Borówka amerykańska - 5 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
winio20
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 maja 2015, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 5 cz

Post »

moje wyglądają podobnie z jakiej części polski jesteś ?
Meteor
50p
50p
Od: 26 kwie 2014, o 09:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dolores10 pisze:Witam ponownie

1 Problem (?), może nie problem... Sadzonki borówek, które są posadzone ubiegłej jesieni w kwaśny torf z trocinami, z ziemią z kompostownika oraz ściółka z pod iglaków a do tego kora do ściółkowania jak również zmieszana w dołkach. Borówki wyglądaja dobrze. Niepokoi mnie tylko zabarwienie liści......

2 Sprawa to moje twgoroczne sadzonki. Zakupione jako 3 letnie - lecz nie posiadaja żadnych zawiazków kwiatowych. Problem polega - jak mi sie wydaje na wiotkich liściach, które sie skręcają, zawijają? I liściach nierównych wybrzuszonych i jakby poobgryzanych. Są posadzone w donicach w kwaśnym torfie. Raz były zasilone mocznikiem. Regularnie podlewane.
1- Kolor o tej porze roku to normalka
2- Mocznik ma 46 procent azotu i bardzo łatwo taką doniczkową roślinkę spalić, prawdopodobnie przeholowałeś.
Bogdan15 pisze:A może ktoś doradzić jeśli chodzi o profesjonalne przechowywanie
Dużo masz tej borówki?
dolores10
50p
50p
Od: 11 wrz 2014, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Meteor
Łyżka stołowa mocznika była rozpuszczona w 10 l wody i podlałam kilka roślin nie tylko te trzy borówki. A te poobgryzane liście?
W takim razie jak postępować z nawożeniem takich doniczkowych borówek? I jak rozpoznać niedobory potasu?

winio20 Jestem z południa Bielsko-Biała.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

dolores10 na 69 str podałem link, tam też są niedobory, potasu też http://blueberries.msu.edu/nutrition gdybyś chciała pryskać 'bo ci się wydaje, że..
miroslawiec
50p
50p
Od: 24 kwie 2014, o 20:37

Post »

cewe Czytać trzeba dokładnie a nie po łebkach. ja nigdy nie pisałem , że daje siarczan amonu do każdego podlewania.
Pisałem że daje trzy razy 1 gdy rusza wegetacja [u mnie to około połowy kwietnia ]
2 po DWÓCH lub TRZECH tygodniach
3 po następnych DWÓCH lub TRZECH tygodniach.
Jesienią po zbiorach owoców JEDEN RAZ siarczan potasu.

kazik
dolores10
50p
50p

Post »

pelikano11 dzięki. jak nie będę musiała to nie będę pryskać . Rzecz w tym żeby wiedzieć kiedy to trzeba zrobić a kiedy nie.

Możecie mi doradzić jak pozbyć sie mrówek? Mam inwazje!!! Mrówki są wszędzie naprawdę wszędzie . Sypałam juz trutki w proszku róznych firm, lałam octem, wrzątkiem itd. a ich ciagle więcej! Kupiłam nawet borax i robie trutki tyle, ze efektu brak :-(
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-p-11
---

Post »

dolores10 czy mrówki są w rejonie borówek, tak? Jeśli tak to szukaj przyczyny. Mrówki lubią suche miejsca, może np nornica buszowała pod agro i za dużo jest luźnej przestrzeni, albo w ogóle masz pod nią sucho. Od tego bym zaczął, zwłaszcza w rejonie korzeni.
Promilus
200p
200p
Od: 23 mar 2012, o 16:42

Post »

dolores10 pisze:pelikano11 dzięki. jak nie będę musiała to nie będę pryskać . Rzecz w tym żeby wiedzieć kiedy to trzeba zrobić a kiedy nie.

Możecie mi doradzić jak pozbyć sie mrówek? Mam inwazje!!! Mrówki są wszędzie naprawdę wszędzie . Sypałam juz trutki w proszku róznych firm, lałam octem, wrzątkiem itd. a ich ciagle więcej! Kupiłam nawet borax i robie trutki tyle, ze efektu brak :-(
Jeśli zwykłe czarne to proszek bros na 99% zadziała, wiem bo sypałem tam gdzie się za bardzo rozpanoszyły (i gdzie latały z mszycami po gałęziach) z pozytywnym skutkiem - czyli wybiciem całych mrówczych rodzin. Bez ochrony mrówek mszyce zjadły różne robaczki. A jeśli chodzi o "suche miejsca" - no pelikano u mnie wlazły do torfu pod borówkami i go ładnie wymieszały z piachem obok ;) I tyle było z utrzymania wilgoci pod krzewami, hehehe.
Meteor
50p
50p
Od: 26 kwie 2014, o 09:58

Post »

dolores10 pisze:Meteor
Łyżka stołowa mocznika była rozpuszczona w 10 l wody i podlałam kilka roślin nie tylko te trzy borówki. A te poobgryzane liście?
W takim razie jak postępować z nawożeniem takich doniczkowych borówek? I jak rozpoznać niedobory potasu?
Te borówki były pędzone w tunelu , długie przyrosty, liście mają bardzo ciemne zdeformowane a nie obgryzione.To że innym roślinom papu nie zaszkodziło nić nie znaczy , borówki wcześniej mogły być inaczej traktowane.
U mnie sadzonki dostają osmocote 3-4mc.ale tym pędzonym ja bym odpuścił nawożenie w tym roku.
Na niedobory potasu to jeszcze chwilkę musisz poczekać:)
x-p-11
---

Post »

Promilus a trzeba było sadzić borówki obok piasku? :D no chyba że masz torfy wydmowe :lol:
Volvosia
100p
100p
Od: 3 kwie 2013, o 16:19

Post »

Coś się dzieje z borówką - czerwienieją jej liście. Nie tylko na starej roślinie, młode niedawno posadzone też.

Obrazek

Obrazek
Asia
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Asiu,temat jest wałkowany niemal codziennie , chyba od 2 tygodni.Zajrzyj,proszę stronę wcześniej,albo i dwie :D .
PS.
Cukrownia w Garbowie działa nadal?
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05

Post »

Asiu czerwone liście przy takich temperaturach niskich jak teraz to normalne u mnie wszystkie roślinki tak wyglądają.
dolores10
50p
50p

Post »

Dziękuje za odpowiedz Meteor
Osmocote jak rozumiem do iglaków? To jest bardzo dobry pomysł raz na sezon bez obawy przedawkowania.
Zasilasz raz na sezon? W jaki sposób to robisz?

Słyszałam o zbawiennym borze dla borówki. Czy ktoś stosuje tego typu opryski?
pozdrawiam
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Bor jest toksyczny dla roślin jeśli jest w nadmiarze,trzeba go stosować z umiarem.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”