W. o...zwierzętach gospodarczych cz.4

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W. o...zwierzętach gospodarczych cz.4

Post »

Jakby miały całe, to by był dobry ale rosół :lol: , jak się nauczą gdzie ich dom to będą wypuszczane za bramkę a kto wie co złapią na polu (dziurawe od nornic, po koszeniu będzie jak znalazł), aha i już wszystkie wchodzą na grzędy po zamontowaniu drabinki (gdyby wyższa grzęda była dłuższa o kilkanaście cm to by wszystkie się zmieściły, a tak to zawsze jedna jest eksmitowana na dolną deskę :roll: ). Teraz to tylko czekam na pierwszy deszcz, cobym mogła je wypuścić na podwórko żeby sobie ślimaków pojadły :lol: (w dalszym ciągu nie wiedzą, że nie jedzą pomrowów ;:306 ) .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Czytałam, że na ślimaki najlepsze są kaczki. Ciekawe czy kury będą je zjadać... napisz po deszczach sprawozdanie ;:108
U mnie ślimaków nie ma, ale dużo osób ma z nimi problem
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja się dziwię, że im smakują (myślałam że się w wolu będą ślimaczyć, jak to pomrowy potrafią się porządnie oślinić,ponoć czerwone są trujące więc czy to im nie szkodzi? do tej pory trafiały na czarne ale co będzie gdy znajdą czerwone...strach się w sumie bać :shock: ).
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W sumie to ja już nie wiem co te kury sobie myślą, wczoraj jedno duże i w sumie 6 było, dzisiaj jak do tej pory również 6 ale w tym 2 potwory :shock: (myślałam, że potwory zdarzą się im tylko na początku, w sumie jeśli będą znosić mutanty a potem robić sobie dzień przerwy, co się jutro okaże to ja dziękuję za taki interes :roll: , wolę normalne ale codziennie 7 :lol: ).

Obrazek

Na dzień dobry dostały kolejną nornicę :roll: , teraz się rzucają na wszystko co jest koloru gryzonia (np na liść który psiura rzuciła za siatkę :lol: ), to może w krótkim czasie rzeczywiście same nauczą się polować :wink: .
annorl1
200p
200p
Od: 20 maja 2009, o 11:09

Post »

Ginka, to gratuluję jajeczek :D A kury bardzo szybko załapią, że jak coś się rusza, to trzeba upolować i zjeść :P
Ja ostatnio uratowałam żabę przed męczeńską śmiercią zadziobania przez młode kurki i indyki ;:202 Jak kaczka złapie, to się nie wtrącam, bo kaczka jest dość sprawna i żaba dość szybko kończy swój żywot, no ale jak bym czekała aż kurczaki i indyki ją rozdziobią i zadziobią na śmierć, to zwyczajnie mi się jej szkoda zrobiło i przegoniłam towarzystwo, które akurat urzędowało w lasku.
Po ostatniej akcji z królikami, że niby samice kotne, ale jednak okazuje się, że nie kotne, postanowiłam wprowadzić do siebie "krycie haremowe" :P Do dużej klatki trafił samiec i 3 samiczki. Tak sobie posiedzą ok. 7dni. Zobaczymy czy ten system się bardziej sprawdzi. To już w zasadzie ostatni dzwonek na zakocenie samiczek, bo nie chcę w upały mieć maluchów. Jak się system sprawdzi, to będę robiła tylko tak. Ale na razie to próba, o której do tej pory tylko czytam na jakimś tam króliczym forum :P

Co do ślimaków, to rzeczywiście, kaczki sobie radzą z nimi wyśmienicie :) Ale jak jest ich mało, bo jak dużo tak jak u nas było rok temu, to moje kaczki niestety, ale nie wyrabiały :( W tym roku mam ponad 40 kaczek, to zobaczymy czy będzie skuteczniejsza walka z tymi żarłokami warzyw :evil:
ania
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Od: 1 lut 2014, o 12:18

Post »

Ginka kurki się sprawują dobrze niech niosą giganty i co dwa dni.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Giganty co 2 dni, a w międzyczasie normalne :lol: (no i wyszło dzisiaj 6 jajek, aż dziw że nie 7 po takim czasie, może one jakiś system mają "te Kryśka weź znieś dzisiaj duże to ja odpocznę, a ja jutro zniosę duże to ty zrobisz przerwę...bo mnie już kuper boli od tego niesienia ;:224 ").

Przyszły w końcu moje małe koleżanki z Ameryki :lol: , teraz trzeba im zrobić domek (na razie siedzą w wiaderku, to się mama ucieszy :lol: ).

