Pod dębami cz.14 - róże wspominać będę

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod dębami cz.14 - róże wspominać będę

Post »

Ta cebulica pomiędzy kamieniami wygląda cudnie (zdjęcie ;:333 )
Kulami wszelkiego rodzaju to już wiesz że jestem zachwycona, ale te co poznajdowałam to ceny mają zaporowe ;:145
W LM i OBI obecnie nie ma, a do Rybek to ode mnie kawał drogi.
Z tym stołeczkiem to masz super pomysł, ja od wczorajszych prac kolan i mięśni nie czuję ;:155
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu, przyszłam pochwalić Twój piękny ogród, w którym znajduję część swojego, choćby poprzez niektóre rośliny czy dodatki. U mnie jałowiec zaczęłam z tych samych powodów formować w "bałwanka" ale kłuje skubany..., a rośnie jak szalony i niedługo, to mnie przerośnie- jak ja go wtedy będę strzyc???
Żurawki u mnie po zimie też w różnym stanie. Część niestety wypadła, część prezentuje się bardzo dobrze.
Gliniane garnki-hmm, u mnie najpierw wylądowały w ogrodzie, poleżały jakiś czas, po czym stwierdziłam, ze to świetne osłonki na doniczki w domu, wypucowałam i wróciły na parapet w kuchni, gdzie z szydełkowymi zazdrostkami wyglądają świetnie.

Wracając do moich azalii- właśnie dostrzegłam, ze w tej chwili po moim ogrodzie kycają zające- mam nadzieję, że nie przyszły na pączki azalii, jak w zeszłym roku... :evil:
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Mnie też czeka oskubanie żurawek.Dzisiaj się im dokładnie przyjrzałam i doszłam do wniosku że nie mogą zostać w takim stanie.POdobnie jak u Ciebie Wandziu jedne są idealne a inne koszmarki.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak! Trzeba się wspomagać przy grządkach różnymi akcesoriami, zeby było wygodnie. Ja często robię na klęczkach z podkładką, na zmianę z kuckami, tak zmieniam pozycję, zeby było wygodnie i w ruchu. Stołeczek - fajna rzecz, ja używam czasami ryczki :-)
Jak zwykle cudowne migawki z ogrodu! ;:3
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Wandziu, i ja pochwalę ogrodowe dekoracje, zwłaszcza lustrzane kule w których przegląda się cały świat. ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu ja osobiście lubię oglądać roślinki, ale czytać posty jeszcze bardziej, gdyż dużo mądrości można się dowiedzieć.
Tylko nie każdy potrafi swoje myśli przekazać, nie każdy ma tzw lekkie pióro, ja np do takich należę. :oops:
Jałowców i berberysów powoli się pozbywam z ogrodu. Kolumnowym jałowcom zasychają igły, a płożące rosną aż za dobrze, ale niestety zajmują dużo miejsca. :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Tylko mnie nie pobij, ale ja bym wywaliła te kulki jałowcowe
Jakoś nie pasują teraz do twojego ogrodu
Widzę, że stworzyłaś piękny kącik wypoczynkowy
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

Wandziu czytam twój watek na bieżąco choć wpisuje się tylko od czasu do czasu, ale bardzo odpowiada mi Twój styl nie mówię, że zdjęcia są nie ważne bo to nie prawda są ważne, ale opis do nich jest równie ważny, przynajmniej dla mnie. Tak więc Twoja pisanina jest jak najbardziej przydatna.

Co do siedzenia na fotelach.... to wiadomo, że zawsze znajdzie sie coś do zobaczenia, potem poprawienia.... a potem to już kawka zimna.... :;230

Generalnie to ja nie lubie bodziszków, ale przegladajac Twój wątek natknełam się na idealnego bodziszka nie wiem czy dobrze pamietam nazwę : Summer Skies? możesz powtórzyć fotkę i napisać jak sie sprawuje ;:108

