Zielono mi w głowie i... na parapetach cz.V;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono mi w głowie i... na parapetach cz.V;)

Post »

O trzymam kciuki za siewki ;:215 a hoje jak zwykle zadbane i piękne :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Irys z nasion?? Szalona. :;230 Ciekawe jak bedzie kwitl... Kiedy zakwitnie?
Przypomnialas mi, ze Eszynantusy by trzeba poskracac... ;:224
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

crazydaisy pisze:Irys z nasion?? Szalona. :;230 Ciekawe jak bedzie kwitl... Kiedy zakwitnie?
Też jestem tego ciekawa ;:224 Piękne hoye ;:63 też coraz bardziej mi się podobają ;:167 ;:224
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justynko, czego nie mówiłaś , że masz tylko jedną nerwuskę , mogliśmy temu zaradzić. ;:198
A czy tobie już kwitła któraś z siewek liliowców? Ja bardzo liczę na swoje w tym roku.
Też mam zwykłą obscurę i zastanawiam się jeszcze nad MT24 ( lubię takie okrągłe listki ).
;:3
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

Oczywiście, ze to była kwestia czasu, tak jak przewidywałaś, ;:oj przez Ciebie bardzo zaczynają mi się podobać hoje. Te ostatnie każda inna ale każda piękna.
No i tez nie będę oryginalna, ale o takie mam oczy ;:oj ;:oj na widok irysowej sieweczki. ;:138
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko - naprawdę fajne te Twoje hojeczki ;:3
Lubię podglądać takie piękne 'choroby' na FO :lol:
A pomysł na 'domową' hydroponikę super ;:138
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Gratuluję iryska ;:63
Skrętnik naprawdę wyjątkowy ;:215
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Muszę kochana odgapić pomysł z pojemnikiem do storczyków siewek od ciebie :wit
Awatar użytkownika
gosiiiaczek
500p
500p
Od: 11 sty 2011, o 12:11

Post »

Ale u Ciebie ładnie :) I w domu i poza nim ;:108
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ależ u Ciebie hojoza na całego!
Jakie piękne i duże okazy już masz a ile Ci kwitnie wow ;:138
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

justus, georginja , bardzo dziękuję za porady ;:196 No, niestety te szyszki mają 2 milimetry długości. Trzymam je nad odkręconym kaloryferem. Widzę, że coś rośnie, ale obawiam się, że to jakieś przypadkowe nasionko.
Piękny ten skrętnik.
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Justynko, zajrzałam do ciebie po długiej przerwie i widzę że był najwyższy czas żeby się pojawić, bo tyle wspaniałych kwitnień hojowych inaczej by mnie ominęło ;:oj Wspaniałe , po prostu wspaniałe ;:138
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witaj :wit
Dobra mi odrobina zieleni z komody,to przecież istny gąszcz ale jakże zdrowo zielony i pięknie prezentujący się ;:138
Kolekcja hoji równie ciekawa i piękna a lekcja poglądowa uprawy hydro-super ;:333
Pozdrówka.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Justynko ja mam u siebie w ogrodzie takie narcyzy pełne. Jest to bardzo stara odmiana na pewno starsza niż dwudziestoletnia bo ja dostałam cebulki z ogródka mojej babci.Jutro zaznaczę które to i jak zaschną to wykopię.
Gratuluję pierwszej siewki !!!!
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Iwek- dziękuję za kciuki. Przydadzą się. Najtrudniej jest wyhodować tę, pierwszą siewkę. Potem jest już łatwiej ;)
Hoje...wciąż mają swój parapet. A za około 4 tygodnie dostaną miejscówkę w drewutni ;:224

Crazydaisy- haha, lubię swoje szaleństwo roślinne ;:108
Tak właśnie powstają nowe odmiany irysów ;:224 :;230
Najpierw zapylenie, potem nasiono..potem siewka...tak to działa w przyrodzie :D
Nie wiem, jak zakwitnie. Znam tylko rodziców:
M: Forrest of Tjaru
O: Ola Kala
Zobaczymy, które geny zwyciężą.
Siewka powinna zakwitnąć w 2016 roku.

Blueberry- chyba najbardziej ciekawa to jestem ja. Bo to ja bawiłam się w pszczółkę Maję ;:224
Hoje...to temat rzeka dla mnie ;)

Georginja- jedna nerwuska w zupełności mi wystarczy. Jednak lacunosy, a obecnie obscury siedzą mi nadal w głowie. Szaleję na ich punkcie ;:224
Z obscur mam: zwykłą zieloną (na razie się nie przebarwia), klon drezneński przebarwiający się i dojechała do mnie obscura MT 24 - ja ją nazywam "muszelkową", ze względu na kształt liści.
Chodzi za mną jeszcze klon obscury o przebarwiających się liściach i obscura pink flower form. Czyli lista chciejstw wciąż się wydłuża :;230

jeśli chodzi o siewki liliowcowe, to niestety, po zimie mam trochę strat. Nornice sobie robiły sałatkę z moich siewek liliowcowych ;:224
Nie martwię się, bo około 70 siewek mam do posadzenia. Na pewno tyle nie zostawię dla siebie ;:224

