, które są z samosiewu będą miały jakieś ciekawe kolory...chyba raczej mnie nie zaskoczą. Wygląda na to, że będą takie same jak rośliny mateczne

- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolu, piękne powojniki do Ciebie przyjechały
Vyvyan Pennell oraz Purpurea Plena Elegans to moje wymarzone - niestety nie wymyśliłam, gdzie można by je posadzić
Poidełko super, delikatne i romantyczne
Zazdroszczę Ci Jolu tego "placu" do zagospodarowania, radości tworzenia, możliwości... Ja już muszę bardzo ograniczać zakupy, bo "placu" coraz mniej

Zazdroszczę Ci Jolu tego "placu" do zagospodarowania, radości tworzenia, możliwości... Ja już muszę bardzo ograniczać zakupy, bo "placu" coraz mniej

-
- 1000p
Jurku ta moja magnolia to chyba będzie Ricki. 100% pewności nie mam, ale to właśnie do niej jest najbardziej podobna.
W przyszłym roku spróbuję dokupić Rusticę Rubrę i Nigrę
Duże zakupy na ten rok już praktycznie zakończone, przyjedzie jeszcze trochę bylin, a także 400 małych wrzosów, które będę latem wysadzać na stałe miejsce. Musze dokupić jeszcze kilka cisów, bo zabrakło do dokończenia żywopłotu. Planuję też dokupić kilka róż i hortensji na tę nowa rabatę. I to by raczej było na tyle w tym roku
Chyba, że mi przypadkiem coś ciekawego w łapki u ogrodnika wpadnie
A miejsca jest dużo, wystarczy na kolejnych kilka lat zakupowych szaleństw
Ile masz piwonii krzewiastych?
Aniu część powojników zapączkowana, więc już niedługo będzie (mam nadzieję) co oglądać
Poidełko wpadło mi przypadkiem w oko w centrum ogrodniczym, przywędrowało do mnie z Osielska koło Bydgoszczy.
Wisterię jedną już mam od kilku lat, niestety jeszcze nie urosła zbyt mocno, majowe przymrozki co roku skutecznie ją stopowały. Tę starszą planuję prowadzić na stelażu w stylu parasola, będę dopiero robić tę konstrukcję dla niej. Ta nowa trafiła w pobliżu murka, którego wykonanie w bliżej nieokreślonym czasie, więc na razie dostanie coś tymczasowego, a później będzie się wspinać po murku, tak mi się przynajmniej wydaje
Aluś Shirofugen kwitnie właśnie teraz i jest zjawiskowa. Podobnie jabłoń Ola, nie mogę się na nie napatrzeć.
Jednoroczne do gruntu pójdą po Zośce (pierwsza tura, która się już hartuje). Mniejsze, pikowane niedawno na razie jeszcze są w domu, wysadzać je będę pewnie po 20tym. Jestem zawiedziona najpóźniejszymi wysiewami, większość nasion nie wzeszła a to co wzeszło to padło. Może za ciepło i słonecznie na tym moim parapecie
Wniosek na dziś jest taki, że trzeba wysiewać w połowie marca, tylko co potem robić z przepikowanymi roślinami
Kalinę angielską kupiłam w tym roku, nie wąchałam, sprawdzę przy najbliższej okazji czy pachnie.
Ewka witaj
Powojniki kupiłam w sklepie e-clematis, mają tam sadzonki od Marczyńskiego. Według mnie jest on guru powojnikowym w Polsce, powojniki z jego szkółki są zwykle wypasione i ładnie zapączkowane.
Dorotko poidełko kosztowało niecałe 60zł. Mutli Blue mi się marzy, z niecierpliwością czekam na kwiaty tego Twojego.
Orlików mam kilka, ten, który było widać na zdjęciach jeszcze nie kwitł, powinien być pełny biały. Mam jeszcze różowy i taki ciemno fioletowy, jak zakwitną to zrobię im fotki, niestety nie załapały się na zdjęcia w ubiegłych latach.
Elwi "placu" ci u mnie dostatek, spokojnie jeszcze na kilka lat wystarczy
Zawsze jeszcze zostanie warzywnik do unicestwienia jakby trawnika zabrakło
Weekend jak zwykle pracowity, posadziliśmy wszystkie powojniki, różaneczniki, hortensję pnącą, wiąz i wisterię
Do tego dwa agresty i porzeczka.
Ogórki, buraki, fasolka, cukinie posiane. Do posadzenia zostały tylko pomidory, których planowałam mieć co najwyżej 12, a będzie ich 21
Sama kupiłam tylko 3 sztuki, pozostałe przywiózł mi kuzyn
Zakwitły kolejne tulipany, te są śliczne (nazwa będzie jutro):

i ogólny widoczek

Bzy już prawie kwitną

Dąbrówka - bardzo ją lubię

Pierwszy kwiat powojnika Jerzy Popiełuszko

Markham's Pink w pełnej krasie

Karagana powoli zaczyna kwitnąć, poidełko przeprowadzone w bardziej zaciszne miejsce

Kokoryczka

Rabata różanecznikowa - muszę ja jeszcze wysypać korą, różaneczniki dostały warstwę kory przekompostowanej.

