Moje cierniste hobby -Lady H
Re: Moje cierniste hobby -Lady H
Dzisiaj kazałam mężowi wystawić melaka ,euphorbię ,kolumnowce i kamyki ...Co ma być to będzie.W zeszłym sezonie zniosły większe chłody w dodatku połączone z deszczem
Doniczki kwadratowe super sprawa ale moje ręce nie są w tej chwili zdolne do przesadzania.Poza tym chałupy mają całkiem wygodne bo sporo przesadziłam w zeszłym roku.Może kiedyś......

- DAK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja nie wiem co z kamykami - jedynie ich jeszcze nie wystawiłam, bo nie znam się na nich, więc chucham dmucham i się bojam 

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Świetne zagródki Halinko!
Też bym wynosiła, ale za bardzo nie mam gdzie, bo zmieniam kaktusowe miejsce na ten sezon.
Danusiu! Ja bym kamyczków jeszcze nie wynosiła. Wydaje mi się, że za zimno dla nich.
Też bym wynosiła, ale za bardzo nie mam gdzie, bo zmieniam kaktusowe miejsce na ten sezon.

Danusiu! Ja bym kamyczków jeszcze nie wynosiła. Wydaje mi się, że za zimno dla nich.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Dziękuję Iwonko za radę, tym bardziej, że na cały tydzień ferii świątecznych zapowiadają powrót do chłodów i przymrozki. Trzeba będzie chyba wprowadzić do domu na ten czas grubosze i feraki, szczególnie, te co mają pączki.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
ale te białe kamyczki w doniczkach na posypkę, to oczywiście nie marmur? 

Nie wiem Lucynko co to jest ale na pewno nic dobrego
Dostałam te rośliny 3 lata temu od kogoś kto pozbywał się marketowców żeby zrobić sobie miejsce na bardziej rasowe.Doniczki były sporo na wyrost więc jeszcze ich nie przesadzałam.To kilka gymno ,chyba 2 mamilarki i jedna chamaelobivia.Chyba nie jest im aż tak źle bo wszystkie kwitły w zeszłym sezonie
Adeniątka przycięte 3 tyg.temu zaczynają już wypuszczać nowe listki a ja wczoraj zasiałam 10 szt Adenium obesum po 2 szt w pięciu wybranych kolorach i 5 szt Adenium somalense
Najpierw moczenie nasionek

Oznaczone i przełożone na zwilżone płatki kosmetyczne

A tutaj już w prowizorycznych szklarenkach z pojemników na żywność pozostawione do kiełkowania w ciepełku dekodera

Dzisiaj zakwitł stenocactus.Pierwszy kwiat w tym sezonie na zewnątrz
Niestety...Nie był w stanie przedrzeć się przez las cierni

Widać pąki na gymno,sulkach,chamaelobiviach i mamilarkach ale szału nie ma .Rok temu o tej porze kilka notków już było w blokach startowych a dziś na żadnym nie widziałam jeszcze pąków .Ale patrząc na prognozy pogody jestem optymistką

Adeniątka przycięte 3 tyg.temu zaczynają już wypuszczać nowe listki a ja wczoraj zasiałam 10 szt Adenium obesum po 2 szt w pięciu wybranych kolorach i 5 szt Adenium somalense

Najpierw moczenie nasionek
Oznaczone i przełożone na zwilżone płatki kosmetyczne
A tutaj już w prowizorycznych szklarenkach z pojemników na żywność pozostawione do kiełkowania w ciepełku dekodera
Dzisiaj zakwitł stenocactus.Pierwszy kwiat w tym sezonie na zewnątrz

Widać pąki na gymno,sulkach,chamaelobiviach i mamilarkach ale szału nie ma .Rok temu o tej porze kilka notków już było w blokach startowych a dziś na żadnym nie widziałam jeszcze pąków .Ale patrząc na prognozy pogody jestem optymistką

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Najpierw pomyślałem, że pomyliłaś zdjęcia i wstawiłaś to ze Świąt...
Widzę, że poważnie podchodzisz do hobby. Lubię takich hodowców.
A echinofossulocactus bardzo ładny!

Widzę, że poważnie podchodzisz do hobby. Lubię takich hodowców.

A echinofossulocactus bardzo ładny!

Heniu Trzeba było czymś te nasionka zaprawić 

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Ja wysiewałam adenium trzykrotnie i przyznam się, że się nie bawiłam w żadne płatki kosmetyczne. Namoczyłam, wyłożyłam na podłoże, nie przysypywałam, przykryłam folią, spryskiwałam i rosło
ale z tym dekoderem to masz dobry pomysł....
Właśnie jestem przed czwartym wysiewem 

Dawno mnie tutaj nie było a to dlatego że inwazja gołębi mocno mnie zdołowała
.W wyniku kilku ataków tych skrzydlatych potworów zostało uszkodzonych około 30-tu kaktusów (podziobane,połamane,wykopane z doniczek) a kilkanaście zostało skradzionych prawdopodobnie jako materiał do budowy gniazda
Ból tym większy że były to w większości sulki i medio które w tym sezonie miały u mnie po raz pierwszy zakwitnąć.Te poturbowane próbują się pozbierać i nawet niektóre mają już pączki ale sporo w tym sezonie nie zakwitnie
Kupiłam trochę roślin żeby zapełnić powstałe luki ale to już nie to samo
Poniżej trochę kwitnień moich marketowych kundelków

