Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.

Post »

Ja dziś nastawiłam pierwszą w tym sezonie gnojówkę - z mniszka. Wydłubałam go z trawnika i rabatek koszyk (taki plastykowy, jakie w marketach się bierze na zakupy). Zalałam w wiaderku 20 litrowym, przykryłam lekko i stoi.
filan obawiam się, że jeżeli narobisz wielką bekę misz - maszu to
- będzie trudno zapełnić tak na raz zieleniną
- będzie z niej "jechało" jak sto pięćdziesiąt bo nie wykorzystasz ( gnojówkę rozcieńcza się 1 : 10) na jeden raz i ta beka stanie się zakałą ogrodu. Moja mama miała taki zwyczaj - wciąż dorzucała chwasty i dolewała wodę do beki. Efekt - nikt nie chciał jej pomagać w nawożeniu bo strasznie śmierdziało starą kupą :oops:
- będzie Ci trudno dobrać się do dna. Niewielka kobitka i wielka beka - hę ;:131

Ale każdy ma swoją drogę - rób jak Ci rozum dyktuje.
Ja wykorzystuję jedną, resztki wyrzucam na kompost i nastawiam następną. I tak co dwa tygodnie. Specjalnie okropnie nie śmierdzi.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrobiłam pierwsze w tym sezonie koszenie trawy. Jak ta durna - trawę do kompostownika wyrzuciłam zamiast wyściółkować golusieńkie rabaty ;:223
Na usprawiedliwienie - nie pamiętam co i gdzie sadziłam i siałam. Co dzień coś nowego pokazuje łebek i tak mnie to cieszy, że przykrywanie ściółką ....... to by bolało ;:218
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No tak ale kompostownik Ci podziękuję za Trawkę ;:108
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak - podziękuje :uszy
Mam duży trawnik i ....... za mało trawy na ściółkowanie ;:306
Na szczęście, moi sąsiedzi uważają trawę skoszoną za zło konieczne i od nich będę ściągała ;:333
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

U mnie dzisiaj było pierwsze koszenie trawnika, ale trawki jeszcze jak na lekarstwo.
U mnie każde źdźbło jest wykorzystane.
Mam taką skarpę, którą zaczęłam obsadzać drzewami i krzewami. Ziemia na niej jest koszmarna, taka jasno siwa i twarda jak skała. Na sucho nie wbije się łopaty. Od dwóch lat pod rośliny sypię trawę. Efekt - kretowisk takim porządnym trójzębem rozbić nie mogłam, a pod krzewami jest super mięciutka ziemia. O dziwo na tej skale nieźle rosną rośliny i trawa.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Przeglądałam dzisiaj swoje pliki i znalazłam informację o sadzeniu drzew, krzewów. Niestety nie mam zapisanego źródła. Autor podawał, że w dołek na głębokości 30-40 cm należy wsypać garść pszenicy ale koniecznie ozimej. Potem wsadzić drzewko, obsypać ziemią, mocno ubić i podlać. Podobno pszenica nie ma możliwości wykiełkowania, ale wspomaga wzrost grzybów mikoryzowych. Metodę tę autor poznał w Rosji.

Jeśli sadzimy w donicy, pszenicę należy krótko obgotować, by ją pozbawić zdolności kiełkowania.

Ostatnio trochę czytałam o mikoryzie i wydaje mi się, że to kolejny element, który powinniśmy uwzględnić na naszych działkach.
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

Są dostępne szczepionki mikoryzowe, ale testowałam na storczykach i nie widziałam rewelacji...
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 21:16

Post »

A moja metoda działa bez zarzutu, tylko boję się, że się podniesie rwetes jak powiem ;:131 Jak sadzę róże czy inne krzewucho- drzewuchy to biorę z lasu woreczek ziemi spod drzewek, trochę ze ściółką i daję po troszku w dołek, rośliny tak posadzone nie boją się suszy, nie trzeba ich podlewać( w póżniejszym czasie ), a taka naturalna mikoryza działa naprawdę rewelka, zresztą widać to na wykopanych roślinach, mam jednak wątpliwości czy tak posadzone rośliny powinno sie zabezpieczać od chorób grzybowych, na razie tego nie robię ...i ostatecznie to chyba nie jest aż tak bardzo złe - oszczędność na wodzie, śr. ochrony roślin itp. Sprawdziłam jest różnica między roślinami tak sadzonymi a tymi bez mikoryzy ;:333
Iwona i Piotr
500p
500p

Post »

Cytat z broszurki "eko Sztuczki w ogrodzie" - "W ogrodzie powstało - do ogrodu musi wrócić" :).
Czytam czytam i oczom nie wierzę, że miasto wydało takie coś... Temat ważny i potrzebny, ale pewne rady dawane nie wiadomo skąd (podana bibliografia na początku pochodzi z lat 94-98)...
Po co przy kompoście sadzić czarny bez? Kto wie zaintrygowało mnie to.
Jest o gnojówce z pokrzyw :).
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

W ogrodnictwie najnowsza wiedza naukowa niekoniecznie jest z korzyścią dla środowiska. Te tony nawozów, ŚOR. I ogromna pewność części naukowców, że tak trzeba, bo inaczej nie urośnie. Przeraża mnie bezmyślnie zaufanie ludzi do wszelakiej maści "autorytetów". Najczęściej ludzie mądrzy są jednocześnie niezwykle skromni i pokorni wobec mądrości i wspaniałości Natury.

Ostatnio czytałam fragmenty książki Dezyderego Adama Chłapowskiego o sposobach zakładania żywopłotów w Anglii. Rok wydania 1843 :D
Iwona i Piotr
500p
500p

Post »

Od 24 stronki zaczynają się ciekawe rzeczy :). Gnojówki można robić również z ostu, żywokostu, mięty, rumianku, krwawnika, melisy, gwiazdnicy, także z suszu (10 l na 250 g).
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

Czyli ogólnie ujmując, można przerabiać na gnojówki to, co się akurat ma pod ręką. :D
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko dokładnie tak jak mówisz ;:215 Gnojówki to fantastyczne pożywki dla roślin.
Przy najbliższym koszeniu trawy (czyli za tydzień w czwartek) nastawię gnojówkę z trawy. Taka gnojówka ma kwaśny odczyn - zasilę borówki, truskawki ...... hortensje, wrzosy i inne kwasoluby ;:333
A na rabaty poleci gnojówka z mlecza bo powoli "dochodzi na masełku" :uszy

Dziękuję Wszystkim za posty ;:196 . Każda uwaga, każde spostrzeżenie jest na wagę złota. Bez Was wszystkich ten wątek byłby moim bla blaniem - bez końca i bez sensu
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 21:16

Post »

A jeśli chodzi o czarny bez to ...jest znany z tego, że ponoć działa odstraszająco na mysze, krety i inne takie... więc może stąd ta rada ?
Podzielcie się wiedzą z tych cudownych ksiąg, ;:145
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Dla moich kretów czarny bez nie straszny, zresztą moje niczego się nie boją, ryją nawet pod tymi "piszczałakami " przeciw kretom , raz wykopały go całkowicie na powierzchnię:( . Koło mojego kompostownika czarny bez sam się wysiał (krety ryją) więc skoro ma tam być z jakiegoś powodu, to go nie będę wykopywała. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”