W przyszłym roku spróbuję dokupić Rusticę Rubrę i Nigrę

Duże zakupy na ten rok już praktycznie zakończone, przyjedzie jeszcze trochę bylin, a także 400 małych wrzosów, które będę latem wysadzać na stałe miejsce. Musze dokupić jeszcze kilka cisów, bo zabrakło do dokończenia żywopłotu. Planuję też dokupić kilka róż i hortensji na tę nowa rabatę. I to by raczej było na tyle w tym roku

Ile masz piwonii krzewiastych?
Aniu część powojników zapączkowana, więc już niedługo będzie (mam nadzieję) co oglądać

Poidełko wpadło mi przypadkiem w oko w centrum ogrodniczym, przywędrowało do mnie z Osielska koło Bydgoszczy.
Wisterię jedną już mam od kilku lat, niestety jeszcze nie urosła zbyt mocno, majowe przymrozki co roku skutecznie ją stopowały. Tę starszą planuję prowadzić na stelażu w stylu parasola, będę dopiero robić tę konstrukcję dla niej. Ta nowa trafiła w pobliżu murka, którego wykonanie w bliżej nieokreślonym czasie, więc na razie dostanie coś tymczasowego, a później będzie się wspinać po murku, tak mi się przynajmniej wydaje

Aluś Shirofugen kwitnie właśnie teraz i jest zjawiskowa. Podobnie jabłoń Ola, nie mogę się na nie napatrzeć.
Jednoroczne do gruntu pójdą po Zośce (pierwsza tura, która się już hartuje). Mniejsze, pikowane niedawno na razie jeszcze są w domu, wysadzać je będę pewnie po 20tym. Jestem zawiedziona najpóźniejszymi wysiewami, większość nasion nie wzeszła a to co wzeszło to padło. Może za ciepło i słonecznie na tym moim parapecie

Kalinę angielską kupiłam w tym roku, nie wąchałam, sprawdzę przy najbliższej okazji czy pachnie.
Ewka witaj

Dorotko poidełko kosztowało niecałe 60zł. Mutli Blue mi się marzy, z niecierpliwością czekam na kwiaty tego Twojego.
Orlików mam kilka, ten, który było widać na zdjęciach jeszcze nie kwitł, powinien być pełny biały. Mam jeszcze różowy i taki ciemno fioletowy, jak zakwitną to zrobię im fotki, niestety nie załapały się na zdjęcia w ubiegłych latach.
Elwi "placu" ci u mnie dostatek, spokojnie jeszcze na kilka lat wystarczy

Weekend jak zwykle pracowity, posadziliśmy wszystkie powojniki, różaneczniki, hortensję pnącą, wiąz i wisterię

Ogórki, buraki, fasolka, cukinie posiane. Do posadzenia zostały tylko pomidory, których planowałam mieć co najwyżej 12, a będzie ich 21

Zakwitły kolejne tulipany, te są śliczne (nazwa będzie jutro):

i ogólny widoczek

Bzy już prawie kwitną

Dąbrówka - bardzo ją lubię

Pierwszy kwiat powojnika Jerzy Popiełuszko

Markham's Pink w pełnej krasie

Karagana powoli zaczyna kwitnąć, poidełko przeprowadzone w bardziej zaciszne miejsce

Kokoryczka

Rabata różanecznikowa - muszę ja jeszcze wysypać korą, różaneczniki dostały warstwę kory przekompostowanej.

Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
-
Piwonii drzewiastych w sumie z ostatnim białym nabytkiem mam 6 sztuk, z czego dwie w tym samym ciemno-czerwonym kolorze.
Nie pamiętam, kiedy posadziłem tę najstarszą (z ostatniego zdjęcia), ale daję jej 6-7 lat. Pozostałe rosną na stanowisku 3-4 lata, musiałbym sprawdzić w swoim wątku. Najgorzej radzi sobie najładniejsza z nich - souvenir de maxime cornau - słabo rośnie, jest najbardziej wrażliwa na mróz, a dodatkowo od zeszłego roku zaczęła wypuszczać z ziemi odrosty korzeniowe podkładki, zamiast części szlachetnej. Zastanawiam się, czy jej nie wykopać i sprawdzić, co z systemem korzeniowym.
Nie pamiętam, kiedy posadziłem tę najstarszą (z ostatniego zdjęcia), ale daję jej 6-7 lat. Pozostałe rosną na stanowisku 3-4 lata, musiałbym sprawdzić w swoim wątku. Najgorzej radzi sobie najładniejsza z nich - souvenir de maxime cornau - słabo rośnie, jest najbardziej wrażliwa na mróz, a dodatkowo od zeszłego roku zaczęła wypuszczać z ziemi odrosty korzeniowe podkładki, zamiast części szlachetnej. Zastanawiam się, czy jej nie wykopać i sprawdzić, co z systemem korzeniowym.
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
Joluś powojnik Jerzy Popiełuszko
, a Markham's Pink
Ile lat ma ten drugi?
Rabata z różanecznikami zapowiada się imponująco. Za kilka lat jak się rozrosną to będzie niesamowity widok
Tobie to dobrze...masz jeszcze tyle miejsca w ogrodzie. Możesz szaleć z wszelkimi chciejstwami....zazdraszczam, oczywiście pozytywnie

Rabata z różanecznikami zapowiada się imponująco. Za kilka lat jak się rozrosną to będzie niesamowity widok

Tobie to dobrze...masz jeszcze tyle miejsca w ogrodzie. Możesz szaleć z wszelkimi chciejstwami....zazdraszczam, oczywiście pozytywnie