Rosiczka - problemy różne

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kaskasz
50p
50p
Od: 18 lut 2013, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rosiczka

Post »

Viedzma napisz jaka to rosiczka i jeśli możesz to wstaw proszę zdjęcie
Awatar użytkownika
viedzma
200p
200p
Od: 11 sty 2012, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gdzieś z ponad centymetr jest tych brzydkich liści, dość mocno się trzymają więc mam problem z oderwaniem a próbowałam pincetą i boję się uszkodzić roślinę.
Awatar użytkownika
kaskasz
50p
50p
Od: 18 lut 2013, o 21:21

Post »

Dziwne bo stare suche liście powinny dać si? usunąć bez większego problemu,wystarczy tylko lekko pociągnąć w dół :roll: Możesz także usunąć liście ostrym narzędziem zaraz przy lodydze,ale bardzo ostrożnie!
Pamiętaj jednak żeby nie usuwać liści,które jeszcze żyją,poniewaz z tych liści roślinka pobiera jeszcze skladniki niezbędne do życia
Awatar użytkownika
Fortex
100p
100p
Od: 26 sty 2013, o 12:09

Post »

Cieszę się, że przynajmniej Wam się udaje :-) , u mnie 2 rosiczki ledwą zipią, może ktoś też miał u rosiczek czarne młode listki, które potem się deformują. Psikałem je wszystkim, a potem to wracało, w końcu spryskałem previcurem i na razie nie widać oznak życia :( .
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Awatar użytkownika
monstera123
50p
50p
Od: 26 lut 2013, o 17:39

Post »

Nie miałam z rosiczką tego problemu więc nie pomogę....

Moje rosiczki dostały pięknych kropelek! Jak tylko słońca więcej sie pokazało znowu opanowują tackę z owadożerami! ;:172
Awatar użytkownika
monstera123
50p
50p
Od: 26 lut 2013, o 17:39

Post »

Moje kropelki :tan
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maja100
200p
200p
Od: 31 mar 2011, o 00:36

Post »

"Fortex"

Czarne listki u rosiczki to może być objaw choroby grzybowej (mają za mokro) Zajmuję się hodowlą roślin owadożernych od kilku lat i niestety z doświadczenia muszę stwierdzić że trudno je będzie Ci wyleczyć .. Możesz próbować spsikać topsinem :)
Awatar użytkownika
Fortex
100p
100p
Od: 26 sty 2013, o 12:09

Post »

Niestety już po nich, wysiałem nowe rosiczki, dziękuję za propozycję, ale ja nie lubię iść na łatwizne i wyhoduję z nasionek albo nie będe ich miał, nie poddam się tak łatwo. Wiem, że zaatakowały je grzyby, pewnie z przelania, już nie popełnię znowu takiego błędu.
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
iGA17
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 sty 2013, o 21:16

Rosiczka - brak wydzieliny na czółkach

Post »

Zakupiłam tu na forum rosiczkę. Jest bardzo mała i nie ma na swoich,,czółkach,, lepkiej wydzieliny. Co zrobić ,aby ją dostała.

Ps. Jest to prezent dla osoby ,która bardzo chciała taką roślinę.
Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Gethar
200p
200p
Od: 10 lis 2012, o 19:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rosiczka white.

Post »

Aż tak się a rosiczkach nie znam, ale wiem ze powinny mieć sporo światła, należny je podlewać tylko na podstawkę ( nie dopuść do przesuszenia ziemi, muszą mieć stale wilgotną)i nie wolno spryskiwać od góry. Moim zdaniem po jakimś czasie powinny się pojawić kropelki :)
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj! :wit
Zapewne była źle hodowana..
Postaw ją w najjaśniejszym oknie..nie wiem w czym rośnie..ale powinna torfie kwaśnym wysokim...tylko i w niczym innym..czyba, że starsze egzemplarze ...to mogą mieć torf zmieszany z drobniutkim żwirkiem..albo grubym piaskiem.
Żadnych nawozów..!!!
Podlewać na podstawkę..tylko wodą destylowana..ewentualnie dobrą deszczówką, ale nie z miasta ani nie tam gdzie jest blisko jakas ruchliwa trasa , albo fabryka..więc najlepiej destylowaną..
Woda w podstawce musi!!!!być ciągle..nie powinno jej braknąć, aby podłoże nie przesychało..
Potem trzeba poczekać..jeśli zapewnisz jej te warunki za kilka dni zobaczysz kropelki śluzu.
No chyba,że jest chora od korzonków??? Mogły się zadomowić larwy np. ziemiórek..sa zabójcze dla owadożerów..pojawią się jeśli dopuszcza sie wysychanie podłoża..ale wtedy by usychała..?
Woda i słonko..powinny ja postawić "na nogi"

Powodzenia.. :D

Rozumiem,że to jest Drosera Capensis 'alba' ????
pablo33-33
100p
100p
Od: 13 mar 2013, o 17:25

Post »

witaj
powinna rosnac w torfie,co do wody to moze byc przegotowana,odstala,,no i duzo slonca wtedy pojawia sie kropelki.
Reti
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 sty 2013, o 17:09

Post »

Temat jest w sumie wielowątkowy, więc chyba nikt nie będzie mieć nic przeciwko, gdy zapytam o Wasze doświadczenia związane z wysiewem rosiczek. Jak długo kiełkowały, czy otaczaliście je jakąś szczególną opieką, od jak dawna je macie i jakie rozmiary przez ten czas osiągnęły?

Pytanie dodatkowe do "siewców ze stażem" - jakie tempo wzrostu miały wysiewane roślinki, gdybyśmy założyli skalę milimetr/miesiąc?

Dzięki z góry za odpowiedzi, pozdrawiam sympatyków mięsojadów :)
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 20:06

Post »

Ja kiedyś wysiałem a teraz same się sieją nie pamiętam ile to trwało ale myślę z pół roku musisz poczekać na jakieś fajne efekty,
Evy_
100p
100p
Od: 30 sty 2011, o 17:09

Re: Rosiczka (Drosera) - wysiew i uprawa

Post »

Moja rosiczka (dzieciaczek) jest pozbawiona kropelek. Czy mam ją zrosić żeby wypuściła kropelki :?:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”