Magnolia - choroby

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
abugos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 mar 2015, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Magnolia - plamy na liściach

Post »

Witam,
Na 99% liści, które pojawiły się na mojej magnolii zaobserwowałem czarne końcówki i liść zaczyna zamierać.
Nie wiem co to jest.
Nadmieniam, że pryskałem wczeście w marcu wszystkie drzewka preparatem na grzyby, w kwietniu podłożyłem nawóz do magnolii, oraz raz na miesiąc stosuje Biopon do zakwaszania ziemi (podlewam magnolię).
Nie zaobserwowałem żadnych "stworzonek" (mszyce czy też przędziorki).
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu przyczyny czernienia liści.
Dziękuję i pozdrawiam
Rafał Obrazek Obrazek
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chore liście - Magnolia Black Tulip

Post »

Abugos

Przyczyną może być szara pleśń lub zamieranie pędów. Czarna barwa to grzyby sadzaki.

Słabo Ci poszło z opryskiem. Zabieg należało powtórzyć środkiem z innej grupy chemicznej tuż przed kwitnieniem lub nawet po kwitnieniu, gdy zaobserwowałeś zbyt szybkie przekwitanie.

Pozdrawiam, Francik
Francik
Awatar użytkownika
annawia
100p
100p
Od: 13 sie 2012, o 17:51

Post »

Dzień dobry,

moja magnolia jest mała. W zeszłym roku ją posadziliśmy. I już w zeszłym roku zaczęły pojawiać się na jej liściach plamy. Robiliśmy opryski Topsin M 500 ale nic nie pomaga, poniżej zdjęcia

Obrazek Obrazek Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Magnolia - plamy na liściach

Post »

Ma nieodpowiednią, zbyt zwięzłą glebę, albo pod spodem jest glina.Nie widać dołu, jak posadzona, ale dokucza jej nadmierna wilgoć i brak powietrza w korzeniach.
Awatar użytkownika
annawia
100p
100p
Od: 13 sie 2012, o 17:51

Post »

To może być powód. U nas jest właśnie glina... co teraz można zrobić?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właściwie to nic. Magnolie nie nadają się na ciężkie gleby, wymagają przepuszczalnych.Trzeba rośliny dobierać do rodzaju gleby jaki ma się na działce.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
filipek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 mar 2015, o 19:21

Post »

Witam,ja z kolei mam jeszcze inny problem , moja magnolia gwiazdka ma 29 lat była już dorodnym wielkim drzewem, trzy lata temu byłam zmuszona powycinać trochę gałęzi bo, dotykałaby kabli lini elektrycznej.Magnolia zareagowała bardzo dobrze,na wiosnę dwa lata temu zakwitła ,miała mniej kwiatów,ale
liści dużo.W tym roku pięknie kwitła,dzisiaj przychodzę na działkę i dzika rozpacz,wszystkie liście suche,nie wiem, co robić czy wyciąć kilku metrowe drzewo czy czekać.Może ktoś poradzi.
lothian
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 cze 2015, o 14:15

Post »

Mam problem ze swoją Magnolią tripetala (parasolowatą). Od kilkunastu dni na liściach pojawiają się plamy i niektóre zaczynają żółknąć. Czy da się jeszcze uratować to drzewko?
http://imageshack.com/a/img910/6329/EdFLR6.jpg
http://imageshack.com/a/img901/5930/YnxE5a.jpg
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: problem Magnolia tripetala plamy

Post »

Tak , ale nie będzie tak atrakcyjna w tym roku. Plamy sa oparzeniowe, od słońca. Poza tym liście sa żółte, wyblakłe. Brakuje jej żelaza.

Polecam zastosowac oprysk helatem żelazowym na przemian z florovitem.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cierpi od słońca, bo z jakiegoś powodu korzeń nie domaga, zaburzona gospodarka wodna, nie przyswaja też odpowiednio składników mineralnych.Kiedy sadzona, jaka gleba? Czasem gdy sadzona z lichym korzeniem warto cieniować w upały tak młodą sadzonkę.
lothian
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 cze 2015, o 14:15

Post »

Gleba generalnie kwaśna, roślina posadzona 3 lata temu, więc myślę, że już porządnie ukorzeniona.
Może rzeczywiście można by ją cieniować...
Greeney
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 maja 2011, o 20:41

Post »

Z moją magnolią źle się dzieje. Poszukałam w internecie i wydaje mi się, że to jest czarna plamistość. Tutaj chciałam się upewnić, czy mam rację. :)
Wyczytałam, że "trzeba wygrabić i spalić opadłe liście oraz ścięte pędy z chorobą. Usuwać w okresie wegetacji liście porażone przez chorobę". Czym, kiedy i jak pryskać? Zazwyczaj piszą o pierwszych objawach i pryskaniu zapobiegawczym, tutaj chyba sytuacja jest już dość zaawansowana, nie wiem czy już nie za późno.
Ktoś radził też zrobić roztwór z sody oczyszczonej - 1/4 łyżeczki sody na pół szklanki wody, do tego odrobina oleju kuchennego. A zapobiegawczo wywar ze skrzypu.

Magnolia ma około 1,5m, stanowisko raczej słoneczne, późnym popołudniem znajduje się w cieniu, wokół ma dużo przestrzeni.

Cóż, zebrałam informacje, teraz bardzo proszę o weryfikację systemu działania forumowych ekspertów. :)

Wrzucam zdjęcia (duże):
http://images70.fotosik.pl/1023/bf41ae1d42dba8ca.jpg
http://images66.fotosik.pl/1024/a755c6e611ae1da5.jpg
jagusia111

Re: Magnolia - czarna plamistość?

Post »

Ja mam malutką magnolię i też wczoraj zaobserwowałam takie plamy na dwóch największych liściach. Dwa dni temu jeszcze ich nie było. Myślałam, żeto sprawka pieska sik sik, ale mam wrażenie, że to mogą być poparzenia słoneczne. Od jak dawna Twoja magnolia choruje?
Greeney
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 maja 2011, o 20:41

Post »

Jak przeszukiwałam forum w poszukiwaniu odpowiedzi na mój problem, to w jednym temacie były właśnie listki poparzone przez słońce: http://imagizer.imageshack.us/a/img910/6329/EdFLR6.jpg
To ten temat: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=87528

A to moje już zaczęło mieć takie plamy na listkach w zeszłym roku, czyli już długo choruje.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja muszę po raz kolejny zadać stereotypowe, ale najważniejsze pytanie.Jaka tam gleba, piaskowa, gliniasta, bo z reguły nikt o tym nie wspomina, a przyczyną wielu chorób jest niewłaściwy rodzaj gleby dla danej rośliny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”