Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Post »

onectica pisze:
A co do zarośnięcia, to mam nadzieję, że chodziło Ci o rośliny
No naturalnie! Taka nasza Żaneta w listowiu :D (...)
No wiesz, przy takiej ilości roślin każda opcja jest możliwa ;:306
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ale takie cierniska, jak Tobie jej chyba nie wyrosną? ;:202
:;230 :;230
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kochani! Serdeczne dzięki jak zwykle za to, że chciało się Wam wpaść do mnie ;:180
KwiAnna pisze:Urodzaj nowości masz tej wiosny I to jakie! Aż mi się znowu czegoś nowego zachciało
Aniu - dziękuję! Nowości - jest to pewna konsekwencja działania, gdyż postanowiłam sobie, że maksymalnie na początku lipca robię ostatnie zakupy/ wymianę w sezonie. Tylko wtedy jestem w stanie wyczuć roślinę, nawozić ile trzeba i takie tam. Nie wiem co musiałoby mnie skusić do zakupów w późniejszym terminie - chyba, że jakaś wyjątkowa roślinak z Madagaskaru, to wiadomo, że się wyrwę do niej. Ale zasadniczo początek lipca = koniec zakupów czy wymiany :D
A rebecce jeszcze masz...?
DAK pisze:Piękne okazy hoi. Mnie też serce ukradła Lisa, do tego stopnia, że gdy zimą mi padła już tak ładnie przyrastająca, to na pocieszkę nabyłam sobie aż dwie doniczki i to z dość pokaźnym wsadem
Danusiu! Dziękuję i za miłe słowa, i piękne fotki. Niezły ten wsad, śliczny i porywa oczy i serce ;:167 Oby Ci zdrowo rosły!
DAK pisze:Nie wiem co sknociłam zimą - przelałam, czy zasuszyłam, a może jedno i drugie. Ale pocieszki ładnie rosną. Ponieważ padły mi prawie wszystkie przeze mnie ukorzeniane, a ostały się tylko te większe sztuki, to na razie zaopatruję się w takie już silniejsze sztuki. Hydroponiki trochę się na razie boję. :(
Ja też się boję, ale bardziej i trudniej mi się hoduje te rośliny w podłożu. Teraz jestem o nie spokojniejsza, co nie oznacza, że całkiem spokojna. I też wolałabym większe sztuki, ale z kolei o wiele bardziej lubię roślinki, które mam od maluszka, o nasionku nie wspomnę. Jakoś łatwiej mi wtedy poznać całkowicie tę roślinkę, gdy obserwuję jej wzrost od podstaw. I jedno, i drugie ma swoje zalety :D
kubasia pisze:Witaj Żanetko widzę, że podróż im nie zaszkodziła prezentują się doskonale
Witaj Kasiu! To raczej Twoja zasługa, u mnie po prostu dostały najlepsze miejscówki :D
kubasia pisze:Takiego podłoża jeszcze nie miałam, ale przyznam, że wolę jak mi szybciej przesycha, bo hoje łatwo zalać. :roll: Przy moich kulkach (te ponoć szybciej wysychają od keramzytu) i tak podlewam co 10 dni.
To z tego co mi mówiono przy zakupie, i co już zresztą zauważyłam, w przypadku tego podłoża co mam, podlanie tudzież namaczanie powinno być minimum co dwa tygodnie. Wysycha bardzo równomiernie, i łatwo zauważyć, czy wyschło całe. Sposób wysychania zastępuje niejako proces "podsiąkania" - nie wiem, czy zrozumiałe jest, co napisałam. Jak na razie jestem z tego zadowolona, ale oczywiście czytam, uczę się, poznaję, czytam dyskusje na wątkach i takie tam.
kubasia pisze:Zapraszam wieczorem do mnie, praetorii zakwitła
Byłam (a bo to raz ;:306 ) - najpierw na szybko, potem kilka razy oglądałam. Śliczna i raz jeszcze gratuluję!
onectica pisze:
No naturalnie! Taka nasza Żaneta w listowiu :D
No! Na takie zarośnięcie się zgadzam :D
onectica pisze:Dzięki za info - eskimoskę już prawie mam
Koniecznie ją pokaż, jak dojdzie do Ciebie ;:196
onectica pisze:
DAK pisze:padły mi prawie wszystkie przeze mnie ukorzeniane, a ostały się tylko te większe sztuki, to na razie zaopatruję się w takie już silniejsze sztuki.
a ja mam trochę odwrotnie - jakoś trudno mi się dogadać z kupnymi i wydawałoby się mocnymi egzemplarzami, za to własnoręcznie ukorzenione, albo kupione od takich zwykłych hodowców dobrze mi idą. Może to kwestia warunków, może podejścia (słabo nawożę na przykład), nie wiem.

