Te co powodują uśmiech
Re: Te co powodują uśmiech
Wspaniałe okazy roślin u ciebie, rheo mocn o wyciągnięte, ja bym je podcięła 

-
- 500p
- Od: 3 gru 2014, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Patrycjo, reo jakos tak od samego początku, od małej szczepki się strasznie wyciągało. Dostałam je, jak miało 2 listki, stało sobie na słonecznym parapecie i tak jakoś właśnie na długość rosło. Już kawałeczek uszczypałam i wsadziłam do tej doniczki, ale resztę chyba też muszę, choć przyznam, że takie mi się tez podoba 

- Traffcia
- 100p
- Od: 7 kwie 2015, o 15:30
Witam
Również bardzo zaskoczyło mnie reo "w zwisie". Ta roślina zawsze kojarzyła mi się z typową rozetą o wzniesionym pokroju. Troszkę poszperałam i znalazłam takie informacje:
Reo obecnie zaliczane jest do rodzaju tradescantia, czyli trzykrotek, a dokładnie tradescantia spathacea, czyli trzykrotek meksykańskich. Wśród tych trzykrotek meksykańskich jest wiele odmian, reo jest najbardziej popularną z nich, a jego dokładna nazwa brzmi: tradescantia spathacea rhoeo.
Czyli twoja roślina to na pewno trzykrotka meksykańska, ale nie koniecznie reo. Niestety, nie udało mi się znaleźć dokładnej nazwy.
A może to jest jakaś krzyżówka klasycznego reo z klasyczną trzykrotką ???
Również bardzo zaskoczyło mnie reo "w zwisie". Ta roślina zawsze kojarzyła mi się z typową rozetą o wzniesionym pokroju. Troszkę poszperałam i znalazłam takie informacje:
Reo obecnie zaliczane jest do rodzaju tradescantia, czyli trzykrotek, a dokładnie tradescantia spathacea, czyli trzykrotek meksykańskich. Wśród tych trzykrotek meksykańskich jest wiele odmian, reo jest najbardziej popularną z nich, a jego dokładna nazwa brzmi: tradescantia spathacea rhoeo.
Czyli twoja roślina to na pewno trzykrotka meksykańska, ale nie koniecznie reo. Niestety, nie udało mi się znaleźć dokładnej nazwy.
A może to jest jakaś krzyżówka klasycznego reo z klasyczną trzykrotką ???
Pozdrawiam
Beata
Beata
-
- 500p
Traffciu, to miło, że zechciało Ci się poszperać na temat mojego reo
ja sama już nie wiem co to, ale to może rzeczywiście takie reo trzykrotkowe 

- maryjan13
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sporo tego wszystkiego u Ciebie Kasiu.
Bardzo różnorodny asortyment roślin posiadasz,bo i kaktusy,i sukulenty,i storczyki,i wiele jeszcze innych roślin zielonych.
Utnij tą zdrową część ( górę ) i posyp miejsce cięcia ukorzeniaczem do roślin zielonych.
Potem włóż do papierowej torebki lub zawiń w gazetę i potrzymaj tak ok. 10 dni w średnio ciepłym miejscu.
Następnie posadż do suchego podłoża.Pierwsze podlanie dopiero po 10-12 dniach po posadzeniu.
Nie wiem czy wiesz,ale kaktusów w zimie nie podlewamy.Powinny stać na sucho i w chłodnym miejscu ( ok. 10 *C )
od pażdziernika do marca roku następnego.Potem budzimy je do życia przez zraszanie przez kilka dni, a potem dopiero podlewamy,ale pierwszy raz nie na maxa.
Podłoża dla kaktusów nie kupisz w żadnym sklepie.Musisz je zrobić Sama.Tutaj masz specjalny link :
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 30&t=29595
O juce poszukam coś w mądrych książkach i napiszę póżniej.
Bardzo różnorodny asortyment roślin posiadasz,bo i kaktusy,i sukulenty,i storczyki,i wiele jeszcze innych roślin zielonych.
Opuncja to kaktus,więc można ją ukorzenić ponownie.nieulozona-tak pisze:
Czy ktoś może się orientuje, czy można ukorzenić opuncję ?? Moja chyba troszkę podgniła i zaraz się urwie przy samej ziemi. Nie wiem czy takie roslinki można ponownie ukorzenić?
Utnij tą zdrową część ( górę ) i posyp miejsce cięcia ukorzeniaczem do roślin zielonych.
Potem włóż do papierowej torebki lub zawiń w gazetę i potrzymaj tak ok. 10 dni w średnio ciepłym miejscu.
Następnie posadż do suchego podłoża.Pierwsze podlanie dopiero po 10-12 dniach po posadzeniu.
Nie wiem czy wiesz,ale kaktusów w zimie nie podlewamy.Powinny stać na sucho i w chłodnym miejscu ( ok. 10 *C )
od pażdziernika do marca roku następnego.Potem budzimy je do życia przez zraszanie przez kilka dni, a potem dopiero podlewamy,ale pierwszy raz nie na maxa.
Podłoża dla kaktusów nie kupisz w żadnym sklepie.Musisz je zrobić Sama.Tutaj masz specjalny link :
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 30&t=29595
O juce poszukam coś w mądrych książkach i napiszę póżniej.
- remik19
- 100p
- Od: 8 mar 2013, o 13:16
Piękne kwiatuszki
Co jeden to ładniejszy. I do tego kwitnący kroton-cudowny 

