Alu Biedronka641 zdążyłam Cię już poznać i wiem, że potrafisz jak mało kto, człowieka zadowolić. Na razie ciągle jeszcze czekam na niektóre byliny i np. dzisiaj wykreśliłam z listy strat następne cztery, które wreszcie wyszły: mydlnicę lekarską, prawoślaz lekarski, rutewkę Delavaya i emekon śnieżny.
Marysiu delosperma akurat to epimedium znienacka obsypało się kwiatami, pozostałe dopiero nieśmiało zaczynają się pojawiać. Śnieżyca letnia niedługo będzie musiała zmienić nazwę na wiosenna, bo kwitnie co roku wcześniej.
Wróbelek wypatrywał, czy w poidełku jest woda i czy któryś z czarnych futrzastych nie kręci się w pobliżu. Ptaszki ostatnio są spragnione, bo sucho się zrobiło.
Jurku semper ta niebieskość, to zawilec grecki (powabny). Nagimnastykowałam się trochę, zanim udało mi się zaprosić go na działkę. Kilka razy kupowałam bulwki, moczyłam, sadziłam, a on mnie ignorował i nawet nie raczył wyjść. Dopiero pewna dobra duszyczka tego forum, którą już osobiście poznałeś, przywiozła mi doniczkę z kwitnącym okazem.
Jacku JacekP szczygły w towarzystwie dzwońców przylatują nadal, chociaż w karmniku już pustki. Teraz poidełko dla ptaków ma wzięcie i o dziwo o wodę też potrafią się czubić, a ile wrzawy przy tym narobią. Daszeńce i Piorunowi aż oczy z orbit wychodzą.
Stasiu stasia_ogrod epimedium zakwitło dosłownie z dnia na dzień i to bardzo obficie. Obserwuj bacznie swoje, na pewno też niedługo ujrzysz kwiatki.
Szczygieł nie jest oswojony, to jeden z całej gromadki szczyglano dzwońcowej, która gości u mnie codziennie. Są tak ruchliwe i zaczepne, że trudno zrobić dobre zdjęcie.
Bożenko anezob69 dziękuję za pochwałę w imieniu roślinek. Szachownicy kostkowanej, szczególnie tej bordowej, przypadło do gustu miejsce i ładnie się wysiewa.
Tereniu Teniak witaj. Białego zawilca greckiego mam od niedawna, dostałam jedną, już kwitnącą bulwkę od znajomej z działek, która przywiozła go z Niemiec.
Do Goczałkowic niestety już się nie wybiorę, nie dam rady pokonać trudów podróży.
Dziękuję za pozdrowienia i życzenia. Życzę Ci dobrej pogody i wspaniałych kwitnień w ogrodzie.
Zapraszam na spacer.