Fiołki afrykańskie - moja przygoda

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fiołki afrykańskie - moja przygoda

Post »

Ale cudna ta chimera ;:152 Przedszkole też masz okazałe, a właściwie to żłobek.
Miłej nocki. :wit
Awatar użytkownika
Bożi
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 18:03

Post »

W sumie wieczorem nie musisz świecić światła , bo już przy fiołkach jest widno :wink:
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Ilonko chimerę masz cudowną,ale sobie ułatwiłaś życie tymi nowymi listkami ;:172 ale nawiasem mówiąc piękne masz te pstrokatkowe maluszki :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
Bożi
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 18:03

Post »

Ilonka, po jakim czasie przesadzasz do doniczek ukorzenione listki? Mam kilka listków, które świeżo wypuściły korzonki ale małych listków jeszcze nie ma.
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fiołeczki fiołeczkami - śliczne i estetyczne na tych półeczkach ;:3
Ale ja dzisiaj trochę nie na temat - co robisz bluszczykowi, że ma takie piękne, duże liście ;:oj
'Łapie' energię od fiołków, czy traktujesz go jakoś wyjątkowo :lol:
Mojemu coś ostatnio maleją listki :(
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Izolek
200p
200p
Od: 26 lut 2014, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z każdej strony fiołki ;:333
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Alu, szłam właśnie tym tropem :lol: I w tym sezonie postawiłam na pstrokatki, zobaczymy jak to pójdzie z maluchami. Listki na razie stoją odizolowane, choć żadnych niepokojących objawów nie zauważyłam i spryskałam mieszanką antyroztoczową przed posadzeniem ;:108

Iza, dzięki, to było moje chciejstwo, miło patrzeć na jej kwiaty, pofarciło się, bo zakwitła odmianowo :D . Chciałam uzbierać troszke chimer do swojej kolekcji. Moje największe marzenie to Ma's Jubilee (Robinson) ;:167
To zdjęcie mnie zmasakrowało, przez tydzień spać nie mogłam ;:oj

http://www.violetcity.ru/images/portfol/mas_jubilee.JPG
źródło: http://www.violetcity.ru/album/mas_jubilee.php

Iwonko, pokój powstawał w bólach :lol: Wiele razy był zmieniany aż w końcu to już chyba ostateczny efekt końcowy. Rysuneczki mojej córci, niektóre już archiwalne bo z przedszkola :lol:
Ja mam odmianę LE Leto Krasnoje, i też mam zamiar właśnie mnożyć ją na potęgę, gdyż daje ona piękny sport, chimerę Maltijskij Orden, może się uda :uszy

http://www.donnaflora.ru/photo/4631/463 ... 349674.jpg
źródło: http://www.donnaflora.ru/?photo=349674

Andziu, fiołki doświetlam 10-12 godzin, myślę, że Twoje filodendrony też nie miałyby nic przeciwko świetlówkom :)

Ula, ja też małymi kroczkami zmierzałam do celu, choć mój mężuś jest bardzo tolerancyjny i rozumie moje szaleństwo fiołkowe, ba namawia mnie nawet na rozszerzenie kolekcji :lol:
Doniczki mają średnice na dole ok 15 cm, więc to i tak mniej niż dorosły fiołek standard, dlatego doszłam do wniosku, że nie zajmą więcej miejsca niż wąskie i dodatkowo są bardziej stabilne i kociska ich tak łatwo nie przewrócą 8-)
A Twoja szafa jest obłędna, z początku chciałam właśnie coś takiego wstawić do pokoju ale nie znalazłam w końcu nic odpowiedniego. Super patent, bardzo mi się u Ciebie podoba :D

Aniu, Iwonko mam nadzieję, że doczekam się maluszków, okres ukorzeniania listków jest zawsze dla mnie trochę nerwowy. Gdy sadzę lisic z mojego fiołka, nigdy nie ma problemu i ładnie się przyjmuje a te po podróży jednak czasem nie dają rady. A każda odmiana przecież jest na wagę złota ;:173

Bożenko, listki rosną w tych przezroczystych kubeczkach cały czas, aż wypuszczą maluchy. Rozsadzam dopiero gdy młode sadzonki są na tyle duże, że potrzebują oddzielnych domków.

Ewciu, to nie jest bluszcz tylko Roicissus, on ma takie spore liście, podlewam go regularnie słabym roztworem biohumusa, bardzo to lubi i na wiosnę go dość mocno przycinam by się ładnie krzewił. Poza tym to bezproblemowa roślina, rośnie sama :D

Izolek, tak, fiołki z każdej strony to jest to :) Jak się wchodzi do pokoju to pachnie kwiaciarnią :lol:
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Ja Cię nie mogę ale cuda ;:167 ,trzymam kciuki za Twoje nowe listki ;:215
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
solshine
200p
200p
Od: 16 gru 2014, o 13:21

Post »

Illonko, napisałaś, że nowe listki pryskasz przeciwko roztoczom. Mam ukorzenione w wodzie listki z mikrozaczątkami już widocznymi nowych roślinek. Czy myślisz, że je też warto antyroztoczowo prysnąć przed wsadzeniem do ziemi? Kiełkowały na tym samym parapecie, co inne sadzonki, które będę jutro pryskać, bo najwyraźniej są zaatakowane (wkleiłam zdjęcie w Twoim wątku o roztoczach.) Boję się, że mogło coś na nie przejść. Będę używać Magus, dziś kupiłam.
Ala
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Ale na tym zdjęciu to fotoszopu jest masa!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p
Od: 9 sie 2014, o 16:12

Post »

Ilonka litości, przez Ciebie nie będę mogła spać ;:223 Całe szczęście, że nie mam już miejsca na nowe rośliny bo bym już szalała ;:306
x-u-3
---
Od: 20 kwie 2013, o 19:09

Post »

Ilonko Noooo Kochana ja to też teraz spać nie będę mogła i to przez dwa miesiące ale liczę , że szybko ją rozmnożysz, bo w to że ją już zamówiłaś nie wątpię :;230 i mnie proszę już wpisać na listę oczekujących :;230 choć wiem że z chimerami to wyższa szkoła jazdy ale Ty już wprawiona jesteś więc szybko z tym się uporasz ;:108 :tan ;:306

Wyobrażasz sobie nas dwie jako sąsiadki :;230 ;:306 toż jedna by codziennie nakręcała drugą ;:306 ;:306 ;:306 ;:108
O Kochana ja już wariuję a co to by było ;:224 ;:306 Na pewno tego chcesz ?
Ale kiedyś naprawdę kawę musimy wspólnie wypić ;:304 ;:108 ;:306
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10

Post »

No toś teraz narobiła tymi chimerami! ;:152 Ja nie wiem, co jedna odmiana to piękniejsza, parapety coraz mniejsze, a Ty tu pokazujesz coś, za co oddałabym pół kolekcji! Tak nie można, no nie można! Ze mnie już nawet w pracy się śmieją, że mam "fioła", bo chodzę jak wariatka i gadam o nich i zdjęcia pokazuję i ślinię się do tych zdjęć, a te to już na pewno będą mi się śniły nocami! ;:219

Jakby co też chętna jestem na sadzonkę :)

Co do tej kawy- to jeśli wypali ta wystawa, o której pisała Illonka, to może wtedy?
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Awatar użytkownika
Izolek
200p
200p
Od: 26 lut 2014, o 21:57

Post »

Uwielbiam zapach z kwiaciarni ;:215
mcmc
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2015, o 20:50

Post »

;:138 Witam, dołączyłam dzisiaj do grona wielbicieli tych kwiatków. I podziwiam i zazdroszczę :) M
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”