Borówka amerykańska - 5 cz
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 maja 2015, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - 5 cz
moje wyglądają podobnie z jakiej części polski jesteś ?
1- Kolor o tej porze roku to normalkadolores10 pisze:Witam ponownie
1 Problem (?), może nie problem... Sadzonki borówek, które są posadzone ubiegłej jesieni w kwaśny torf z trocinami, z ziemią z kompostownika oraz ściółka z pod iglaków a do tego kora do ściółkowania jak również zmieszana w dołkach. Borówki wyglądaja dobrze. Niepokoi mnie tylko zabarwienie liści......
2 Sprawa to moje twgoroczne sadzonki. Zakupione jako 3 letnie - lecz nie posiadaja żadnych zawiazków kwiatowych. Problem polega - jak mi sie wydaje na wiotkich liściach, które sie skręcają, zawijają? I liściach nierównych wybrzuszonych i jakby poobgryzanych. Są posadzone w donicach w kwaśnym torfie. Raz były zasilone mocznikiem. Regularnie podlewane.
2- Mocznik ma 46 procent azotu i bardzo łatwo taką doniczkową roślinkę spalić, prawdopodobnie przeholowałeś.
Dużo masz tej borówki?Bogdan15 pisze:A może ktoś doradzić jeśli chodzi o profesjonalne przechowywanie
Meteor
Łyżka stołowa mocznika była rozpuszczona w 10 l wody i podlałam kilka roślin nie tylko te trzy borówki. A te poobgryzane liście?
W takim razie jak postępować z nawożeniem takich doniczkowych borówek? I jak rozpoznać niedobory potasu?
winio20 Jestem z południa Bielsko-Biała.
Łyżka stołowa mocznika była rozpuszczona w 10 l wody i podlałam kilka roślin nie tylko te trzy borówki. A te poobgryzane liście?
W takim razie jak postępować z nawożeniem takich doniczkowych borówek? I jak rozpoznać niedobory potasu?
winio20 Jestem z południa Bielsko-Biała.
dolores10 na 69 str podałem link, tam też są niedobory, potasu też http://blueberries.msu.edu/nutrition gdybyś chciała pryskać 'bo ci się wydaje, że..
-
- 50p
- Od: 24 kwie 2014, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
cewe Czytać trzeba dokładnie a nie po łebkach. ja nigdy nie pisałem , że daje siarczan amonu do każdego podlewania.
Pisałem że daje trzy razy 1 gdy rusza wegetacja [u mnie to około połowy kwietnia ]
2 po DWÓCH lub TRZECH tygodniach
3 po następnych DWÓCH lub TRZECH tygodniach.
Jesienią po zbiorach owoców JEDEN RAZ siarczan potasu.
kazik
Pisałem że daje trzy razy 1 gdy rusza wegetacja [u mnie to około połowy kwietnia ]
2 po DWÓCH lub TRZECH tygodniach
3 po następnych DWÓCH lub TRZECH tygodniach.
Jesienią po zbiorach owoców JEDEN RAZ siarczan potasu.
kazik
pelikano11 dzięki. jak nie będę musiała to nie będę pryskać . Rzecz w tym żeby wiedzieć kiedy to trzeba zrobić a kiedy nie.
Możecie mi doradzić jak pozbyć sie mrówek? Mam inwazje!!! Mrówki są wszędzie naprawdę wszędzie . Sypałam juz trutki w proszku róznych firm, lałam octem, wrzątkiem itd. a ich ciagle więcej! Kupiłam nawet borax i robie trutki tyle, ze efektu brak
Możecie mi doradzić jak pozbyć sie mrówek? Mam inwazje!!! Mrówki są wszędzie naprawdę wszędzie . Sypałam juz trutki w proszku róznych firm, lałam octem, wrzątkiem itd. a ich ciagle więcej! Kupiłam nawet borax i robie trutki tyle, ze efektu brak

dolores10 czy mrówki są w rejonie borówek, tak? Jeśli tak to szukaj przyczyny. Mrówki lubią suche miejsca, może np nornica buszowała pod agro i za dużo jest luźnej przestrzeni, albo w ogóle masz pod nią sucho. Od tego bym zaczął, zwłaszcza w rejonie korzeni.
Jeśli zwykłe czarne to proszek bros na 99% zadziała, wiem bo sypałem tam gdzie się za bardzo rozpanoszyły (i gdzie latały z mszycami po gałęziach) z pozytywnym skutkiem - czyli wybiciem całych mrówczych rodzin. Bez ochrony mrówek mszyce zjadły różne robaczki. A jeśli chodzi o "suche miejsca" - no pelikano u mnie wlazły do torfu pod borówkami i go ładnie wymieszały z piachem obok ;) I tyle było z utrzymania wilgoci pod krzewami, hehehe.dolores10 pisze:pelikano11 dzięki. jak nie będę musiała to nie będę pryskać . Rzecz w tym żeby wiedzieć kiedy to trzeba zrobić a kiedy nie.
Te borówki były pędzone w tunelu , długie przyrosty, liście mają bardzo ciemne zdeformowane a nie obgryzione.To że innym roślinom papu nie zaszkodziło nić nie znaczy , borówki wcześniej mogły być inaczej traktowane.dolores10 pisze:Meteor
U mnie sadzonki dostają osmocote 3-4mc.ale tym pędzonym ja bym odpuścił nawożenie w tym roku.
Na niedobory potasu to jeszcze chwilkę musisz poczekać:)
Promilus a trzeba było sadzić borówki obok piasku?
no chyba że masz torfy wydmowe 

-
- 100p
- Od: 3 kwie 2013, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Coś się dzieje z borówką - czerwienieją jej liście. Nie tylko na starej roślinie, młode niedawno posadzone też.

Asia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Asiu,temat jest wałkowany niemal codziennie , chyba od 2 tygodni.Zajrzyj,proszę stronę wcześniej,albo i dwie
.
PS.
Cukrownia w Garbowie działa nadal?

PS.
Cukrownia w Garbowie działa nadal?
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
Asiu czerwone liście przy takich temperaturach niskich jak teraz to normalne u mnie wszystkie roślinki tak wyglądają.
Dziękuje za odpowiedz Meteor
Osmocote jak rozumiem do iglaków? To jest bardzo dobry pomysł raz na sezon bez obawy przedawkowania.
Zasilasz raz na sezon? W jaki sposób to robisz?
Słyszałam o zbawiennym borze dla borówki. Czy ktoś stosuje tego typu opryski?
pozdrawiam
Osmocote jak rozumiem do iglaków? To jest bardzo dobry pomysł raz na sezon bez obawy przedawkowania.
Zasilasz raz na sezon? W jaki sposób to robisz?
Słyszałam o zbawiennym borze dla borówki. Czy ktoś stosuje tego typu opryski?
pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Bor jest toksyczny dla roślin jeśli jest w nadmiarze,trzeba go stosować z umiarem.