Barwy jesieni , wspomnienie lata- część 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Barwy jesieni , wspomnienie lata- część 8

Post »

Magnolie dają swój pokaz widzę , ale pięknie . ;:oj U mnie Susan ma 3 pączki , ale nie prędko się rozwiną . Bogusiu przygnaj do mnie tego ciepła i słońca , u mnie pogoda od jakiegoś czasu nie za ciekawa ... Również chciałbym mieć taką dużą szklarnię .Może kiedyś sobie zbuduję . ;:108 Ładna plantacja u Ciebie, oj jest przy czym chodzić . :wink: Ciekawe czy Twoje patyczki hortensjowe mają już korzonki , nie sprawdzałaś ? :D
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obolała ale robi zdjęcia, rwie się do roboty, a nawet ... majsterkuje ;:oj
Te nasze stare kości :( mnie też dopadło i też do roboty się rwałem, ale ... gdy mnie żoneczka podnosiła bo nie dałem rady wstać, to odpuściłem ogrodnictwo na razie :(

Życzę zdrowia Bogusiu.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Pawle! :wit oj kusi mnie kusi, aby podglądnąć te korzonki ;:108 Nie, nie będę zaglądała, poczekam jeszcze ;:306
Po wypuszczających listkach , widać,że żyją i mają się dobrze. To jest tunel foliowy, nie szklarnia, ale i tak doskonale zdaje egzamin. Mamy od ponad 30 lat. Folia wytrzymuje 4- 5 lat. Na zimę nie ściągamy. Super sprawa, przechowuję w niej zimą wszystkie gadżety ogrodowe a na przedwiośniu juz swoje nowalijki. Dzisiaj po południu ochłodziło się,ale od jutra zapowiadają w moim rejonie najwyższe temperatury. Może sprawdzą się.
Wiesz , przy takim areale szczególnie dokładnie, z rozmysłem trzeba zaplanować rabatki, nasadzenia,aby o wszystko w odpowiednim czasie zadbać. Stawiam teraz na hortensje bukietowe/ są bezproblemowe/, szybko rosnące , okazałe byliny np. liliowce, irysy, złocienie . Lubię mieć wszystko w należytym porządku, dlatego muszę rozsądnie przearanżować.
Wiesz,ze magnolie gubią już kwiatki - ale są cudowne! Jedna mam jakąś niewydarzoną, sporo przyrosła ale kwiatów nie będzie miała/ przesadzałam ją/
Andrzeju Witam w klubie ;:306 Oj , jakie tam stare ???Moja wnuczka powiedziałaby " dojrzałe , trochę starsze" ;:306 ;:306 ;:306 Rozsądek pojawia się u nas dopiero wtedy, gdy już jesteśmy zaatakowani.
Mój mąż wczoraj powiedział " Dobrze,ze jest niedziela , to przynajmniej wiem,ze odpuścisz chociaż w niedzielę z ogrodem"
Przed chwilą już snułam plany, co będę jutro robiła, po powrocie z zastrzyku ;:108 Ja również życzę zdrówka i posyłam Wam serdeczności .
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p

Post »

Ja tak samo nic nie sprawdzam jeszcze . :lol: Bo szkoda nawet jednego patyczka . :lol: Aaa widzisz , no tak szklarnia jest ze szkła . :D Słyszałem , że patyczki mogą sobie rosnąć ładnie a po pewnym czasie te które mają paść i tak padną . :lol: Najlepiej by było gdyby od razu najsilniejsze zostały i wiesz , prawda ? :D Ławkę pięknie odnowiłaś .Życzę również szybkiego powrotu do zdrowia . :wink:
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pawle! wiosną , ubiegłego roku ,wsadziłam kilka patyków hortensji do dużej donicy i postawiłam w tunelu foliowym. Jesienią sprawdziłam, pięknie ukorzeniły się . Zamiast zabrać do ciepłego pomieszczenia, zostawiłam przez zimę w tunelu, okrywając jedynie agrowłókniną. Zimy praktycznie u nie nie było, najniższe temperatury sięgały chyba -8*, no może ciut więcej , a jednak patyczki zczerniały. Wielki żal, bo korzenie miały ekstra. No cóż, człowiek uczy się na błędach ;:108
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Nie wiedziałam, ze można wysiewać go, nigdy nasion nie spotkałam w ogrodniczym. Teraz zastanawiam się czy to nie wina mojej suchej piaszczystej ziemi.
Na nasionka jak pozbierasz reflektuję.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko! ja miałam nasiona od szwagra Jawor- dolnośląskie/ . On zbierał ze swoich roślinek. Nasionka okazały się solidne, bo świetnie wzeszły. Być może ;:108 to wina piaszczystego podłoża.
Dzisiaj było u mnie pierwsze koszenie trawy . Przystrzygłam trawniczki kosiarką , tam gdzie nie wjedzie ciągniczek. W sobotę będzie wielkie koszenie ;:108
Pogoda była wspaniała, dużo ;:3 , ale po południu dosyć wietrznie. Z wielką ostrożnością co nieco poczyniłam w ogrodzie.
Przystrzyżone trawniczki nadają elegancji ogrodowi ;:108

Wyżej pisałam o ukorzenianych jesienią hortensjach. Myślałam,że przez zimę, pozostawione w tunelu folowym padły. Sprawdziłam , system korzeniowy ;:215 a i pojawiają się oznaki życia. Dobrze,ze nie wyrzuciłam. Tak to wygląda