Żaby nie miałabym sumienia im dać, mam miękkie serce i nie pozwoliłabym ptasim móżdżkom zjeść płaza :lol: .

Normalnie moje kury będą jechać na diecie mięsnej, jak tak dalej pójdzie to wyłapię wszystkie nornice z okolicy, to już dzisiaj druga (jak nie dostaną mięcha, to będą na bank domagać się moich palców :shock: ).
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Kontakt:

Post »

Ginka, jajeczka superowe ;:333 Pamiętam u mojej babci jak młode kurki zaczynaly się nieść to znosiły jajka troszkę większe od przepiórczych. Taką miały normę, a Twoje to olbrzymki i do tego z podwójnymi żółtkami ;:oj Nic dziwnego,że chcą co drugi dzień nieść ;:306
Aniu, czy perliczki też potrafią nornicę rozćwiartować?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Się okazuje, że niosą codziennie (co jakiś czas wielkie, a czy nadaj z 2 żółtkami to się okaże), wiem która się nie niesie (dzisiaj sierotę prawie psiura udusiła, uchyliła bramkę a że kury się pchają do wyjścia zaklinowała łepek między deskami i tak czekała na ratunek :roll: ), także dalej czekam na tą młódkę aż się rozniesie (dzisiaj wielkoluda zniosła jedna z trzech bielszych modelek :wink: ).
annorl1
200p
200p

Post »

Gosiu, podejrzewam że też sobie radzą. Ale nie jestem pewna na 100%, bo perliczek w akcji nie widziałam. A to dlatego, że u mnie perliczki mało w zagrodzie siedzą. Mają nie podcięte lotki i większość czasu spędzają na ogrodzie, łące bądź w lasku...
Ginka, super masz te kurki :) To teraz przez półtora roku powinny się nieść dzień w dzień :) Przynajmniej ja tak miałam z pierwszymi kurkami z wylęgarni. Wyklute już u siebie kurki tak długo się nie niosą. Widać gen nieśności nie jest przekazywany w takim stopniu przez kurę w domowych warunkach, jak w wylęgarniach...
ania
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się, że przynajmniej zarobią na swoje utrzymanie :lol: (dzisiaj bez niespodzianek, 6 normalnych), nastraszyłam natomiast sierpówkę :roll: (pcha się to to pod schody do koryta ze zbożem, nie usłyszała przeganiania to i narobiłam jej stracha zamykając ją w środku :roll: , oby od tej pory pomyślała dwa razy czy wlecieć do środka :lol: ).

Daj perliczkom ofiarę, to się przekonasz czy dadzą radę ;:224 (najwyżej poczęstujesz jakiegoś kota z sąsiedztwa :lol: ).
annorl1
200p
200p

Post »

Ginka, ja nie latam za ofiarami :) Jak miałam 10 kur, to nawet chodziłam kopać do wiaderka dżdżownic. Ale nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, żebym polowała dla ponad 120 ptaków na mięsko ;:202

Może uda mi się dzisiaj jakieś zdjęcia aktualne porobić, to potem wstawię :)
ania
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

120 ptaków, no to zaszalałaś :D (racja dla kilku można jeszcze się poświęcić, le dla takiej chordy to musiałabyś chyba wejść w spółkę z jakąś deratyzacyjną lub kompostową firmą :lol: ).
annorl1
200p
200p

Post »

Ginka, 120 to jeszcze nie wszystko :P Czekam na lęgi spod 2 kwok, mają po 11 jaj i w inku mam 56 jaj, zobaczymy ile w sumie wyjdzie maluszków. No i Perliczka siedzi na 14 jajach. Coś mi się wydaje, że zaplanuję po tym lęgu jeszcze jeden, mimo, że ten miał być ostatni. Kwestia do przemyślenia :P
Jak sobie rosołów nie wychowam, to nie będę miała co jeść :P No i sporo ludzi chce kupować zdrowe mięsko z kury, kaczki czy królika. Więc tak ciut więcej mam, to chociaż się część za żarełko może zwróci :P
ania
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to mnie powaliłaś ilością zwierzyny ;:202 , ale skoro jest popyt to czemu by nie ;:333 (tak z ciekawości spytam, ile masz hektarów pod te ptasie móżdżki? :lol: ).

A ja jestem przerażoną ilością żarcia jaką konsumują modelki :shock: , dobrze że skóra jest rozciągliwa bo by miały problem :roll: , tak się napychają (szczególnie zielonym, dostają codziennie 3 wiadereczka takie 5l pokrojonego mniszka, lub jakaś inna zielenina której trzeba się pozbyć z kuchni) że wola uciekają im na bok :roll: .
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”