Izary- hihi...mnie też Forumki na tym forum Zaraziły hojomanią, dawno, dawno temu ;:224
To i ja zarażam Innych. Cieszę się, że hoje Ci sie spodobały. Przed Toba sporo nauki przy uprawie hoi.
Ja polecam te hoje, które u mnie rosną. Tylko każdy powinien wypróbować różne gatunki hoi w swoich warunkach. Ja już wiem, że kocham najbardziej lacunosy i one dość dobrze u mnie rosną, więc im oddałam swoje... serce i... parapety ;:224
Jak ja zobaczyłam swoją pierwszą siewkę irysową..to aż podskoczyłam z radości :D

Ewa321- ja też bardzo lubie te swoje hoje...bo teraz mam naturalne perfumy w mieszkaniu. Lacunosy kwitną non stop. Obecnie chyba z 5 odmian ma kwiatki, kolejne w pączkach ;:108
Takie pomysły są bardzo pomocne początkującym. Poza tym - cenowo wychodzi - tak około 20% ceny profesjonalnego wkładu do hydroponiki. Miałam dużą kolekcję storczyków. Storczyków już nie ma, a osłonki i doniczki przezroczyste są w piwnicy. Wpadłam na pomysł, by je wykorzystać.

Już kilka hoi w nich rośnie. I kolejne hoje będę uprawiać w hydro. Oczywiście, nie wszystkie. Bo jednak lubię ziemię.
Tylko hoje kołki i hoje, które straciły korzenie w podłożu - przeniosłam do hydro.

Tulap- dziękuję. Liczę, że będzie więcej irysowych siewek, bo nasion było około 20.

Filigranowa27- pewnie, że Zrób podobnie.
Siewki storczykowe lubią wysoką wilgotność powietrza. Wystarczy wysypać na dno pojemnika plastikowego (najlepiej, by był przezroczysty), około 2cm warstwę keramzytu, potem rozłożyć plastikowa siatkę ogrodniczą (ja używam malarskiej kratki do wyciskania wałków z arby; lub kratki do zlewów), wstawić doniczki i gotowe.

Gosiiiaczek- dziękuję ;)
Lubie wiosnę, bo parapety kolorowe...i w ogrodzie robi się zielono.

Anetta- hoje uwielbiam - mam swoje wybranki :D
Inne rośliny też lubię. W tym roku skupiam się na achimenesach i kohleriach. Zobaczymy, jak sobie z nimi poradzę.

Magdallena- cierpliwości. Achimenesy wschodzą czasami dopiero po 10 tygodniach( to moj rekordowiec w tym roku) - od wsadzenia w podłoże szyszek. Ja mam "wysiane" szyszki 2 mm x na 1mm i też ładnie weszły. Wstawię dziś ich fotkę.

Tesiu- jak miło, że mnie Odwiedziłaś :D
Dziękuję za komplementy.
Liczę, że swoje rośliny Pokażesz, bo uwielbiam do Ciebie zaglądać.

Arkadius- dziękuję za komplementy. Komoda, a raczej rośliny na niej wciąż się zmieniają.
Lubię ten "ruch" na parapetach.

Jola1- o, ależ świetna wiadomość :tan
Dzięki, za pamięć. Chętnie się wymienię na roślinki do ogrodu lub doniczkowce ;:108

U mnie zaczął się już wiosenny ruch w ogrodzie i w doniczkach, więc mniej jestem na forum. A tyle mam do pokazania...
To po kolei.

Obiecane zdjęcie "siewek" achimenesowych dla Magdalleny, około 4 tygodniu temu "wysiałam" małe szyszki, które urosły na achimenesie, który nie zdążył zakwitnąć. Szyszki były pomiędzy liśćmi tego achimenesa:

Obrazek

Jedna z moich siewek skrętnikowych z 2013 r. - w trakcie przesadzania, zdjęcie "robocze":

Obrazek

Nowość...skrętnik z wymiany, przyjechał z pączkiem i zakwitł - DS Mistycyzm - pachnie:

Obrazek

Hoje, pączki, kwiatki...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedno z chciejstw z listy hojowej spełnione. H. wibergiae - jedne z niewielu hoi - której "splash" na liściach jest lekko różowy, a nie srebrny:

Obrazek

Fiołki wreszcie się rozkręcają... Ślubny Bukiet:

Obrazek

Rob's Dust Storm:

Obrazek

Rob's Boondoogle:

Obrazek

Kohleria czerwona nn (chyba to jest eriantha) już kwitnie:

Obrazek

Inne kohlerie rosną w siłę, nowinki - też. Z czego bardzo się cieszę:

Obrazek

I kolejny pomysł. Tym razem wymyśliłam lokum dla moich episci. W sumie mam 4 takie "wazony" z episciami. Mam nadzieję, że im się spodoba nowe mieszkanie:

Obrazek

I jedno kwitnienie z ogrodu... primula Ballerina Valentine:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”