Renata
Parapetowo-ogrodowa przygoda
Parapetowo-ogrodowa przygoda
-
- 500p
Marian - witam i dziękuję za wizytę
spróbuje ukorzenić opuncję 
Renatko - również witam, i dziękuję za miłe słowa
Nowe liście syngonium coraz bardziej mi się podobają

Nowe listki moich krotonów też bardzo lubię
(przyda im się kąpanie bo się przykurzyły
).

Na reszcie grubosz puścił jakieś listeczki, bo prawie pół roku nie dawał żadnego znaku, że ma chęci na rozrośnięcie się (troszkę niewyraźne zdjęcie)

Renatko - również witam, i dziękuję za miłe słowa

Nowe liście syngonium coraz bardziej mi się podobają

Nowe listki moich krotonów też bardzo lubię

Na reszcie grubosz puścił jakieś listeczki, bo prawie pół roku nie dawał żadnego znaku, że ma chęci na rozrośnięcie się (troszkę niewyraźne zdjęcie)

- Paulinaaa
- 1000p
- Od: 9 sty 2013, o 15:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu u Ciebie rośliny już wiosnę poczuły
A wiesz jaka to odmiana syngonium?

A wiesz jaka to odmiana syngonium?
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Kasiu dobrze,że Crassula od jesieni nie rozrastała się.
Duże prawdopodobieństwo,że wyciągnęła by się z braku ilości światła.
Ja na początku przygody nie wiedziałam,że Crassule powinno się zimować więc podlewałam ją nawet zimą.
Z tego powodu wyciągnęła się nieładnie.
Teraz mądrzejsza od jesieni mało podlewam,zimą prawie wcale.
Trzymam w chłodniejszym jasnym pomieszczeniu.
Duże prawdopodobieństwo,że wyciągnęła by się z braku ilości światła.
Ja na początku przygody nie wiedziałam,że Crassule powinno się zimować więc podlewałam ją nawet zimą.
Z tego powodu wyciągnęła się nieładnie.
Teraz mądrzejsza od jesieni mało podlewam,zimą prawie wcale.
Trzymam w chłodniejszym jasnym pomieszczeniu.
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
1 - podłoże :maryjan13 pisze:O juce poszukam coś w mądrych książkach i napiszę póżniej.
Juka nie powinna rosnąć w samym torfie.
Wszędzie pisze,że najlepsza dla niej jest ziemia gliniasta.
Można jednak i tak :
W sklepach ogrodniczych można kupić ziemię do juk i dracen.
Do tego dodać tak ok. 30 - 35 % gruboziarnistego piasku i drobnego żwiru o granulacji 0,5 - 1 cm.
Na dno doniczki konieczny jest dobry drenaż.
Juka powinna być posadzona w tzw.doniczce wysokiej,gdzie wysokość jest większa od średnicy.
2 - stanowisko :
Słoneczne i ciepłe latem,jasne i chłodne zimą.
Juka latem lubi bardzo wysokie temperatury i świeże powietrze,dlatego dobrze jest wystawić ją na taras ( na zewnątrz ).
W zimie powinna stać w miejscu jasnym i chłodnym ( ok. 6 - 8 *C ).
Wtedy można ją w ogóle nie podlewać.Trudno jednak zapewnić takie warunki w mieszkaniu,
więc gdy stoi zimą w nieco cieplejszym miejscu można ją podlać od czasu do czasu.
3 - podlewanie i nawożenie :
Latem podlewać systematycznie i dosyć obficie,ale unikać nadmiaru wody w doniczce,czyli unikać stale mokrego podłoża.
Jeżeli juka stoi w mieszkaniu można ją zraszać co 10-14 dni.
Dokarmiać co 4 tygodnie nawozem w płynie dodawanym przy podlewaniu.
Juki nie mam,ale mam nolinę.
Jeżeli juka jest blisko spokrewniona z noliną,a do noliny zalecany jest nawóz z niską zawartością azotu ( taki jak do kaktusów ),
bo azot w nadmiarze wydelikaca liście,to ja dokarmiał bym ją nawozem do kaktusów.
Swoją nolinę właśnie dokarmiam nawozem do kaktusów N/P/K - 4/8/6.
- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu - syngonium piękne
Gdzie ono u Ciebie stoi - blisko okna gdzieś ?
Super ten kontrast kolorystyczny pomiędzy 'starym' a młodym listkiem
A kroton już po kąpieli ?

