Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków

Post »

Lucynko rzadko się wpisuję ale podglądam na bieżąco ;:108 Jestem pod wrażeniem jak zadbaną masz działeczkę ;:63
Na pierwszym zdjęciu jest ułudka wiosenna a na drugim szczawik deppego.
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanej niedzieli ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko śliczne gołąbki ;:167 Szczawik to ja wykopuję na zimę :lol: ślicznie kwitną korony, a lilii będzie sporo ;:333
Codziennie daję w kość swoim gnatom i codziennie jest dużo do zrobienia :lol:
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Lucynko, roślinka z niebieskimi kwiatkami to ułudka wiosenna. Rozrasta się naziemnymi rozłogami, ale do opanowania.
Fajne gołąbki ;:333 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Lucynko, jakie masz piękne i wyprostowane korony. Mnie się pokładały i je podwiązywałam :lol: . Mam je pierwszy rok. A teraz też ładnie stoją. Tulipanki żółte pięknie w rządku posadzone. Sama gracja u Ciebie :).
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu
Julio
Dziękuję Wam pięknie za podanie nazwy moich roślinek. Właśnie przestały być anonimowe - dzięki Wam. ;:180
Aniu, staram się bardzo o ład i skład na działce, ale jest to bardzo trudne, bo mój M jest bałaganiarzem i ciągle znosi jakieś przydasie, które lokuje na ogół w najmniej odpowiednich miejscach. Fakt, że stale coś tam sobie majstruje, ale mnie bardzo denerwuje nieład w otoczeniu. Tak więc porządek jest tylko tam, gdzie sama rządzę, tj. na rabatach i w altanie. Reszta idzie 'na żywioł'.

Obrazek Obrazek

Marysiu,dlaczego szczawik wykopujesz i co z nim potem robisz? przechowujesz jakoś, czy ... no nie wiem ... :)
Dziękuję w imieniu gołąbków i koron, które po raz pierwszy mi zakwitły. Trzy sezony z nimi walczyłam, tzn. zmieniałam im miejsce, bo dotąd nigdy nie chciały wydać kwiatów. Co do lilii, to mam ich bardzo dużo, ponieważ są to moje ulubione kwiaty, no - jedne z kilku, a pokazałam wycinek dla zobrazowania ochrony przed kotą-psotą. ;:303 Dzisiaj niedziela, dzień odpoczynku, poza wachtą przy garach oczywiście, ale mały spacerek był. Mały, bo deszczyk zmusił do powrotu, a potem przestał padać, łobuz jeden. ;:145

Obrazek Obrazek

Julio - Gołąbki przyjęły pochwałę ze stoickim spokojem. ;:173
Miłego popołudnia dla Ciebie, ciepłego deszczyku dla Twoich roślinek. ;:138

Obrazek Obrazek

Madziu - moje korony stoją na baczność właśnie dlatego, że są podwiązane. Bez tego kręciły się za słońcem i - niestety - pokładały. Jeśli się dokładnie przyjrzysz, zobaczysz takie zielone kijki. ;:131
Tulipany sadziłam różnie, także w grupach, ale dużo mi zmarniało[ po prostu zgniły]. ;:222
Gracja - elegancja to będzie u Ciebie, gdy te wszystkie clematisy, róże i wszelkie inne roślinki zakwitną. ;:215

Obrazek Obrazek

Ciemiernik na przekór złodziejowi jeszcze ładniej się rozrósł i ciągle zachwyca pięknem swych kwiatów.
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Pięknie, widzę że lada moment Twoja piwonia będzie kwitła ;:138 Lucynko rododendron to Cunningham"s White, zaczyna w pąkach na różowo a potem zmienia się w biały :?: też mam taki ;:108 życzę ;:3 i deszczu W sprawie szczawika, przechowuje się go tak jak mieczyki ,lilie (ja mam w lodówce)
Pozdrawiam Ela
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dziękuję, Elu, dzięki Tobie stałam się bogatsza o nazwę mojej kolejnej rośliny. Od dziś do mojego rodka mogę się już zwracać po imieniu. ;:215
Deszczyk pada już drugi raz dzisiaj, a także przeszła delikatna burza z wyładowaniami, które troszkę wzruszą ziemię. A teraz wychodzi znów słoneczko. Jednak tego mokrego z nieba przydałoby się nieco więcej.
........ Wow! Idzie następna burza. Bardzo mnie to cieszy. :tan
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

A to mój rhododendron Cunningham"s White kupiłam go w tamtym roku w biedronce Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kasiu - identyczny jak mój, tylko ten Twój z jakiegoś powodu wcześniej rozwinął kwiaty. ;:215 [Też biedronkowy]
Nie usuwaj zdjęcia, proszę. ;:180
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

Lucynko to zdjęcie z tamtego roku . wsadziłam go i tak mi zakwitł w pierwszym roku :wink:
Awatar użytkownika
Magda30
500p
500p
Od: 10 sie 2013, o 23:32

Post »

Lucynko narzekasz na swoją działkę a masz piękną rododendrony, hiacynty,tulipany,gołębie rabatki czyste zadbane lubię taki porządek
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko cudną masz działeczkę. Podpowiedz czy twoja piwonia kwitnie na bordowo? Jeśli tak to masz cudną i jedną z najwcześniej kwitnących.
Rododendron śliczny.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko jak Ci ładnie rośliny kwitną odwdzięczają się za opiekę :D rododendron startuje ;:215 a piwonia to ta majowa? Dostałam taką od Lidzi i myślę że za rok, dwa moje też obdarzy mnie pięknym i wczesnym kwitnieniem ;:224
Moje ciemierniki już w odwrocie , bo mam jakby inne ;:108
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kasiu - mój rododendron też w ubiegłym roku tuż po zakupie zakwitł tak samo jak Twój. Widzę, że w tym roku także będzie obsypany kwieciem, co mnie ogromnie cieszy.

Magdalenko -narzekam tylko na to, że w wyniku długoletnich zaniedbań przez poprzednich właścicieli ziemia jest mało urodzajna, ciężka gliniasta. My ją dopiero doprawiamy, a to musi trochę potrwać. Nie wszystkie rośliny mają się u nas dobrze, a np. u sąsiadów rosną i pięknie kwitną czy owocują.

Julio - dziękuję za uznanie. Staram się, jak mogę. Lubię porządek, ale też kocham mieć dużo kwitnących roślinek. Bardzo jestem przywiązana do wielu jednorocznych [ jak w ogródku u mojej ukochanej babuni ] i latem, kiedy wszystkie kwitną, nie ma już takiego ładu. Za to jest bardzo kolorowo.

Marysiu
Julio
Piwonia, która jest już w pąkach, kwitnie właśnie w maju i kwiaty ma bordowe. Jest to stara odmiana, przyjechała do mnie z ogrodu mojej mamy, a tam została po babci.
Marysiu ona chyba potrzebuje więcej czasu do pierwszego kwitnienia niż inne piwonie. Ja przywiozłam sobie połowę dość dużego okazu przed czterema laty, a pierwsze dwa [ słownie: dwa] kwiaty wydała w ubiegłym roku. Teraz naliczyłam pięć pąków, a ile będzie kwiatów, dopiero się okaże.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko to może doczekam się kwiatów, bo bardzo chciałam ją mieć :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”