Petunia z nasion cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Petunia z nasion cz.4

Post »

Kayla. U mnie ten rok to był rok eksperymentów. Chciałam sprawdzić, które nasiona są dobre. Padło na Legutkę, bo w e- sklepie był największy wybór. Kupiłam sześć paczek petunii. Zachęcił mnie opis, że mają pędy zwisające do 40-50 cm. Podobają mi się takie kwieciste kule a nie dwumetrowe ściany, bo ciężko z nich później odbywać przekwitłe kwiaty i nie wygląda to estetycznie. Kupiłam białą i fioletową strzępiastą, żółtą i bordową zwykłą wielkokwiatową i dwie paczki pełnej Bicola i Polka. Wysiałam cztery, zostawiłam bordową i Polkę, bo miały termin do 2017 roku. W tym roku najlepiej wyszły te fioletowe, już wiem, że są dobre. Jak żółta będzie udana i będzie zwisała to dokupię na przyszły rok i zrobię barierki żółto-bordowe. Polkę też pewnie wysieję, ale zbyt na nią nie licząc. Będzie do kilku stojących doniczek, jak coś wyjdzie.

Ewelinko. Ja myślę, że twoje będą w innym odcieniu różu niż moje, bo taką kaskadę Legutko sprzedaje jako surfinię, jednak nie sądzę, żeby były takie jasne jak na opakowaniu. Pewnie to i lepiej. Kamili też nie będą takie jak na opakowaniu, tylko bardziej różowe. Zauważyłam, że te opakowania mają przekłamane kolory, nienaturalne dla petunii. Taki chwyt żeby kupić, bo kolor taki wyj?tkowy jak nigdy i u nikogo.
Papi
100p
100p
Od: 17 mar 2015, o 20:34

Post »

Ja też mam wszystkie z Legutko, więc czekam na rozkwit Twoich żółtych, bo moje o wiele mniejsze. Chociaż po przesadzeniu 1 maja w duże doniczki dostały kopa, ale aż takie nie są jak te Twoje na zdjęciu. Ja mam jeden pąk fioletowy z paczki mix kolor, może jutro już będzie rozkwit.Zmoderowano offtopic./Iwona
Papi
Awatar użytkownika
kayla
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 sie 2014, o 13:12

Post »

Też wysiałam białą strzępiastą i żółtą z Legutko, ale nie liczę że coś z tego będzie bo zrobiłam to dopiero 2 tygodnie temu, jedynym ratunkiem może być coraz dłuższy dzień i może rośliny podgonią, p.s. u mnie jeszcze jasno :D
Pozdrawiam, Kamila
x-o-a
---

Post »

Kayla. Biała strzępiasta w pokroju jest całkiem inną. Listki inne i pędy dłuższe od razu się kładzie. Jak zakwitnie to dam Ci fotkę. Będą Ci kwitły w lipcu. Nie jest źle. Będą młode i ładne jak u nas już będą może paskudy.
Awatar użytkownika
kayla
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję za informacje. W tamtym roku kupiona w czerwcu petunia tak naprawdę najlepiej kwitła na przełomie lipca i sierpnia, ostatnie kwiaty miała w październiku więc jest duże prawdopodobieństwo że doczekam się i na niedawno wysianych.

Fioletowa strzępiasta dodana do listy zakupowej na przyszły rok :wink:
Pozdrawiam, Kamila
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Otojolka kiedy siałaś te fioletowe strzępiaste petunie pokazanie na poprzedniej stronie? Bardzo ładnie wyrośnięte i tak 'fachowo' wyprowadzone :), choć jak widziałam na zdjęciach same pięknie się krzewią. Masz może opakowanie po tych nasionkach, by pokazać czego szukać w przyszłym roku? Nie wiadomo czy co roku są te same nasiona, ale przynajmniej coś będzie wiadomo.
x-o-a
---

Post »

Swoje petunie siałam w połowie stycznia. Te fioletowe wyszły w największej ilości i cały czas ładnie rosły. Cztery razy je przesadzałam, bo przerastały pojemniki. Niestety opakowania nie mam. W sklepie internetowym u Legutko w tej chwili też nie widzę. Jest różowa. Opakowanie było takie same tylko petunia fioletowa.
Sprawdzałam. Jak wpiszesz w wyszukiwarkę -"petunia o kwiatach strzępiastych" to jest opakowanie i różowej i fioletowej i białej. Fiolet z opakowania jest ciemniejszy i nie taki fuksjowy.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ok. oglądnęłam, dzięki :) Ciekawa jestem jak cały balkon będzie wyglądał gdy zaczną kwitnać na dobre :wink:
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje się hartują- są w kropki bo w konewce był na dnie osad z białej farby :wink:
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam -Marta
x-o-a
---

Post »

Masz żółte. Ale super. Nasiona skąd?
Awatar użytkownika
kayla
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

emilka79 te żółte piękne, właśnie, skąd nasiona?

U mnie w końcu jest pierwszy kwiatek :tan co prawda miał być jasno fioletowy z ciemnym środkiem ale ten też jest ładny, taki "zamszowy", jeśli pozostałe 9 będzie w tym samym kolorze to znaczy że źle podpisałam doniczkę ;:223
Obrazek
Pozdrawiam, Kamila
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:26

Post »

Różowe kupiłam na Al.., a te żółte (one są w środku żółte, na zewnątrz maja bardziej białe kwiaty)- te dostałam z naszej akcji, niestety nie pamiętam od kogo :oops: .
Pierwszy raz je siałam- mam nadzieję, że ładnie się rozrosną.
Pozdrawiam -Marta
you1
50p
50p
Od: 10 sty 2015, o 18:03

Post »

Jolu super petunie kiedy ja się takich doczekam hahaha ale jest dobrze widzę wzrost więc tylko słonko, słonko ;:3 ;:3 ;:3 ;:3
Kasia
x-o-a
---

Post »

Zadziwiające jak szybko teraz rosną. Niedługo. Niedługo.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie. Jeden kwiat zechciał się w końcu otworzyć.
Obrazek
Wybaczcie za jakość fotki ale niestety coś aparat mi szwankuje ;/ .
Kolor podobny do tych emilki79 :uszy . Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”