Ogród zielonej cz II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej cz II

Post »

Soniu wybacz, że ja taka spóźniona :oops: ale czasami nie ogarniam wszystkich wątków :oops:
Powolutku nadrobiłam zaległe strony ale zdjęcia z pierwszej i te ogromna hortensja ;:oj jak w bajce ;:170 tworzysz piękny ogród ;:63
Muszę wpadać częściej ;:108
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu, u Ciebie już rzodkiewka wyłazi, a ja dopiero siała będę ;:oj
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Czyli następnym razem i ja rzucam się na kolana, by wąchać gęsiówkę. Mam kępę, niestety nie metr kwadratowy, to i paść na ziemię trzeba. ;:215
To ja się wpraszam na makaron ze szpinakiem (oczywiście z dodatkiem czosnku) jak już będą zbiory. ;:215
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

:wit Przepiękne te kępy tulipanów. Wspaniale się prezentują. Muszę też posadzić gęściej. Czyli co dwa lata wykopujesz?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuniu czekam na ciepło. Posadziłam tylko kupione dwie róże i azalię, na którą się skusiłam po raz drugi, może przeżyje. Od czwartku obiecują ciepło, to może więcej popracuję w ogrodzie. ;:218 Tulipany przez chłód będą dłużej cieszyć.

Obrazek Obrazek

Agnieszko, Tajko już po kwitnieniu gęsiówka powędruje na skarpę przy tarasie, będę mieć bliżej do wąchania. :D Poziomki są bezobsługowe, ściąć liście wiosną i cieszyć się aromatycznymi owocami.

Paulinko gdybym miała tylko pokazywać piękny ogród, to nigdy bym wątku nie założyła. Przede wszystkim uczymy się, a ogród każdy tworzy dla siebie, taki jak się podoba. ;:108 Nie mogą być wszystkie jednakowo uładzone, jest ich tyle różnych, ile osób. Poziomki u mnie już kwitną. Też owocowały do mrozów.

Aniu dzięki i zapraszam. ;:196 Też bywam w wielu wątkach, ale często brak weny, albo czasu na wpisy, to normalne. ;:196

Zuza wysiałam miesiąc temu i kolejną partię dwa tygodnie temu. Wszystkie są w podobnym stadium, a chciałam, żeby sukcesywnie mieć świeżą. Rzodkiewka lubi chłód, więc się pospieszyłam z wysiewem. ;:65

Aneczko uwielbiam makaron i tartę ze szpinakiem. Zapraszam na degustację. :D Gęsiówka była niepozorna jak sadziłam, a teraz ładna kępa i wcześnie kwitnie. ;:215

Madziu
tylko pierwsze tulipany sadziłam pojedynczo. Już wszystkie kolejne w dużych grupach, bo takie mi się bardziej podobają. Niektóre mam trzy lata nie wykopywane, rosną przy hortensjach i już nie będę tam kopać, żeby nie uszkodzić korzeni. Pokażę, jak zakwitną. Postanowiłam, że będę co dwa lata wykopywać, chyba, że będzie problem, to zostaną, aż się wyrodzą.

Kocimiętka, której mam ponad dwadzieścia zaczyna kwitnąć. Bardzo ją lubię, pięknie pachnie. Bergenia kwitnie, ale liście. :?:

Obrazek Obrazek

Ubiegłoroczne siewki pęcherznicy przeżyły zimę. Powojniki przyjęły się i zaczynają przyrastać. ;:215Na zdjęciu Solina ładna, książę Karol marniutki, ale też widać wzrost.

Obrazek Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,szpinaczek widzę ,jak ja go lubię ,chyba kupiłam nasiona ,ale leżą w siatce,bo nie mam czasu na żadne wysiewy,wszystko by człowiek chciał mieć ,ale to niemożliwe ,więc sobie kupię do zjedzenia ;:306 pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś wysiałam szpinak pierwszy raz w ubiegłym roku. Udał się nadspodziewanie dobrze, więc w tym powtórka. Mam problemy z jedzeniem, a taki bez chemii też inaczej smakuje. ;:215
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

ooo, ja też szpinak w tym roku posieję - udał nam się w ubiegłym roku u mamy, ale szybko wybiegł w nasiona. Zobaczymy, jak uda się w tym roku. Za to dziś do kanapki zjadłam pierwsze liście tego ubiegłorocznego - normalnie jakby mama wyczuła, o czym pisac będziemy. No i pokazałam jej twój ogród :) Jeszcze trochę i wciągnę ją w forum :)
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tego wszystkiego ;:152 mam dziś na obiad makaron ze szpinakiem. ;:215

