Petunia z nasion cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Petunia z nasion cz.4

Post »

Wygląda na to, że dosyć dobrze trafiłam,
bo jak na razie dwa kwiaty mam pełne. :D :D
Awatar użytkownika
cuxia
200p
200p
Od: 7 maja 2012, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie, ja już po powrocie do domu. Moje petunie lekko sie powyciągały, bo ciemne mieszkanie, a zostawiłam je w domu. Ale na szczęście wszystkie przeżyły przeprowadzke do nowej ziemi i troszkę podrosły :) Wystawiłam je dziś na balkon, żeby złapały więcej światła, ale już zaczynają mi się podobać :) pewnie na kwiaty sobie troszkę poczekam, ale to przez to, że je uszczyknęłam, żeby się bardziej rozkrzewiły. Fakt faktem, że zostało mi pare w małych pojemniczkach i one nie urosły tyle, co te posadzone w skrzynki, także jest progres :) Jednak ziemia z biedrony ma tez swoje wady - zauważyłam, że niektóre sadzonki podwijają listki - stwierdziłam, że to chyba kwestia przenawożenia, mam nadzieję, że szybko się z tego wykaraskają :)
Pozdrawiam, Kamila :)
Awatar użytkownika
kayla
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 sie 2014, o 13:12

Post »

U mnie na razie zgodne, miały być fioletowe i takie chyba będą.
Obrazek
Pozdrawiam, Kamila
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39

Post »

Kropko. Jednak można zebrać nasiona i mieć wartościowe rośliny.
Mariola. Ty masz takie profesjonalne nasiona o których mówił zibi.
Kayla. Piękne będą. Wyglądają na takie bordowo-fioletowe.
Ewelinko. Czekamy. Ja na swoje też czekam. Są tak ciemnofioletowe, że prawie granatowe i takie aksamitne. Ale mam jasną taką beżową elewację i będzie ładny kontrast.
Kamilo. To wina ziemi. Nie mogą przerobić nawozu.
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też swoje petunie wsadziłam do doniczek docelowych w ziemię z biedry, tyle, że zmieszałam ją z ziemią uniwersalną Sterlux.
Pozdrawiam -Marta
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Jolu ja myślę, że to nie jest wina ziemi.
Ja sadzę wszystkie kwiaty do ziemi z Aldiego.
Ona ma dwa razy tyle nawozu co ziemia z B.
i nic się nie dzieje.
Tylko nie wolno nawozić takich sadzonek. :D
x-o-a
---

Post »

Bo ona ma jakieś chore pH. Może zależy od partii. Niemal zabiłam dragony i pomidory.
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48

Post »

Dziś część petunii (z zamówienia od Dziuni) poszło do donic docelowych i już stoją na parapecie zewnętrznym.
Jeszcze przez kilka dni będę donice okrywała na noc takimi płachtami fizeliny.
Reszta musi poczekać na zakup ziemi.
A sadziłam do uniwersalnej Kronen.
Pozdrawiam Kaśka
Papi
100p
100p
Od: 17 mar 2015, o 20:34

Post »

Ja z kolei mam ziemię uniwersalną z Castoramy i to od kilku lat jestem jej wierna.

Dzisiaj rozdałam nadwyżki sadzonek, nie mam już żadnych małych upierdliwych do podlewania kubeczków, a swoje skrzynki i donice obleciałam z dużą konewką w 10 minut, co mi znacznie ułatwi życie :) Zostawiłam wszystko na dworze, nocy się nie boję, ale dnia owszem, bo jutro u mnie ma być 27 stopni, a nie bardzo mam cień do schowania, więc mam nadzieję, że dobrze podlane do 16 wytrzymają i nie będę musiała ich reanimować.
Papi
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p
Od: 13 sty 2012, o 12:26

Post »

A ja tez już swoje rozsadziłam i żadnych nadwyżkowych nie miałam, wręcz braki, ale ja bardzo malutko w tym roku siałam. Natomiast wczoraj w sklepie poszłam po 3 begonie, babka się pomyliła w obliczeniach, i po minucie do niej wróciłam, dostałam gratis za pomyłkę jeszcze dwie begonie i zwrot kasy :D
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Moje petunie trzymają mnie w niepewności. Kolor miał być taki jasny róż a pąki coś mi na fiolet wyglądają albo jakiś taki inny ciemniejszy róż. Ach jak na złość nie otwierają się jeszcze a ja umieram z ciekawości ;:oj . Może po dzisiejszym dość ciepłym dniu uchylą rąbka tajemnicy :heja .
Awatar użytkownika
cuxia
200p
200p
Od: 7 maja 2012, o 12:42

Post »

Tak, ja wiem, że to wina ziemi. Poza tym z tego co czytałam, petunie lubia ziemie o odczynie kwaśnym. A teraz dopiero zobaczyłam na ziemi jak byk napisane - nie sadzić roślin kwaśnolubnych. No i tutaj chyba jest pies pogrzebany! Ale pamiętam, że w zeszłym roku pomidory mi się wykaraskały, przynajmniej Vilma, więc nie będę ich teraz nawozić. W zeszłym roku tego nie wiedziałam i waliłam w pomidory nawóz do pelasiek / polecany na wątku pomidorowym/ i dlatego lekko popalone były :( ale teraz dwa miechy prawie bez nawożenia, a później start z połowy dawki :)

Ja dziś wydałam 12 szt. Moje 16 posadzone, kolejne 6 dla koleżanki tez w doniczkach docelowych stoją u mnie na balkonie. Zostało jeszcze 15, ale mam nadzieję, że ktoś się znajdzie :) jak nie to nadziałkę powędrują do gruntu najwyżej, tylko z działką taki problem, że jeżdżę tam raz na dwa tygodnie i boje się czy nie uschną..
Pozdrawiam, Kamila :)
x-o-a
---

Post »

Obrazek
Obrazek
Są pierwsze. Nie są tak ciemne na jakie wyglądały. Tak naprawdę to są w tym samym kolorze jak ta weranda, którą kupiłam.
Obrazek
Już wszystkie wiszą.
Obrazek
Obrazek
Żółta nieśmiało się pokazuje, chyba, że zmieni odcień.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Nie no Jolu- bomba ;:138 .Piękne petunie. Moje maja pąki w podobnym kolorze co te Twoje więc może będą miały taki odcień różu nie jasny. Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
kayla
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 sie 2014, o 13:12

Post »

otojolka PRZEpiękne petunie!! Masz serce do kwiatów :) te żółte też mają być strzępiaste? Przy okazji zapytam skąd nasiona? Pewnie już pisałaś a ja przeoczyłam.

Edit: Doczytałam że F1 wielkokwiatowe ale jakiego producenta?
Pozdrawiam, Kamila
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”