I jeszcze adenium wysiane dokładnie miesiąc temu
Adenium somalense

Adenium obesum -wyselekcjonowane kolory

Adenium somalense wśród starszego rodzeństwa (obesum i arabicum)

Poza tym zauważyłam na reszcie kłującego towarzystwa sporo pąków ale jeszcze duuuużo czasu upłynie zanim zobaczę kwiaty ponieważ rosną pod gołym niebem a noce są wciąż chłodne ...Wszystko już podlane,opryskane Topsinem i nawet BI 58.Widać oznaki przebudzenia i tylko kilka sztuk jeszcze się nie pozbierało
A tak wygląda mój cały ciernisty dobytek.Sukulenty i adenium trzymam wewnątrz

Z braku miejsca nie jest tego dużo ale i tak jestem baardzo dumna z mojej kolekcji

Poniżej trochę kwitnień moich marketowych kundelków

I jeszcze adenium wysiane dokładnie miesiąc temu

Adenium somalense
Adenium obesum -wyselekcjonowane kolory
Adenium somalense wśród starszego rodzeństwa (obesum i arabicum)
Poza tym zauważyłam na reszcie kłującego towarzystwa sporo pąków ale jeszcze duuuużo czasu upłynie zanim zobaczę kwiaty ponieważ rosną pod gołym niebem a noce są wciąż chłodne ...Wszystko już podlane,opryskane Topsinem i nawet BI 58.Widać oznaki przebudzenia i tylko kilka sztuk jeszcze się nie pozbierało

A tak wygląda mój cały ciernisty dobytek.Sukulenty i adenium trzymam wewnątrz
Z braku miejsca nie jest tego dużo ale i tak jestem baardzo dumna z mojej kolekcji

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Piękne kwitnienia u Ciebie! Aż miło popatrzeć na tak intensywne kolory.
A szkody były, są i będą. Trzeba uzupełnić braki w kolekcji i zapobiec następnym tego typu zdarzeniom. Ot, kota dobrego na gołębie wypożyczyć chociażby...

A szkody były, są i będą. Trzeba uzupełnić braki w kolekcji i zapobiec następnym tego typu zdarzeniom. Ot, kota dobrego na gołębie wypożyczyć chociażby...

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- jeżeli to są kwiaty 'kundelków", to ja nie jestem w stanie wyobrazić sobie kwiatów na roślinach o "szlacheckim rodowodzie"

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Wiem że są piękne i jestem nimi zachwycona a kundelki bo bezimienne zakupione w marketach
Ja z adenium dopiero zaczynam przygodę..Mam ich w sumie 20 szt.Trzylatki,roczniaki i jednomiesięczne.Liczyłam na kwiaty u najstarszych ale widać jeszcze za wcześnie
Z małymi jest wszystko dobrze ale tym najstarszym a zwłaszcza thai socotranum żółkną i opadają liście a ja nie mogę znaleźć przyczyny .Sąsiedzi mają koty i psy ale gołębie się nie boją.Zmutowane cholerstwo czy co? Gdyby to był balkon łatwiej byłoby zabezpieczyć a parapety zaokienne to już problem.Rozwieszam wiatraczki odpustowe na sznurkach widocznych na fotkach i to trochę działa ale mam łóżko pod oknem i gdy terkoczą na wietrze nie możemy spać
Administracja prosi żeby nie karmić ptaków bo odchody niszczą elewację ale starsze panie wysypują im jedzenie na parapety i problem narasta
Po raz pierwszy zniszczyły mi rośliny.W poprzednich latach tylko siadały i uciekały w popłochu przy zetknięciu z kolcami

- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jestem w szoku, co te dranie zrobiły kaktusom. Coś takiego!
Może zamiast wiatraczków przyczep kolorowe tasiemki, najlepiej błyszczące (takie jak były taśmy magnetofonowe) lub płytki CD. Powinno też odstraszać.
Zaczynam mieć kompleksy z powodu Waszych kwiatków. Kiedy u mnie...
Piękne widoki. Przecież nie ważne czy kundelek czy rasowiec, wszystkie są piękne i oprócz nazwy nic im nie brakuje i niczym się nie różnią.

Zaczynam mieć kompleksy z powodu Waszych kwiatków. Kiedy u mnie...

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Halinko!
Marketowce juz chwaliłam, spodobały mi się do tego stopnia, ze też kupiłam. Piękne!
Bardzo Ci współczuję w związku z tymi ptakami.
Natomiast najbardziej podziwiam siewki adenium. Nie przypuszczałam, że po miesiącu już sa takie duże. Będę im kibicować.
Marketowce juz chwaliłam, spodobały mi się do tego stopnia, ze też kupiłam. Piękne!
Bardzo Ci współczuję w związku z tymi ptakami.
Natomiast najbardziej podziwiam siewki adenium. Nie przypuszczałam, że po miesiącu już sa takie duże. Będę im kibicować.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis