Florą malowane 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Florą malowane 2

Post »

Witaj ;:196
Czy przylaszczki mogą rosnąć w słonku? :wit
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Alicjo ;:196
Twój ogród jest jednym z tych, które zawsze odwiedzam z prawdziwą przyjemnością.
Urzekają mnie trafnie rozmieszczone i skomponowane rabaty oraz wtopienie ogrodu w otaczający krajobraz.
Jest pięknie ;:138
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale ślicznie wygląda ta alejka. Moją żórawkę electre przypalił mrozik w tym roku, ale odbija od środeczka. Życzę ;:3
boggi
500p
500p
Od: 8 maja 2013, o 23:39

Post »

Nacieszyłem oczy pięknymi zdjęciami i zmykam dalej :)
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Alicjo ;:196!
Dobrze wiesz, że Twój ogród powoduje u mnie niezdrową zazdrość od dawna :oops:.
A teraz zamieściłaś zdjęcia z białymi krokusami, od których nie można oka oderwać ;:oj.
Przepiękny widok!
Dopiero w tym roku zwróciłam uwagę na urodę leszczynowych bazi. Dla mnie te krzewy są o wiele piękniejsze niż oczary :shock:.

Gratuluję, po raz nie wiem który, ogrodu i przesyłam buziaki - Jagi
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Kto z kim przystaję ..... więc i ja dziś w temacie róż. Nie będę już wskazywać palcem na winowajczynie, ale i ja się złamałam i zakupiłam kilka w F. Paczka przyszła w najlepszym momencie Obrazek, w moje urodziny, jeszcze przed załamaniem się pogody. Nie wiem jak to się stało, ale mam już tyle róż, ile lat. I nijak nie wiem, kiedy ta liczba tak szybko urosła zarówno w jednym jak i drugim liczniku.

Przyszyły z wielkimi korzeniami, mimo przycięcia na nic zdała się przygotowana wcześniej skrzynka. Rabatówki powędrowały więc na ten sezon do wielkich donic po pomidorach koktajlowych.
Obrazek

Dla Alchymista miałam przygotowane już jesienią miejsce w najbardziej widocznym kącie ogrodu. Dołożyłam jej jeszcze dla towarzystwa krzaczastą Bonita Renaissance.
Obrazek

Obrazek

Teraz wyglądają tak:

Obrazek

Jeśli chodzi o róże w ogrodzie już je przycięłam nie czekając na kwitnące forsycje. Na usprawiedliwienie pokażę, że nie miałam na co czekać, bo nie wiem czy u mnie w ogóle zakwitną. Ich pączki smakują bardzo gilom.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W ogóle ptaków niesamowity dostatek. Chociaż dzięki nim jest kolorowo i wesoło. Lubię je obserwować przez okno.

Obrazek

Podzielę się więc ich widokami z moimi gośćmi.
Lisico, Mufko, JagiS Jak dla mnie jesteście forumową arystokracją, Wasze miłe słowa bardzo cieszą. Dla Waszej trójki: mazurek, czyżyk i zięba.

Obrazek

Asma Myślę że przylaszczki potrzebując słonka, tylko przy nim się pięknie otwierają, no i rosną w jeszcze bezlistnym lesie, które nie czyni cienia. Asiu dla Twojego syna-ornitologa ciekawy, dla mnie nowy gatunek kulczyk. Tu w towarzystwie dzwońców i czyżyka (ten od tyłu)

Obrazek

123katex Żurawki to naprawdę terminatorki. Nawet bez korzenia włożone do wody zaczynają puszczać nowe liście, a pojedyńcze liście z mojego ubiegłorocznego bukietu żurawkowego puściły korzonki więc wsadziłam do ziemi. Dla Ciebie rudzik i zięba.

Obrazek

Boggi Zmykasz to tak jak Ci moi skrzydlaci goście cały czas w ruchu, ale tu na chwilę się zatrzymały dzwońce

Obrazek

A dla wszystkich skrytoczytaczy modraszka z mazurkiem (chociaż jeszcze nie wielkanocnym) :wit

Obrazek
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

a-nie ja też mam za oknem taki "telewizor" zimowy ze stałym ornitologicznym programem.
Chociaż w innych porach roku nie brakuje ptaków.
Najbardziej lubię sójki i grubodzioby za ich piękne ubarwienie ale tak na prawdę wszystkie są sympatyczne.
Dajemy im zimą słonecznik i słoninkę, czasem inne ziarna, zlatują się tłumnie i nie kłócą się zanadto. :lol:
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Alicjo!
Decyzją Lisiego Trybunału :twisted: nadano Ci tytuł Ptasiej Królowej ;:195
Tym sposobem, znalazłaś się w czołówce forumowej arystokracji.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Lisico, popieram postanowienie Lisiego Trybunału ;:138
Tytuł Ptasiej Królowej należy się Alicji bezwarunkowo ;:108

Kochane ;:167 , buziaki przesyłam i ściskam świątecznie ;:196 ;:168
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

a_nie pisze:P
Obrazek
[e.
Ja też częściej funkcjonuję jako skrytoczytacz ale co będziemy czytaj jak tak wszyscy przejdą w taki tryb ;:306

Zresztą trudno się nie odezwać widząc takie obrazki jak ten z krokusami ;:167
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Róże. na topie. ;:215 a jakie kopiłaś odmianki ??
Ja na jesieni dokupywałam i sadziłam.Wszystkie żyją,Jedna tylko pączków jeszcze nie miała.
Wiosenny ogród ładny, mino zimna.
A ptaszęta wszystkie śliczne,Fajnie tak móc obserwować takich miłych gości ogrodowych ;:333
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

To ujęcie z białymi krokusami jest zniewalające, Alu. Element powtarzający się na całości to jednak świetna zasada nasadzeń.
Widzę, że robotę ze swoimi różyczkami już z powodzeniem wykonałaś. To miło pracować w tak pięknym otoczeniu. Korzeniska miały faktycznie ogromne. Ja zawsze mam problem z przygotowanymi dołkami. Niezależnie od tego jak duże wykopię, i tak okazują się za płytkie. Pozdrawiam serdecznie, życząc miłego oczekiwania na młode różane listeczki ;:196
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

KOLEJNE CUDNE MIEJSCE ;:108 ;:333
Obrazek

co za krzak o mahoniowych kolorkach rośnie po lewej stronie?
boggi
500p
500p
Od: 8 maja 2013, o 23:39

Post »

Obstawiam, że to jest brzoza :)
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Święta, święta i po świętach.
W tym roku udało nam się w końcu odwiedzić pobliską Kalwarię Wejherowską.
Obrazek

Obrazek

Aż wstyd że tam jeszcze nie byliśmy. Jest pięknie usytuowana na wzgórzach morenowych.

Obrazek

Obrazek

W Wielki Piątek był jedyny w czasie świąt, ciepły spacerowy dzień.

Nastał kwiecień bardzo przysłowiowy. Raz zima -6 IV,

Obrazek

a tydzień później lato.

Obrazek

A teraz czas na spóżnione odpowiedzi dla miłych gości:

Wanda Tak miałam że wszędzie robiłam obwódki, ze skalnic, rozchodnika, krokusów, tulipanów, czyśćca, żurawek. Teraz mi przeszło i zaczęłam sadzić wiosenne cebulowe w grupach pod drzewami, bo tam wiosną jest łyso, a latem na pewno nie zniszczę cebulek wsadzając jakąś roślinę.
Anabuko Kupiłam m.in. róże rabatowe - Stephanie Baronin zu Guttenberg, Pastellę, Baronesse, Marię Teresę, które miały na lato zamieszkać w doniczkach na tarasie. Niestety wichury przedświąteczne zwaliły na nie stół tenisowy i połamały doniczki i trochę krzaki. Dziś z pomocą mamy wsadziliśmy je do gruntu, trawnik troszkę się zmniejszył i zyskał miękką linię.
Aprilku Też obiecuję się na ile czasowo dam radę pozostawić ślad w twoim wątku, który na bieżąco śledzę.
Mufko Uściski dla Twojej rodzinki też serdeczne, ale to musiały być wspaniałe święta pierwsze z Ewunią.
Lisico Z tytułu dumna jestem jak PAW. (Czy to król ptaków?) Wszędzie się z tym tytułem obnoszę :;230 Oczywiście moja wiedza jak u prawdziwej władczyni wynika z posiadania dobrego DORADCY.
witch A właśnie i mnie odwiedził grubodziób. Piękny jest.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nasze ptaszorki kłótliwe troszkę są, i panuję między nimi hierachia. Dzwońce kłócą się z sikorami, ale kowalikowi ustępują miejsca.

Obrazek

Boggi Brzoza też jest, ale myślę że Asi chodziło o roślinę bardziej na lewo.
Asma Sama sobie odpowiedziałaś na to pytanie ;:138 To mahonia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”