No własnie to samo pisałam wcześniej. Ja lubię roślinki od podstaw, nawet nieukorzenione, wtedy czuję, że są "moje". Ale oczywiście i te mocne sztuki też są grzechu warte, tylko lepiej wiedzieć, od kogo je się kupuje, jak były hodowane. W każdym razie Lucynko życzę powodzenia i czekam na Twoją eskimoskę!
przemek_pc pisze:
onectica pisze:
No naturalnie! Taka nasza Żaneta w listowiu :D (...)
No wiesz, przy takiej ilości roślin każda opcja jest możliwa ;:306
Przemek... Na pewno nie ta, co myślisz! ;:306 ta nie wchodzi absolutnie w grę w żadnych warunkach :;230
onectica pisze:ale takie cierniska, jak Tobie jej chyba nie wyrosną?
:;230 :;230
Mowy nie ma :;230

No dobra - my tu gadu gadu, a tymczasem wracamy na właściwy tor, czyli do Madagaskaru. Kiedy wynosiłam część roślin do szklarenek, zauważyłam coś kwitnącego :D Po raz drugi zaskoczyła mnie swoim kwiatkiem Euphorbia bongolavensis ;:138 A to była niespodzianka! Ubrała się już w ładne listki i zdecydowała się zakwitnąć po raz drugi. Teraz wygląda tak (zdjęcie powiększa się po kliknięciu):

ObrazekObrazek Obrazek

A tak w ogóle było u nas dzisiaj 22 stopnie! I mam małą zmianę - plagiat na balkonie i całe szczęście że z nią zdążyłam, ale o tym później. Lecę do Waszych wątków i pozdrawiam cieplutko!!!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Euphorbia bongolavensis - kwiatuszki nie duże ale bardzo urokliwe. Nie dziwi mnie że Cię ucieszyły. ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tym bardziej Henryku, że już po raz drugi w tym sezonie :D Cieszy, i to bardzo, bo fajny ten dziwoląg jest :D
Reszta powoli się budzi.
Tym razem pochwalę się plagiatem - w zeszłym roku widziałam to u Zuzy, i postanowiłam zmałpować. Wygospodarowałam najlepszą miejscówkę dla roślinek z mnożarki na balkonie:

Obrazek

Zamontował mi oczywiście mój M, dwa koszyki, wzmocnione podpórką. Tymczasowo stanęły tam grubosze, ale za miesiąc lądują tam madagaskarczyki - prawdopodobnie delonki i baobaby, ale na pewno uncariny, euforbie niektóre i parę innych, głównie tych, co nie boją się deszczu. Chwilowo budzę w tych koszykach grubosze. Wygląda to tymczasowo tak:

Obrazek

Gruboszki przetrwały zimę, jednej lepiej, drugie gorzej, ale jeszcze ich nie podlewałam, tylko lekko spryskałam. Jak łykną trochę więcej wody, będą miały gruntowne czyszczenie listków. Teraz mają się budzić do życia, a te najładniejsze - a chwilowo najbrzydsze - moje okazy na razie wyglądają tak:
Obrazek

Złośliwość losu: piękna pogoda się zaczęła, a mnie złapał straszny katar, a teraz powoli łapie ból gardła. A mam tyle pracy w tym tygodniu, że muszę się szybko wykurować, a nie bardzo wiem, jak to zrobić ;:145 Nie chcę Was zarazić, więc uciekam, serdecznie dziękując za wizyty, i czekam na Wasze kwitnienia :wit
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cóż, nie od dziś wiadomo, że potrzeba jest matką wynalazków. Kosze wydaje się doskonale spełnią swoją rolę. :)
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O tak, Henryku, zgadzam się w stu procentach. Ślicznie dziękuję za miłe słowa :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

Kolejna ładna Euphorbia, która wpadła mi w oko (wcześniej E. balsamifera u Iwony) i ile hojek. :shock: Będzie się działo (a właściwie już się nieźle dzieje). W hydro szybko zarośniesz, czego życzę. :lol: Moje zaczynają żyć po zimie. Brakuje mi już tylko 2-3 sztuk i będzie zaplanowany komplet. :wink:
Mateusz
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20

Post »

Niedługo całą kamienicę zabudujesz takimi konstrukcjami :D
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mateusz - dzięki za wizytę! Wymarzony komplet - to znaczy? Może byś się pochwalił u siebie swoimi? ;:108

Oj tam Przemku, zaraz kamienicę :D balkon dobrze zagospodarowany to podstawa, dobrze o tym wiesz sam :D

