Kolejny rok- kolejne próby

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejny rok- kolejne próby

Post »

Elu sama wiesz jak się trzeba narobic aby te korzenie usunąć -jedo wielkie kłębowisko.
Dziś glebogryzrką przygotowywałam miejsce pod iglakową rabatkę i mimo obrzeża ok 25 cm przeszły korzenie dość sporo od pnia,ale tam będą same iglaki więc nic więcej robić nie będę bo się zatyram

Madziu Hs ma bardzo ładne kwiaty ale pokrój paskudny -pędy nie są w stanie utrzymać tych kwiatostanów i wszystko leźy na ziemi,ale jak chcesz to mogę Ci ukorzenić-na wiosnę będzie.
umnie raczej secret lust nie wyjdzie także jedną stratę z jesiennych nasadzeń będę miała . Paczka nie doszła przed majówką ;:222

Beatko do końca nie jestem przekonana ze Bukietówki muszą mieć kwaśną ziemię. U mojego wujaszka rośnie w zasadowej i nic się nie dzieje ,wyrosła na 2 metrowe piękne krzaczysko . Na forum były eksperymenty i z nich wynikało że Limelight podsypana Dolomitem wybarwiła się na buraczkowo - jednak problemem był powrót do koloru z przed podsypania.
W tym roku wszystko sadzę w przekompostowany obornik i szczerze to powiem, że nawet nie wiem jaki ma odczyn.
Wszystko się wyjaśni latem.

Też mam Arabelkę ale nie wiem jak ją rozmnożyć -trzeba popytać a może ktoś nam doradzi ;:224

pojechałam po Swierki z jasnymi przyrostami i nie kupiłam bo skończyły się zanim detal ruszył ;:202 a wyprodukowali po 2 tysiące sadzonek.
Szkółka niesamowita -13 ha robi wrazenie,
Kupiłam sobie ich odmianę Dendrofarma i nie mogę się napatrzeć. Chyba pojadę po więcej :;230
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewciu ja też myślałam o powojnikach bylinowych ale głownie pod hortensjami z kwiatostanem typu np takiego jak ma Unique czyli ażurowym bo przy odmianach jak Magical Candle tych małych kwiatuszków może nie będzie widać ... ;:131
H. Invincibelle w pierwszych 2 latach miałam w cieniu i przesadziłam bo miała wyjątkowo cienkie , takie wybiegnięte pędy. Na słonecznym nastąpiła poprawa ale z kolei w cieniu wolniej zmienia kolorystykę kwiatów i ten beżowy-róż dłużej trwa i pięknie się zachowuje - nawet suszyłam takie...
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Krysiu ja wlaśnie do tej pory miałam Ncha1 w cieniu , ale sosny zostały wyciętę i czekam co pokaże w tym roczku .
Bella Anna rośnie z kolei słoneczku ale mam sadzonkę z ktorą pójdę do cienia :;230
Co do powojników to zobaczymy co z tego wyjdzie , bo są min. na Polar bear i Phantomie- reszta koronkowa podsadzona to kyushu ,mega mindy, NN od wujaszka, i chyba jeszcze jedna ale nie pamiętam teraz bo im miejscówki zmieniłam i jeszcze się nie nauczyłam gdzie która rośnie :;230

Pamiętacie kociaka ktory nas odwiedzał?? Przychodzi każdego dnia - zje , potuli się i idzie sobie ;:333

Obrazek

Obrazek

Mój nowy nabytek Swierk biały Dedrofarma Gold-polska odmiana

Obrazek

ulubiona żurawka zaczyna pokaz ;:224

Obrazek

I zaczynają wychodzić moje ulubione hościska :heja :heja

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Ewa
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Post »

Ale piękne zdjęcia - zazdroszczę takiej jakości - ja wciąż telefonem ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewuniu kociak i jego towarzyszka uroczy. ;:167 Świerk piękny i jeszcze mało kłopotliwy w uprawie. Hosta sfotografowana cudnie. ;:180 Dyskusje hortensjowe poczytuję sumiennie. ;:108
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Ewcia fajny kociak milusiński ;:333
Żurawkę ulubioną po raz pierwszy widzę,ciekawe ma liście,a hosty i u mnie wychodzą :uszy

Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ewcia, mój kociak tez tak przychodził pojeść i poprzytulać się i odchodził. A teraz zadomowił się już an stałe i pomimo, że nie mam go w domu, to zawsze jest na terenie posesji i jak przyjeżdżam z pracy to zaraz biegnie się łasić i na pieszczoty. Pilnuje ogrodu przed innymi kociakami z okolicy i rozprawia się z gryzoniami ;:108 :tan Czasami robi sobie dłuższe spacery po okolicy, ale generalnie leżakuje gdzieś na miejscu, na tarasie lub w altanie.
Świerk biały Dedrofarma Gold - mam coś podobnego, niestety nazwy roślin z początku powstawania ogrodu gdzieś poginęły i nie wiem czy to na pewno to samo. U mnie rośnie powoli i bezproblemowo i też ma takie fajne przyrosty wiosną ;:333
A hosty u mnie dopiero ząbki pokazały, u Ciebie już spore ;:oj
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Kociak bardzo podobny do mojego Filemona, szybko się do was przekonał. Świerk śliczny duży rośnie?
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Śliczne świerkowe maleństwo :heja
fantastyczne zdjęcie hosty z kroplami wody ;:138
Żurawka- cud miód marzenie
Córcia śliczna dziewczynka
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Niee, to jak się tak pokłada to bez sensu. Choć jest przepiękna.
Dopadłaś świerka którego zawsze chciałam mieć, karłową kuleczkę. I nawet sporą ma już koronę. Jest piękny :).
Śliczne zdjęcie hosty.
Jak pogoda Ci się udała?
Kociak cudny, córa też.
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Ewcia zdjęcia piękne jak zawsze , kiciuś cudny , córcia szczęśliwa ...musisz go przyzwyczajać aby został na dłużej , jak Was nie ma z głodu nie umrze coś tam upoluje ..
iglaczek piękny , ale mam już ich dość dobrze ,że wolno rośnie ...
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Beatko dziękuje ;:196
Soniu - popatrze czy mam jakąś sadzonkę która zakwitnie i podsypię dolomitem - podobno długo trwa przejście do poprzedniego stanu :wink:
Aniu w tej żurawce każdy liść jest inaczej malowany ;:167 - istna perełka wsród żurawek :)
Zuziu - moze to to samo - bo ten w wieku 10 lat ma mieć ok 60-70 cm średnicy- myślę o dokupieniu kilka na przyszłe wrzosowisko ;:224
Anitko odpisałam już Zuzi o wzroście świerka. Nie znam sie na kotach ale to chyba kotka i do tego kotna- jak ją wzięłam na ręce to ten brzuszek jakiś taki twardy i duży ;:131
Ewus - kupiłam sobie kilka iglaczków lecz nie wszystkie będą maluszkami. Z maluchów mam jeszcze świerka białego SUN on the Sky ( to też ich odmiana)który w wieku 10 lat ma mieć okolo 1 metra wysokości .
Napaliłam się na maigolda i daisy white ,-ale niestety nie zdążyły trafić do detalu :evil:
Madziu pogoda nie najgorsza choć mogłoby w sobote tego wiatru nie być :evil:
Za ta kuleczke dałam chyba 25-27 zł - mniejsze mieli po 12 - jezeli dobrze pamiętam .
Będe tam jeszcze jechała więc mogę Ci kupic jak chcesz .
Elu on się chyba już przyzwyczaił, córcia szczęśliwa to będzie dopiero we wrześniu
. Decyzja podjęta- po wakacjach pojawi się pies :wit

Zapraszam na smardze

Obrazek
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

beatab pisze:Ale piękne zdjęcia - zazdroszczę takiej jakości - ja wciąż telefonem ;:138 ;:138 ;:138
Ja też zazdroszczę, bo ja też telefonem. :oops: A chciałabym fajny aparat, by takie fajne zdjęcia jak nasze Mewa robić. ;:215

Wymyziaj kociambra i ode mnie po brzuszku.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Jakbyś mogła to byłoby super. Śliczna kuleczka i niedroga. U mnie chyba większe ceny są.
Smardze i u mnie się pojawiły. 2 sztuki. Wyśmiali mnie wszyscy że to psi, a ja się kłóciłam że jadalny :lol: . Nie chcieli uwierzyć. No to trudno.
Wywaliłam i tak naprawdę wolę żeby nie wracały.
No nie wierzę... skąd taka decyzja? Cały czas na nie a teraz proszę :). Dziewczyny będą miały radochę.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Aniu twój telefon robi ładne zdjęcia
Madziu Smardze rosną tylko na świeżej sciółce ,na pewno się nie zadomowią na dłuzej.
odkąd przybłakała się sunia na działce młodsza córa siedzi cały czas na stronie schroniska i płacze czytając historie tych psiaków. Ile można na to patrzeć :( .Męża udało się przekonać yeraz tylkomusimy przemyśleć czy ma to być psiak ze schroniska czy szczeniak.Na pewno musi być mały bo na większego mam za małe mieszkanie . Mieliśmy bokserkę i wiem ile miejsca jej potrzeba :wink:
Pozdrawiam. Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”