Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 4

Post »

Roślina zawsze odwróci się w tę stronę, w którą liście będą miały największą wystawę na światło słoneczne. A kwiat (główka), w związku z tym, że nie potrzebuje światła do fotosyntezy będzie tak, jak akurat mu wygodnie w stosunku do liści i pędów.

Nagroda, nagroda, nagroda ?!? ;:65 ;:65 ;:65
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Ja też na kolanach wącham hiacynty ;:306 zapach mają cudowny.Ja myślę że potąd ogród żyje pokąd go zmieniamy :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
joe22
50p
50p
Od: 6 sty 2014, o 01:17

Post »

http://i1375.photobucket.com/albums/ag4 ... taxqvk.jpg ta roślina to gajowiec żółty, fajna roślina ale bardzo ekspansywna ale polecam. Całkiem wiosennie już u Ciebie :wink: a hiacynty zdecydowanie mają niesamowity zapach ;:138
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Postaram się dojśc do tego jak wrzuca się zdjęcia i pokazać trzmieliny, mi prace w ogrodzie zakłucają dzieci i roślinki na parapetach, rododendron cunningham's White, okazał się innym i kwitnie pięknie, tylko na różowo :)

Hiacynty kocham zawsze mam w domu i delektuje się zapachem :)
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Ależ tu gwardno i ładnie. Pozwolisz, że będę wpadać?
marzusia
100p
100p
Od: 5 mar 2015, o 18:14

Post »

Roślina zawsze odwróci się w tę stronę, w którą liście będą miały największą wystawę na światło słoneczne. A kwiat (główka), w związku z tym, że nie potrzebuje światła do fotosyntezy będzie tak, jak akurat mu wygodnie w stosunku do liści i pędów.

Kurcze, tak to mądrze napisałaś, że już nie wiem co w takim razie mysleć o hektarach słoneczników, których główki czyli kwiaty wędrują zdecydowanie za słońcem ;:219
Pozdrawiam :) Marzena

"Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest...."
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dwa dni mnie nie było, a tu tyle pracy wykonane. ;:138 Wizje nigdy się nie kończą, ;:306 szare komórki muszą pracować, żeby nie uwsteczniać się. Świetna kompozycja rabat, ścieżek i kamieni. ;:215 Ostróżki pewnie bliżej róż posadzisz. :?: pięknie się komponują.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aniu, z tymi kwiatami i stroną, którą wybiorą to jest różnie. W ubiegłym roku wredny powojnik Vyvyen miał zaledwie dwa kwiatki i wszystkie odwrócił w stronę cienia.. i płotu szwagierki. Ja podziwiałam liście.. chyba, że poszłam na tyły rabaty.. Są jednak rośliny, które choćbyś nie wiem jak sadziła będą się odwracały do słońca: kobea tak robiła ;:108 Co do tych naparstnicowych siewek to obawiam się, że będą kwitły dopiero za rok. U mnie też jest ich pełno i są naprawdę maleńkie :roll: Nie wiem czy potrafiłabym jednoznacznie wybrać między naparstnicą a ostróżką. Jedne i drugie mają swoją magię w czasie kwitnienia, za naparstnicą dodatkowo przemawia pudrowa kolorystyka, która fajnie wygląda z kwitnącymi różami i fakt, że są bardzo miododajne i zwabiają trzmiele.. Z drugiej strony jest przecież tak niewiele typowych niebieskich kwiatów, a ostróżki w grupie wyglądają mistrzowsko i nie trzeba ich wymieniać co dwa lata ;:173 Cóż, póki co skupie się na tym co mam.. Naliczyłam 10 sporych kęp ostróżek, z moich ubiegłorocznych siewek. Ciekawa jestem jak będą wyglądały kolorystycznie.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

marzusia pisze:

Kurcze, tak to mądrze napisałaś, że już nie wiem co w takim razie mysleć o hektarach słoneczników, których główki czyli kwiaty wędrują zdecydowanie za słońcem ;:219
Aniu, jeśli pozwolisz, wrzucę dla Marzenki linka do tematu, który Ją intryguje: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=164
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Ostróżki kupiłaś za naprawdę niską cenę, u mnie nie ma tak tanio, nie ma żadnego ryneczku, tylko szkółki.
Ja wysiałam sobie teraz mix kolorów ładnie wzeszły ale również mam posadzone w tamtym roku.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

No powiedzcie mi, dlaczego te ostróżki w ogóle nie chcą u mnie rosnąć. Już tyle razy próbowałam. Kwitną tylko w pierwszym roku, a potem giną. I nieważne czy to te zwykle, czy odmianowe. Jakiś kwas jest u mnie w ziemi czy co?
Hiacynty to masz Aneczko piękne wypasione grubaski, a nie takie chuderlaczki jak moje. I kolor delikatniutki, prześliczny.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Wanda a jaką masz ziemię -podobno w gliniastej lubią wygniwać - tak mi powiedział wlaściciel BR . Oni już mają w ogrodzie kilka lat z tym że trzeba je podobno odmładzac
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Mewa, no ja mam ziemię lekką, piaszczystą i przepuszczalną. Wydawać by się mogło, że dla ostróżek idealna. A popatrz, nie chcą i koniec. Może za sucho, czy co?
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

sweetdaisy pisze: Nagroda, nagroda, nagroda ?!? ;:65 ;:65 ;:65
Zuzka jesteś niesamowita ;:306
Wanda to mnie zasmuciłaś bo złożyłam zamówienie po tym co mi właściciel odpisał własnie dlatego że ziemia u mnie bardzo lekka... no cóż zobaczymy co będzie u mnie :roll:
Pozdrawiam. Ewa
marzusia
100p
100p
Od: 5 mar 2015, o 18:14

Post »

Zuzka, dzięki za link. Faktycznie, jadąc autostradą w pole nie właziłam, co by sprawdzić czy to jeszcze kwiat czy już dojrzały słonecznik.

Swoją drogą, pięknie wyglądają łany słoneczników obrócone idealnie w jedną stronę...
Pozdrawiam :) Marzena

"Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest...."
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”