Miłego dnia. ;:3
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Aneczka1979, kule lustrzane kupiłam we Wrocałwiau u Kapiasów, a gliniane w OBI (ale w zimie). Trzeba polować, bo bywają rzadko. Co do bodziszków, to na pewno polubisz. Ja dzisiaj akuat przesadzałam rozrośnięte kępki w inne miejsce.
Jagi, jałowce Stricta faktycznie kłują niemiłosiernie. Właściwie powinno się je strzyc w rękawicach, ale ja jakoś czucia nie mam, więc robię to gołymi ękami. Potem jest też problem z wybieraniem gałązek z ziemi, zwłaszcza gdy wpadną do środka jakichś bylin.
Z żurawkami próbowałam też w gruncie, ale rozmnażanie w doniczkach wychodzi mi zdecydowanie lepiej, bo mam je na oku i pilnuję podlewania, a w gruncie bym pewnie o tym zapomniała.
Jode, a zatem, nasze gusta są zbieżne ;:108
Sweetdaysy, czasem kule są drogie bez żadnego uzasadnienia. Moje nie kosztowały dużo. A te gliniane były po 10 złociszów. Trzeba szukać w różnych miejscach i prędzej czy później na nie trafisz.
Kropelka, no to mnie zaszokowałaś, że zające obgryzają pączki azalii. Kto by pomyślał, że to dla nich taki przysmak i że potafią się tak wysoko wspiąć.
Jola1, moje żurawki już wypuszczają świżutkie listki. Nawet te najmarniejsze odmiany.
Takasobie, podkładka pod kolana to też dobra rzecz. A ryczka to nie wiem co to?
Stasia_ogród, lubię dekoracje ogrodowe, tylko muszę się pilnować, żeby nie mieć ich za dużo, bo to już by była zbieranina bez ładu i składu.
Tajka, trochę jałowców też wyrzuciłam. Kiedyś była na nie moda, więc nasadzałam sporo, ale potem zbrzydły i znudziły mi się. Trzymałam ze względów sentymentalnych, ale w końcu się ich pozbyłam. Zostawiłam sobie tylko najładniejsze.
Margo, jakie tam bicie? Cenię sobie uwagi krytyczne, bo skłaniają do ponownego przyjrzenia się sprawie i do zastanowienia się. No i po zastanowieniu doszłam do wniosku... że jednak te jałowce u mnie pasują, bo mam w ogrodzie dużo form kulistych i one z nimi dobrze współgrają. Ale za opinię dzięki ;:108

fishkomp, miło mi bardzo, że tak przychylnie oceniasz moje posty. Dla ciebie wklejam rzeczone bodziszki Summer Skies (czyli Letnie Niebo). Spośród wszystkich moich te są najładniejsze. Sprawują się rewelacyjnie. Kwitną długo, rosną w kompaktowej kępie i są widoczne z daleka na rabatach. Wysokość mają średnią. Nie rozkładają się na boki.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Bożi
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 18:03

Post »

Wandziu, bodziszek jest uroczy :D Nie widziałam jeszcze takiego.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu dzięki za bodziszka, ;:196 myślałam, że wszystkie się pokładają. Ten jest cudny, muszę za takim rozejrzeć. Też jakoś lepiej żurawki w doniczkach mi się ukorzeniają. Czytam wszystkie posty, choć nie zawsze komentuję.
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Summer Skies piękny. Już w zeszłym roku chciałam go upolować ale jakoś mi się nie udało...
Wandziu lifting ogrodu bardzo, bardzo udany - kule - w wersjach - super. Dodają "tego czegoś" :heja
I jeszcze doczytałam, że podsypujesz lawendę dolomitem. Ja na to nie wpadłam :oops: , ...
Miłego dnia Wandziu ;:196
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu przepiękny bodziszek Summer Skies. ;:167
Ich jest tam kilka, czy tak fajnie się rozrósł? :)
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

Dziękuje Wandziu, widzę że nie tylko mi się przydało przypomnienie o bodziszku.
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Wando, ale zrobiłaś reklamę tym bodziszkom. Teraz będę ich wypatrywać. Gdzie swoje kupowałaś? Są prześliczne.

Wrzuciłam u siebie fotkę tej bergenii o której rozmawiałyśmy. Ale roślinki mizerne jeszcze bardzo. Byłam w niedzielę w Hortulusie i mieli kilka doniczek tej bergenii.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”