Fiołkowe Love

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fiołkowe Love

Post »

Od koleżanek z forum :) Poszukaj, poczytaj- często jest coś u nich w nadwyżkach (wątki sprzedażowe).
Polecam zajrzeć na http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=434 (wątek ogólny o fiołkach) i pogrzebać w postach- na pewno coś znajdziesz :) Ja swoje kwiatki mam od Gracjelli, Dusi 123, Ilonki, ale dużo osób sprzedaje nadwyżki-na pewno coś znajdziesz dla siebie :)
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

No właśnie, czemu by nie? Tylko pewnie nie będzie chętnego do podjęcia się organizacji takiej akcji :roll:
Ale warto próbować ze środkami naturalnymi, bo chemia to jednak chemia ;:222

Dziewczyny! Kupiłam sobie wczoraj regał na fiołki ;:138 Co prawda sam stelaż i muszę dorobić półeczki, ale interesuje mnie temat doświetlania takiego mebla- czy musi być jakaś odległość konkretna lampy od kwiatka? Justyna- Ty ostatnio miałaś mężowi zlecić misję półki- coś z tego wyszło? ;:oj O mocy czytałam już w Waszych wątkach (muszę odgrzebać informacje).
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p
Od: 1 kwie 2014, o 21:32

Post »

Pokaż koniecznie ten regał ;:oj Ja niestety jeszcze nie podjęłam działań wychodzących poza rozmowę :) Na szczęście mój mąż jest na tak :wink: Nie spieszy mi się tak bardzo ponieważ mam jeszcze miejsce na parapetach, a w razie czego przeniosę storczyki na szafkę :lol: Z tym dobroczynkiem to koniecznie trzeba pomyśleć, chociaż jak tak patrzę na moje fiołki to nie wiem czy bym go nie musiała dokarmiać, bo gołym okiem nie widzę na nich nic jadalnego :;230 A cóż takie robaczki jedzą, żeby od razu nie padły? ;:224 Co do mocy to u Ilonki poszukaj w wątku, bo tam mi ostatnio pisała. Też muszę sobie jakiś notes z najważniejszymi informacjami zrobić...
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Dziewczynki, ja jestem w razie czego chętna do podłączenia się do zamówienia dobroczynka :wit

Pokaż regał Paula, koniecznie!!! Co do rozstawu półek to jak najbardziej ma znaczenie, optymalnie dla standardów to 40 cm :)
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

Oto regał:

Obrazek

Kurde, muszę go pomierzyć... Te 40cm to wysokość półek czy odległość lampy od fiołka?

A tu maluchy od Illonki ;:167

Obrazek

A z tym dobroczynkiem rzeczywiście coś trzeba pomyśleć. Kto chętny podjąć się tego zadania? :tan
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Aaaale duży ;:oj No to trochę się pomieści. Nowa dostawa fiołków? Jakie to odmiany?
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p
Od: 9 sie 2014, o 16:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O Boziu ile w tym regaliku się fiołeczków pomieści ;:oj Przyłączam się do pytania Justynki.
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

40 cm rozstaw półek. Od lampy do fiołka (górnych liści) optymalnie powinno być ok 15 cm.
Fajny regalik, półeczki z czego będą?

Fiołeczki zadowolone z nowego domku ;:196
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

Hmm właśnie główkuję intensywnie z czego te półeczki- ale chyba z desek takich prawdziwych, nie sklejkowych. Co do odległości to między tymi półkami będzie około 36cm. Mam nadzieję, że na początek im to wystarczy ;:131

Fiołki są zachwycone (chociaż ja bardziej)- już się ładnie ułożyły w kubeczkach i rosną :wink:

Poniżej podaję odmiany sadzonek:
1. Buckeye Sarsparilla
2. LE Ajsedora
3. Le Madzhenta
4. Parnikovyj Efekt
5. Le Ogennyj Cvetok
6. EK Rozovyj Dolmatinec
7. Ek ???????? ????????? (ognennyy feyyerverk wg google tłumacz :) )
Listki:
1. EK Dżokonda
2. Utomlyonnoe Solnce
3. EK Kovarstvo i Ljubov