Gdzie ono u Ciebie stoi - blisko okna gdzieś ?
Super ten kontrast kolorystyczny pomiędzy 'starym' a młodym listkiem

A kroton już po kąpieli ?

Pozdrawiam i zapraszam
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Kasiu - wpadłam z rewizytą, i bardzo mi się tu spodobało! Krotony, juki, diffenbachia, ale syngonium skrało moej serduszko. W zeszłym roku w ogóle mi się znimi nie powiodło, za to teraz odbijają ładnie te sztuki, co mi zostały. Będę do Ciebie zaglądać z radością, bo zielonego nigdy dość 

-
- 500p
Dziękuję kochani za odwiedzinki
Paulinaaa - nie mam zielonego pojęcia co to za odmiana syngonium (nie znam się na nich). W grudniu ukradłam szczepkę od cioci i tak sobie ładnie rośnie. Jej roślinka ma już kilka lat i jej liście są naprawdę duże.
Agnieszko gapapl - dziękuję za radę odnośnie crassuli
Marianie - dziękuję ślicznie za tak wyczerpujące porady odnośnie hodowli juki.
Ta moja miała rzeczywiście wysoką doniczkę, ziemię do juk i dracen, ale nie mieszałam z piaskiem. Z tą mateczną juką już się pożegnałam. Ziemia z wierzchu wyglądała normalnie, natomiast w środku była miejscami biała, chyba to pleśń była
Ewuś ewa321 - syngonium nie stoi blisko słońca. Stoi sobie pośrodku pokoju na komodzie
Kroton czeka na przesadzenie. Obawiam się tego jednak i odkładam to w czasie ile się da hihi Nie wiem czy mu ziemia będzie odpowiadała, bo zapomniałam do jakiej przesadzałam go w tamtym roku
Na razie nie kwitnie i liści też chwilowo nie wypuszcza.
Żanetko piasek pustyni - cieszę się bardzo, że wpadłaś, zapraszam częściej
Proszę o podpowiedź
czy to może być pęd kwiatowy cambrii ???? Kupiłam ją jesienią przekwitniętą i nie wiem jak pęd kwiatowy wygląda, a rośnie jej takie coś 

Gwiazda (poinsecja) dalej ładnie rośnie, jest już gęsta a wierzchołkowe liście robią się lekko różowe

Begonia też się ładnie rozrosła

Moje nowości, proszę o podpowiedź jak je pielęgnować oraz ich nazwę.

Sukulentowy parapet

Paulinaaa - nie mam zielonego pojęcia co to za odmiana syngonium (nie znam się na nich). W grudniu ukradłam szczepkę od cioci i tak sobie ładnie rośnie. Jej roślinka ma już kilka lat i jej liście są naprawdę duże.
Agnieszko gapapl - dziękuję za radę odnośnie crassuli

Marianie - dziękuję ślicznie za tak wyczerpujące porady odnośnie hodowli juki.
Ta moja miała rzeczywiście wysoką doniczkę, ziemię do juk i dracen, ale nie mieszałam z piaskiem. Z tą mateczną juką już się pożegnałam. Ziemia z wierzchu wyglądała normalnie, natomiast w środku była miejscami biała, chyba to pleśń była

Ewuś ewa321 - syngonium nie stoi blisko słońca. Stoi sobie pośrodku pokoju na komodzie

Kroton czeka na przesadzenie. Obawiam się tego jednak i odkładam to w czasie ile się da hihi Nie wiem czy mu ziemia będzie odpowiadała, bo zapomniałam do jakiej przesadzałam go w tamtym roku

Żanetko piasek pustyni - cieszę się bardzo, że wpadłaś, zapraszam częściej

Proszę o podpowiedź

Gwiazda (poinsecja) dalej ładnie rośnie, jest już gęsta a wierzchołkowe liście robią się lekko różowe

Begonia też się ładnie rozrosła

Moje nowości, proszę o podpowiedź jak je pielęgnować oraz ich nazwę.

Sukulentowy parapet

- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Gratuluję nowego zakupu
Nie miałam jeszcze Cambrii,więc porównując zdjęcie Twoje i znalezione w necie obstawiam,że rośnie pędzik

Nie miałam jeszcze Cambrii,więc porównując zdjęcie Twoje i znalezione w necie obstawiam,że rośnie pędzik

- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Ale masz cudne nowości ja to podziwiam że Gwiazda tak cudnie Ci rośnie.
mi padały po tygodniu