U Aneci cz.3

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Aneci cz.3

Post »

Ech to moje jedyne, tak lubię zroślichy a one mnie nie, miałam też brązowe i te z żyłkami i zielone i wszystkie uśmierciłam.
jak sobie pomyślę to chce mi się ;:145
Ela_Jola
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 kwie 2015, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pozdrawiam i przede wszystkim jestem pełna podziwu dla pięknych roślin, które masz w swoim domku. Są naprawdę zdrowe i cudowne. Przeczytałam cały wątek od deski do deski i jestem zauroczona.
I tu właśnie mój problem. Mam Hoję, dostałam gałązki od znajomej, ukorzeniłam w wodzie, wsadziłam do doniczki i.... klops. Część liści zżółkła, a hoja stanęła czyli w ogóle nie rośnie. Już pół roku jak hoja u mnie "mieszka" i nie wypuściła ani jednego listka. Albo mnie nie lubi, albo nie wiem, co robię źle.
Może coś doradzisz, bo widzę, że u Ciebie hoje wręcz szaleją życiowo.
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p

Post »

Elu bardzo dziękuję za tak miłe słowa, wręcz jestem zaszczycona że chciało Ci się tak czytać od deski do deski.
Przyznam ci się że u mnie z hojami to różnie bywa, jedne rosną jak szalone a inne...no cóż... na odwrót ;:224
Podejrzewam że Twoja hoja to carnosa (?) nie jest trudna w uprawie ale hoje to uparciuchy. Bez zdjęcia ciężko powiedzieć co jej dolega.
Może dałaś za dużą doniczkę i najpierw rośnie w korzonki a później ruszy z kopyta, one lubią dość ciasno.
A wyjmowałaś z doniczki żeby podejrzeć stan korzonków?
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

Witaj :wit
wszystkie kwiatuszki bardzo ładne, ale najbardziej zainteresowała mnie ta wybarwiająca się trzykrotka ;:oj pierwszy raz taką widzę. Śliczna :)
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Ela_Jola
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

anetta pisze:Podejrzewam że Twoja hoja to carnosa (?)
Może dałaś za dużą doniczkę i najpierw rośnie w korzonki a później ruszy z kopyta, one lubią dość ciasno.
A wyjmowałaś z doniczki żeby podejrzeć stan korzonków?
Tak, to hoja carnosa. Dostałam 5 łodyżek i wsadziłam do większej doniczki. Pewno masz rację, że teraz rośnie w korzenie. I co zrobić? Zostawić, by jak mówisz za jakiś czas ruszyła czy podzielić ją i wsadzić do mniejszych doniczek? Nie chciałabym jej stracić, bo czytając o tym kwiatuszku zapałałam chęcią, by rozkwitł i u mnie.
Z doniczki nie wyjmowałam. Bałam się, że całkiem jej zaszkodzę.
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p

Post »

Kasiu witaj. Ja jak zobaczyłam tą trzykrocię to też się zakochałam ;:167 Pamiętam że kupiłam jej kawałeczek kłącza czyli samą część podziemną, ależ ja chuchałam i dmuchałam na nią wtedy.

Elu ja bym ją zostawiła jeżeli już listki nie lecą, przesadzanie to byłby dla niej dodatkowy stres, a jak zacznie się puszczać to będziesz miała pięknie zagęszczoną donicę. A na jakiej wystawie ją trzymasz? Ona bardzo lubi słoneczko.
Ela_Jola
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

anetta pisze:A na jakiej wystawie ją trzymasz? Ona bardzo lubi słoneczko.
To ja nie wiem co zrobić, bo czytałam, że bezpośredniego słonka hoja nie lubi więc stoi na podłodze pod zachodnim oknem, a od 15 pada na nią słonko z okna południowego. A może dać doniczkę na parapet? Ale lubię kwiaty w pokoju, a nie za firanką :(
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p

Post »

To pewnie przez całą zimę tak stała na podłodze od zachodu? U koleżanki podejrzewam że w słoneczniejszym miejscu i pewnie ciężko jej było się przystosować dlatego nie uraczyła Cię listkiem.
Od zachodu też będzie rosła, nie martw się, teraz dostanie więcej słonka więc powinna ruszyć.
W cieniu będzie miała listki ładne zielone a jak będziesz chciała kwiatów to podejrzewam że będziesz musiała przestawić ją na parapet, wtedy listki się wybarwią na jaśniejszy kolor z gdzieniegdzie nakrapieniem srebrnym.
Informuj mnie na bieżąco :D
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p

Post »

Ostatnio dostałam od Mężusia takiego storczyka, sama bardzo dawno już nie kupowałam sobie kwiatów i chyba stwierdził że coś ze mną nie tak :;230
Obrazek

I mojej Skarpetce dziś z rana się fajnie pozowało w ogrodzie
Obrazek
Ela_Jola
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

anetta pisze:TOd zachodu też będzie rosła, nie martw się, teraz dostanie więcej słonka więc powinna ruszyć.
Informuj mnie na bieżąco :D
Bardzo dziękuję za pomoc. Będę zaglądała i powiem, co ta moja hoja "narozrabia". Oby wzięła się do życia.
Awatar użytkownika
renatka
100p
100p
Od: 28 sty 2009, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak ja kocham ludzi co kochają kwiaty ,ty Anetko kochasz te kwiaty bardzo bo tak pieknie rosna.Dziekuje ci za żyworodki sa piekne,myslalam ze to beda malutkie szczepeczki a tu niespodzianka juz takie ładne i starannie zapakowane,doszly w bardzo dobrym stanie i jeszcze bonusiki dostalam ,a i kotki też kocham tak jak i ty Obrazek
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p

Post »

Witaj Renatko, cieszę się że żyworódki nie ucierpiały i że Ci się podobają.
Kwiaty to moja pasja, oj tak, ale zwierzęta też lubię a Skarpecie wręcz ubóstwiam.
A Koteczek Twój rewelacyjny, ślicznotka o pięknym futerku, jak ma na imię?
Ela_Jola
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Przepraszam, że wstawiam tu, ale chcę pokazać tę moją nieszczęsną hoję. Wygląda tak i... jednak przeniosłam ją na parapet. Zobaczymy czy ruszy. :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p

Post »

Wow jest piękna, gęściutka ;:oj
Idę o zakład że góra miesiąc i będziesz się cieszyć z nowego pędu jak nie pięciu :wink:
Ela_Jola
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jak już ruszy, nie omieszkam się tym pochwalić. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc i życzę cudnych przygód z kwieciem :)
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”