Obrazek

Obrazek

po skoszeniu trawy...taki efekt

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A może zwabią do mojego wątku ;:306 te oto zdjęcia wspaniałych magnolii, które rosną w Sulechowie k/ Zielonej Góry

Sulechów...tutaj wszystkie ulice zabytkami się szczycą , tutaj Szopen mazurki swe grał.
Stara Brama Piastowska , cicha noc sulechowska, głośne bicie zegara bim- bam
No bo tak w gruncie rzeczy ,chyba nikt nie zaprzeczy ,ze przyjemnie jest mieszkać tu nam

fragment z tekstu piosenki o Sulechowie sł. Uściński

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Piękny ogród . Nie mogę się napatrzeć.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Już kosiłaś trawę? Pięknie Twój ogród się prezentuje. Zresztą, Sulechów też śliczny :) zwłaszcza te magnolie :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martusiu, trochę cierpliwości i efekt będziesz miala taki sam ;:108 Swoje kolorowe rabatki tworze od 4 lat , przedtem dominowały drzewa , krzewy i trawnik ;:108
Mariolciu! skosiłam na małych poletkach , bo u mnie tego multum! koniecznie syn musi skosić w sobotę ciągniczkiem , bo przerośnie. Mniszek zaczyna już atakować ;:108 ;:108 ;:108

W związku z tym,ze teraz moje działania ogrodowe ograniczam do minimum :podpatruję, podziwiam i utrwalam to podzielę się z Wami zdjęciami dalszej perspektywy.
Wyszłam na taras/ bliżej słońca ;:306 / i obfocilam swoją posesję z lotu ptaka :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

widok na posesję sąsiadów

Obrazek

moja część ogrodu najbliżej domu
Obrazek
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

:wit
Bogusiu dawno mnie nie było a u Ciebie wiosna w pełni ;:oj Pęknie i kolorowo a ogród dopieszczony w najmniejszym kawałku ;:138 Co do hortensji to dobrze,że dałaś im szansę.Ja jestem zdania,że wyrzucić zawsze się jeszcze zdąży ;:108
Pozdrawiam serdecznie i zdrówka życzę ;:168
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p

Post »

A widzisz .Hortensja to jednak silna roślinka . :D Ale korzenie mocne puściły . ;:215 U Ciebie to już lato . :D Zazdroszczę Ci tej trawy , moja dopiero pokaże na co ją stać . :wink: Niestety sucho jest ...
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Bogusiu ,ja też bardzo żałuję ,że nasza piękna wiosna tak szybko przemija :( .Ale za rok będzie następna :D
U Ciebie w ogrodzie pięknie jest o każdej porze roku ;:333
Pozdrawiam serdecznie ;:167 ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu! witam ;:167 Kochana są u mnie też miejsca , które wymagają większego zainteresowania z mojej strony.
Obrałam pewną strategię działania ;:306 w ogrodzie, aby mieć spokojne sumienie,że wszędzie jest w miarę uporządkowany. Zaczynam od poniedziałku, najpierw te bardziej reprezentatywne ;:306 części ogrodu . Pierwszy etap to usuwanie najbardziej widocznych chwastów. do soboty dochodzę to tych odległych zakamarków. W następnym tygodniu powtarzam , tym razem bardzo dokładnie , przeprowadzam kosmetykę rabatek . Przy tak dużym areale , chcąc aby ogród w miarę dobrze prezentował się/ a o to przecież chodzi/ taki rozkład pracy u mnie sprawdza się. Nie można sobie pozwolić na odpuszczenie, bo chwasty w mig rozpanoszą się.
Hortensje mnie zaskoczyły, tak silnie rozgałęziony system korzeniowy. Miały też pokaźne ulistnienie, niestety agrowłóknina i tunel foliowy okazały się niewystarczającą ochroną.
Pawle! korzenie...porządna czupryna , byłam zaskoczona. Badylki poczerniały , a korzenie ;:215
Trawa, rośnie jak szalona, zieloniutka, gęsta . U mnie tez sucho ale ogród podlewam , dzięki temu ,ze mam po całym ogrodzie rozprowadzoną wodę ze stawu ;:108 Dzisiaj u mnie był szron ;:108 na termometrze o godz. 6 bylo tylko 1,4*. Jeśli wierzyć w to, co mawiała moja babcia, to kwitnienie tarniny oznacza zimne noce i dnie.
U mnie kwitnie obficie od kilku dni, a może nawet przekwita, bo nie są to już tak śnieżnobiałe widoki. Prognozy na dzisiaj w moim rejonie są optymistyczne, aż + 16* w cieniu. Zobaczymy czy się sprawdzą.
Alu! :wit ;:168 będzie wiosenka następna, a my o roczek starsi i bardziej wyeksploatowani ;:108 No ale cóż, taka kolej rzeczy ...grunt to pozytywne nastawienie. Zdecydowane wolę swój ogród letnio- jesienny. Wiosną też dostrzegam piękno budzące się po zimie, ale puste plamy ziemi nie są zbyt estetyczne . Latem kipi ogród różnorodnością barw i odmian. Jesień to czas ukochanych dalii, marcinków, astrów i innego kwiecia.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”