Jeden z listków ma już maluszki (przed weekendem jeszcze ich nie było)
Obrazek

Justynka- zobacz, co pojawiło się przy listku skrętnika od Ciebie: ;:138
Obrazek

I listek Ramblin Amethyst też już puścił maluszka (ten jest od Gracjelli)
Obrazek

Dziewczyny- zdradźcie mi swoje sposoby pielęgnacji skrętników (mam kilka sadzonek i jedne mają się dość dobrze, a inne mi słabną, więdną, nie wiem ile lać im wody, czy lubią słońce itd.). Poczytałabym tu, na forum, ale jest tego tyyyle a czasu tak mało :(
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Póżniej sobie wygoogluję Twoje nowe odmiany :) Ale fajnie, że skrętnik już wypuścił listki :heja Rozmnożyłaś go w sposób, którego ja się bałam wypróbować :) Moje skrętniki podlewam częściej niż fiołki, bo póżniej listki robią się takie przywiędłe. Nie lubią też bliskości kaloryferów bo zasuszają liście. Stoją u mnie na oknie zachodnim, ale na wschodnim też było ok. W tamtym roku miałam taki dziwny przypadek, że bez większej przyczyny kwiaty zsuneły się z tych łodyżek, pomimo tego, że były świeże. Myślałam początkowo, że ktoś jednego kwiatka obtrącił, ale póżniej zobaczyłam, że drugi też spadł. Chyba nie można ich zbytnio ruszać...
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Piękne przedszkole, a w nim same rarytasy ;:215
Niech Ci zdrowo rosną.
Miłego dnia.
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p
Od: 9 sie 2014, o 16:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z tych nowych sadzonek to znam tylko trzy odmiany . 1,2- są prześliczne, aż Ci zazdroszczę ;:131
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

Mycha, a niue myslałaś o jakiś ,,przezroczystych,, półkach? Nie musi to być od razu szkło, ale np plexi.
Nowi lokatorzy śiwetni :)

Tu masz podstawy o skrętnikach. Warto poczytać, bardzo ciekawe i istotne informacje. A po przeczytaniu i tak życie zweryfikuje Twoją wiedzę :) Musisz próbować, co w Twoim mieszkaniu najbardziej im odpowiada ;:196
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Przejrzałam co tam masz nowego i powiem Ci, że moim numerem jeden jest Buckeye Sarsparilla. Jest przepiękny pod każdym względem. Listki i kwiaty tworzą niesamowity duet. Oby szybko zakwitł :)
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

Popryskałam dziś fiołki Magusem. Mam nadzieję, że roztwór był na tyle dobrze przygotowany, że nie poparzy liści.

Dodatkowo do mojej rodzinki dołączyły dziś 2 sadzonki hoi (nie wiem tylko, co to za odmiana).

Obrazek

Izary- link zniknął... Możesz przesłać mi link w pw? Myślałam nad półkami z plexi, ale nie wiem, czy będą dość wytrzymałe? Co do skrętników to podlałam te moje bidy i od razu nabrały wigoru ;:138

Iwona 0103- nie ma co zazdrościć- trzeba zamówić listki/ sadzonki i cieszyć nimi oczy ;:168

Justyna- jak podrosną, wiem gdzie Cię znaleźć :D Chętnie się podzielę- poszerzaj parapety! :uszy Co do skrętników, to teściowa ma jednego, on taki bidok jest że szok :shock: Ledwo żyje, ciągle mu listki odpadają, ciągle rosną nowe no i czasem kwitnie. Ale wiem, że przy odpowiedniej pielęgnacji było by z nim dużo lepiej, dlatego pytałam. Nic to, noc długa- może gdzieś coś doczytam ;:19

Anka159 dzięki wielkie ;:196 Już nie mogę się doczekać kiedy one urosną i zakwitną.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”