Ale póki co, serdecznie zapraszam Was do mojego wątku, który poświęciłam "zielonym". Jak się Wam łatwo domyślić, będą tam w większości aglaonemy i inne zielone, które w moim domu pelnią rolę wyłącznie ozdobną - ale które bardzo lubię. Zapraszam - miło mi będzie Was gościć: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=85617

Miłej nocy życzę!
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

piasek pustyni pisze:Wymarzony komplet - to znaczy? Może byś się pochwalił u siebie swoimi? ;:108
No raczej mini-komplet - kilkanaście gatunków niezbyt wymagających i raczej o dużych liściach. Nie ma właściwie czego pokazywać, wszystkie to sadzonki, żadnych rarytasów. Teraz ładnie ruszyły, więc za jakiś czas może coś z nich będzie. A w planach jeszcze: H. latifolia, H. calycina (miałem już, ale I killed her :roll: ), H. ilagiorum, H. megalaster i znając życie coś tam pewnie jeszcze. :wink:
Mateusz
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witaj Żanett :wit
Przyćmiłaś mnie swoją mega kolekcją hoji,fantastyczny i rzadki widok ;:oj ,niech Ci zdrowo rosną ;:138
Pozdrówka.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mateuszu, Arku - dzięki za przemiłą wizytę! ;:180
Mateusz: właśnie te o większych liściach i dla mnie są bardziej interesujące niż te o drobnych. Generalnie w hojach fascynuje mnie bogactwo unerwienia, kształt i wygląd liści. Kwitnienie to wartość dodana, ale zdecydowanie będę chciała się ukierunkować na te "wielkoliścienne" :D
Arku - przekazałam im i mają rosnąć ;:180

A teraz czas na kolejne nowości ;-)
Wymiana to świetna rzecz. O wiele bardziej wolę wymienić się roślinami niż sprzedawać swoje. W tym roku udało mi się dokonać tak fantastycznych wymianek, że jeśli druga strona jest tak samo zadowolona jak ja, to naprawdę fajnie.
mataan pisze: Nie ma właściwie czego pokazywać, wszystkie to sadzonki, żadnych rarytasów. Teraz ładnie ruszyły, więc za jakiś czas może coś z nich będzie
Mateusz jest skromny, skoro tak mówi, ale zobaczcie, jakie cudeńka otrzymałam w ramach naszej wymiany:

Ceropegia africana:
Obrazek

Ceropegia stapeliiformis
Obrazek

Epiphyllum hybr.kolejna do zbiorku:
Obrazek

Heliocereus speciosus var. amecamensis - rarytasik do zbiorku:
Obrazek

trochę stapeliaków: Huernia pillansii:
Obrazek

Trzy gatunki z rodzaju Huernia:
Obrazek

Stapelia gigantea:
Obrazek

i piękna - na razie malutka - Stapelia leendertziae:
Obrazek

Z kaktusów: piękna Mammillaria prolifera:
Obrazek

Neochilenia esmeraldana: - ale tu zdjęcie jakoś takie dziwne (kiedy ja się nauczę robić fotki w okularach...)
Obrazek

i jako deserek: Sedum dendroideum
Obrazek

Jednak na sam deser deserów: przepiękne, choć małe jeszcze, hoje:

hoja carnosa splash:
Obrazek

hoja macrophylla variegata:
Obrazek

i hoja pubicalyx Royal Hawaiian Purple:
Obrazek

Dostałam jeszcze dwa aeschynanthusy - ale pokażę je kiedyś w wątku doniczkowym.

Raz jeszcze dzięki, Mateusz! ;:138

Skończyłam wreszcie całą akcję przesadzania. W końcu cały Madagaskar gotowy do wyjścia na powietrze, gdy tylko miną zagrożenia pogodowe. Reszta również już w nowych doniczkach, z nowym podłożem.

Aha, słuchajcie: co się może stać, kiedy kot nażłopie się wody z rozpuszczonym nawozem...? Zacznie kwitnąć, czy nie daj Boże urośnie...? ;:202 Mam zagadkę obserwacyjną na kilka dni... Obrazek

Ale Was pozdrawiam jak zawsze ciepło i serdecznie!
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo obiecujące te roślinki które dziś pokazałaś! Twój domowy busz rośnie w siłę! ;:333

Hoye - co tu pisać, młode ale już popisowe! ;:138

Kot... Pewnie tylko dostanie... rozwolnienia. To przecież są znane twardziele... ;:218
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

O kota bym się nie martwiła...nic nie jest w stanie mu zaszkodzić....

A zbiorek super...przepiękny...sedum dendroidum takie ładne...moje po zimie wyciągnęło się niesamowicie :? ...ciekawią mnie też Twoje Epi rozumiem że nie znasz nazw :?: poczekamy zobaczymy ;:138
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”