Truskawki - cz.3

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
farmer123
100p
100p
Od: 29 gru 2014, o 12:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Truskawki - cz.3

Post »

Hejo mam ok 300 sadzonek NN sadzone w sierpniu , w poł. kwietnia nawożone azofoską teraz kwitną ładnie ale mam problem średnio ze słońcem jest... świeci tak około od rana do 11,12 a później od 17 do wieczora czy to wystarczy truskawkom do optymalnego wzrostu i owocowania ??
kowal
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 kwie 2015, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje truskawki dopadło chyba jakiś choróbsko :( Mianowicie pojawiają się dziury na liściach i liście wydają się jakieś cieńsze. Co to może być?Oberwałem już te najbardziej chore ale widzę, że kolejne maja dziurki, nie mogę przecież wszystkich oberwać bo roślinka padnie :( .
Obrazek

Obrazek

Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

To jest dokładnie tak samo jak z wyrywaniem siwych włosów.Nie chcesz być siwy? Będziesz łysy ;:108 .Nie obrywaj liści tylko poszukaj szkodnika.Raczej coś podżera liście.
kowal
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

kaLo pisze:To jest dokładnie tak samo jak z wyrywaniem siwych włosów.Nie chcesz być siwy? Będziesz łysy ;:108 .Nie obrywaj liści tylko poszukaj szkodnika.Raczej coś podżera liście.
Znalazłem go, dwie sztyki!!!Mała biała larwa około 2mm z czarną główka:) Czymś trzeba teraz krzaczki prysnąć?Mama na tarasie blisko 100 sadzonek.I jeden wysuszony ślimak też się tam znalazł.
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Kwitnie Honeoye :)
Obrazek
Pozdrawiam - BabajAGA
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

:wit
U mnie sucho i truskawki malutkie niziutkie i zaczynają kwitnąć , nie zanosi się na obfity zbiór :wink:
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

U mnie ten sam problem Tereniu :( .
Najlepiej radzą sobie te maluszki sadzone na początku września 2014 - mają większe liście niż 2 i 3 letnie.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
kowal
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

kaLo pisze:To jest dokładnie tak samo jak z wyrywaniem siwych włosów.Nie chcesz być siwy? Będziesz łysy ;:108 .Nie obrywaj liści tylko poszukaj szkodnika.Raczej coś podżera liście.
Szukałem w necie i znalazłem mojego robaka Obrazek
Moje dwie doniczki zaatakowały opuchlaki, doradźcie mi jak mam je zwalczyć?Posiadam blisko 100 młodych sadzonek na tarasie, które już też pięknie rosną są w fazie kwitnięcia, a te robaczyska pokazały się tylko w dwóch doniczkach, które kupiłam niespełna dwa tygodnie temu w sklepie ogrodniczym.
kowal
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Szukałem w necie całą noc, jedyny dość skuteczny sposób na opuchlaki w uprawie balkonowej(ale nie tylko), jeżeli chodzi o ekologiczne metody z zastosowaniem ziół, to wywar z wrotyczu i gorczyca. Ponadto odstawiłem te dwie doniczki, na których były podziurawione liście do innego pomieszczenia. Mam pytanie odnośnie stosowania wywaru z wrotyczu, wszędzie jest napisane jak go sporządzić a nie wiem czy podlewać niem roślinki czy tylko pryskać???Jeżeli chodzi o gorczyce zalecają drobno zmielić i zmieszać z ziemią.

Wyciąg z wrotyczu - 300 g świeżego lub 30 g suszu ziela na 10 litrów wody. Zalewamy zimną wodą na 12-24 godzin. Wykorzystujemy tego samego dnia w proporcjach 1:2.

Wywar - 500 g. świeżego lub 75 g suszu ziela na 10 litrów wody. Zalewamy i zostawiamy na 12-24 godzin. Gotujemy około 20-30 minut pod przykryciem. Wykorzystujemy w proporcjach 1:5. Możemy używać przez tydzień, w zamkniętych pojemnikach do 3-4 miesięcy.

Napar - proporcje jak dla wyciągu, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na 20-30 minut. Używamy w proporcjach 1:2. Zarówno wyciąg, wywar jak i napar przed rozcieńczaniem z wodą - odcedzamy.

Kupiłem taki

Obrazek
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Larwa opuchlaka ma 1-2 mm? Myślałem że jest więkasza i zżera korzenie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kowal
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

pelikano11 pisze:Larwa opuchlaka ma 1-2 mm? Myślałem że jest więkasza i zżera korzenie.
Ja znalazłem dwie larwy na liściach ale wyglądają idealnie jak na tych zdjęciach, może ciut cieńsze były. Miały dosłownie 2mm nie więcej, żerowały akurat tam gdzie była dziura, jak je strąciłem to się zawinęły w pół, taką podkówkę.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Opuchlak,czy nie,ma zęby i nie waha się ich używać. :wink: Na razie używaj ekologicznych palców do zgniatania.Jak nie będziesz nadążał to pozostaje chemia ale dopiero po owocowaniu.
kowal
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

kaLo pisze:Opuchlak,czy nie,ma zęby i nie waha się ich używać. :wink: Na razie używaj ekologicznych palców do zgniatania.Jak nie będziesz nadążał to pozostaje chemia ale dopiero po owocowaniu.
Dziękuję kaLo za pomoc :) . Orientujesz się może czy tym wywarem z wrotyczu, podlać truskawkę czy tylko pryskać liście?Chce go użyć bo larwy ewidentnie były więc warto pomóc roślince :) .
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Doniczka w rękę , do góry nogami i wytrzep przez balkon :D
kowal
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

pelikano11 pisze:Doniczka w rękę , do góry nogami i wytrzep przez balkon :D
Wiesz co, niespełna dwa tygodnie temu, po zakupie ją rozsadziłem do większej. nie wiem czy ta moja kontrola teraz coś da, może zaszkodzić jak po raz kolejny ją ruszę z ziemi a owoce już spore.
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”