Wszystko o pomidorach cz. 10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 10

Post »

Wiesz, pierwszy raz sama robiłam rozsadę, jedni pisali że fajny i karłowy, inni spisywali na straty (mam nadzieję, że mi d... nie urwie i będzie w miarę zjadliwy :lol: , na wszelki wypadek zapamiętam żeby posadzić więcej maskotki i może ciocia malinowymi się podzieli :roll: ), na kolejny raz będę szukać z akcji krępych, plennych i smacznych pomidorków (te porzeczkowe mnie kuszą :roll: ).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Maka, to na pewno odmiana Ruby Surprise? U mnie one wyglądają imponująco. Może to tak na razie,bo mają dopiero ok 20 cm.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Legina i to jest dla mnie baaardzo dobra wiadomość ;:215. Tak zrobię ;:333
Mogę nawet posadzić na samej krawędzi grządki przy ścieżce, bo wprawdzie ścieżka ma 30cm, ale potem są tuje ok. 40cm, więc dostęp będzie bez problemu z tej strony
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Ważne,żeby Rudy tam się zmieścił,chyba,że będzie w donicy. ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rudy już od dawna w wielkiej donicy sobie mieszka ;:333. Ma już pierwsze pączki :D
Ale jego ukorzeniony wierzchołek prawdopodobnie wyląduje na tej grządce (albo innej, bo mam jeszcze 2 pomidorowe przygotowane).
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

mymysteryy pisze:W sumie najbardziej to mnie zastanawia, czy dam radę tam upchnąć 3 rzędy
Dasz radę upchnąć 4. Pierwszy rząd w odległości 20cm od ściany, pozostałą doległość podziel równo na 3 części i sadź pomidory naprzemiennie.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

4 rzędy to byłaby bajka ;:173 ;:173. Muszę jutro sprawdzić to w terenie i zrobię symulację patyczkami :wink:
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mymysteryy Masz 1,40cm na 7m... więc na 3 rzędy powinno wystarczyć miejsca :)

20-30cm od ściany pierwszy rząd i potem 2 rzędy w odległości minimum 50cm.
Jeśli chcesz prowadzić na 2 pędy może być ciasno, bo trzeba wykombinować odstęp 60 x 60 cm lub nie mniejszy niż 55 cm.
Podejrzyj jaki rozstaw pomidorków proponuje Tadeusz48.

Ja sadzę pierwszy rząd 20 cm od ściany tunelu. U Ciebie jest ściana zamiast folii, możliwe że lepiej będzie dać większą odległość (np. te 30cm) i poprowadzić na 1 pęd, żeby zapewnić lepszy przewiew?
Ja pod folią stosuję mniej więcej taki układ:
_X__X__X__X__X
__X__X__X__X_
__X__X__X__X_
Jest lepszy dostęp z podlewaniem do tych przy ścianie tunelu :)

U mnie też w tym roku będzie rudy :) Zatęskniłam za jego smakiem :)
pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Ile mogę upchnąć krzaczków na grządce 440x145 :?: Chciałam się upewnić czy nie kombinuję zbyt gęstego nasadzenia w przypadku nasady północ-południe (18szt w 2 rzędach/ 27szt w 3 rzędach odstęp co 50cm, między krzakami 40cm) i nasady wschód-zachód (28szt w 7 rzędach odstęp co 50/60cm, między krzakami 40cm).
Do tej pory pomidory szły na żywioł (nie było pilnowania na ile pędów idą, dlatego nawet 20 krzaczków robiło jeden wielki gąszcz), chcę je trzymać w ryzach i puścić na 1 pęd aby więcej się zmieściło i miały przewiew w liściach :lol: .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p

Post »

Kasiu moim zdaniem jeśli chcesz mieć 4 rządki,musisz wziąść pod uwagę mniejszą ilość w rzędach.Symulacja obowiązkowa i b.dokładna,bo czeka Cię gąszcz. ;:136 ;:136
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję wszystkim za pomoc w rozplanowaniu grządki ;:180
Chyba pozostanę przy 3 rzędach ... muszę jeszcze raz dokładnie policzyć ilość sadzonek jaka mi zostanie po rozdaniu znajomym i rodzinie :wink:. Choć to sprawa zmienna, jak się przekonałam po wczorajszej katastrofie. Chowając sadzonki na noc potknęłam się i cały pojemnik z sadzonkami runął na ziemię. Pierwsza myśl - szkoda tylu sadzonek ;:145 , druga myśl - może i dobrze bo nie będzie problemu z nadmiarem sadzonek i problem sam się rozwiązał ;:131. A finał był taki, że wszystko pozbierałam, włożyłam z powrotem do kubeczków, sadzonki z ułamanymi wierzchołkami poprowadzę na dwa pędy, a wierzchołki wsadziłam do ukorzeniania w wyniku czego będą 4 dodatkowe sadzonki :;230 :;230 (wiem, wiem, to już mocno zaawansowany pomidoroholizm ;:306 )
To foto z tej katastrofy
Obrazek
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam pytanie a'propos odmiany koralik malinowy. Nasiona mam z akcji więc nie mam doświadczenia z tą odmianą.
Obydwie sadzonki, jakie posiadam wypuściły kwiatostany i wygląda na to ,że zakończyły wzrost :roll: oczywiście puszczają wilki ale jestem zdziwiona tak wczesnym zakończeniem rośnięcia głównego pędu .
Pytanie -czy ta odmiana tak ma czy to u mnie doszło do jakiś anomalii ??
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p

Post »

Ginka!!
Sadź północ południe ,ale chyba będziesz musiała zmniejszyć z 9 do 8 szt. w rzędzie.Ta odległość powinna być wystarczjąca przy prowadzeniu na 1 pęd,aby dostać się do każdego pomidora.Ja mam 9 szt na długości 6m,z tym ,że podwójnie(2w1).Jeśli zorientujesz się,że jednak nie jest gęsto,możesz poprowadzić na 2 pędy. ;:333 ;:333
Oczywiście sadzenie na przemian,tak aby naprzeciwko siebie były w 1 i 3 rzędzie,a środkowy rząd pomiędzy. ;:170 ;:170
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

U mnie malinowe koraliki rosły normalnie , ale to sprawa drugorzędna .Najważniejsze co pozostawiły po sobie , to wspomnienie miernego smaku , szkoda miejsca jak dla mnie .
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Kasiu - u mnie wczoraj był identyczny widok,tylko na trawie ;:oj Jedna skrzynka spadła mi z taczki,jak przewoziłam rano sadzonki do tunelu.( na rózne dziwne kombinacje,żeby jak najwiecej skrzynek zmieścić na taczce :wink: ) Myśli po wypadku identyczne jak u Ciebie :;230 :;230 :;230 Ale u mnie o dziwo wszystkie sadzonki dało się pozbierać,żadna sie nawet nie złamała.Tylko numerki się pomieszały :) Będzie 12 szt niespodzianek :wink: Wiadomo tylko,że czerwone owoce będą miały.

A dziś pomidorki nocują w tunelu,okryte agrowłókniną zimową,a ja siedzę i się martwię,że przymrozek wyskoczy :roll:
Niby ma być 3-4 st ale stresik jest :wink:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”