Soniu teraz powojniki to już tylko w górę śmigać będą. ;:215 Podsypałaś im ciut wapna albo skorupek jaj?
Mój Książe Karol zakupiony w tym roku też był najsłabszą sztuką w zestawie. Nie to, że jakiś słaby, mały, tylko młody. Wszystkie miały młode przyrosty na starych zdrewniałych pędach a on jako jedyny był sadzonką z młodymi pędami od korzenia. Tak jakby był rok młodszy od reszty. Jednak muszę przyznać, że rośnie teraz jak szalony. Najbardziej z całego, nowego towarzystwa. ;:215
Natomiast u mojej bergenii póki co ani śladu pąków kwiatowych. Może jeszcze jest szansa..? Dziewczyny piszą, że obcinają bergeniom takie nieciekawe liście. Gdybym i ja tak miała zrobić, to musiałabym wyciąć prawie wszystkie. :oops:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko doszkoliłam się ze szpinaku i sieję wcześnie, bo jak rzodkiewka lubi chłód. Mama będzie ogrodniczką szybciej niż się spodziewasz. :)

Aniu najlepsze jedzenie. Przygotowałam powojnikom dołki wg twojego przepisu, a dolomit sypałam jesienią. Denerwuję się tylko, bo wiatr tak nimi targa, na tym moim wygwizdowie. ;:202 Liście bergenii lepiej wyglądały w zimie niż teraz. ;:222 Też musiałabym wyciąć wszystkie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu moja mamcia w zeszłym roku wysiała szpinak i coś nie wyszedł,nie wiem gdzie nastąpił błąd,a ja tak lubię szpinak z czosnkiem,masełkiem mniam...
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu na wiatr nic nie poradzisz. A powojniki będą zmuszone szybciej listeczkami się opatulać wokół "wspinacza" który im przyszykowałaś. :wink:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ale nabrałaś tempa, nie nadążam, długo szukałam swojego ostatniego wpisu :;230
Piękne tulipany, ileż nowych wysiewów ;:202 U mnie skrzynie na warzywa ciągle się robią choć sadzonki sałaty rosną w sypialni :;230

No i zaskoczyłaś mnie kwitnącą już kocimiętką.
Bergenii liści jeszcze nie obrywaj. Zaraz wypuści nowe świeżutkie to się wymienią. Ja tylko najbrzydsze oberwałam. Takie czerwone przebarwienia też mają swój urok.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

coraz większe listki i pędy mają powojniki.
Suuper ,że roślinki tak sobie dobrze radzą z tą dziwna pogodą.Może lepiej nawet niz my :roll: .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu mój Matador siany 20 marca, lubi chłód. Może wysiać inną odmianę, to chyba dość łatwa w uprawie roślina. ;:218 Jeśli taka ogrodniczka jak ja sobie poradziła.

Aniu moja pseudo pergola tymczasowa, ale jak znam życie długo taka będzie. ;:108

Jolu w ogrodzie niewiele się dzieje, bo zimno. Stęsknieni jesteśmy prawdziwej wiosny, to każda zielenina lub kolor nam się rzuca na głowę. ;:306

Aniu nadpodziewanie wszystko zaczyna kwitnąć, dziś zobaczyłam, że nawet pietruszka i marchewka wzeszły. :shock:

Dziś całkiem przypadkiem :;230 jechałam inną niż zwykle trasą, więc skręciłam do mojego ogrodniczego. Całkiem niespodziewanie była wyprzedaż lilii, grzech było nie wziąć. Dwie orientalne białe Casa Blanca, siedem azjatek Mont Blanc i Chianti, już posadzone, zakwitną trochę później. W B taki śliczny Jackmani patrzył w oczy, to też go wzięłam. :tan Gdzie posadzę nie wiem. ;:204
Tulipany i jedna siewka sasanki inna niż matka.

Obrazek Obrazek

Bratek samosiejka i chyba hortensje się ukorzeniają, liście coraz większe. ;:215

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”