Moje cierniste hobby -Lady H

ODPOWIEDZ
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje cierniste hobby -Lady H

Post »

Dzisiaj kazałam mężowi wystawić melaka ,euphorbię ,kolumnowce i kamyki ...Co ma być to będzie.W zeszłym sezonie zniosły większe chłody w dodatku połączone z deszczem :) Doniczki kwadratowe super sprawa ale moje ręce nie są w tej chwili zdolne do przesadzania.Poza tym chałupy mają całkiem wygodne bo sporo przesadziłam w zeszłym roku.Może kiedyś......
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja nie wiem co z kamykami - jedynie ich jeszcze nie wystawiłam, bo nie znam się na nich, więc chucham dmucham i się bojam ;:306
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Świetne zagródki Halinko!
Też bym wynosiła, ale za bardzo nie mam gdzie, bo zmieniam kaktusowe miejsce na ten sezon. :)

Danusiu! Ja bym kamyczków jeszcze nie wynosiła. Wydaje mi się, że za zimno dla nich.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

Dziękuję Iwonko za radę, tym bardziej, że na cały tydzień ferii świątecznych zapowiadają powrót do chłodów i przymrozki. Trzeba będzie chyba wprowadzić do domu na ten czas grubosze i feraki, szczególnie, te co mają pączki.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

ale te białe kamyczki w doniczkach na posypkę, to oczywiście nie marmur? 8-)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Lady H
500p
500p

Post »

Nie wiem Lucynko co to jest ale na pewno nic dobrego ;:185 Dostałam te rośliny 3 lata temu od kogoś kto pozbywał się marketowców żeby zrobić sobie miejsce na bardziej rasowe.Doniczki były sporo na wyrost więc jeszcze ich nie przesadzałam.To kilka gymno ,chyba 2 mamilarki i jedna chamaelobivia.Chyba nie jest im aż tak źle bo wszystkie kwitły w zeszłym sezonie ;:218
Adeniątka przycięte 3 tyg.temu zaczynają już wypuszczać nowe listki a ja wczoraj zasiałam 10 szt Adenium obesum po 2 szt w pięciu wybranych kolorach i 5 szt Adenium somalense :heja

Najpierw moczenie nasionek

Obrazek

Oznaczone i przełożone na zwilżone płatki kosmetyczne

Obrazek

A tutaj już w prowizorycznych szklarenkach z pojemników na żywność pozostawione do kiełkowania w ciepełku dekodera

Obrazek

Dzisiaj zakwitł stenocactus.Pierwszy kwiat w tym sezonie na zewnątrz ;:215 Niestety...Nie był w stanie przedrzeć się przez las cierni ;:110 ;:110

Obrazek

Obrazek

Widać pąki na gymno,sulkach,chamaelobiviach i mamilarkach ale szału nie ma .Rok temu o tej porze kilka notków już było w blokach startowych a dziś na żadnym nie widziałam jeszcze pąków .Ale patrząc na prognozy pogody jestem optymistką ;:113
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Najpierw pomyślałem, że pomyliłaś zdjęcia i wstawiłaś to ze Świąt... ;:306

Widzę, że poważnie podchodzisz do hobby. Lubię takich hodowców. ;:333

A echinofossulocactus bardzo ładny! ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Lady H
500p
500p

Post »

Heniu Trzeba było czymś te nasionka zaprawić ;:306
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Ja wysiewałam adenium trzykrotnie i przyznam się, że się nie bawiłam w żadne płatki kosmetyczne. Namoczyłam, wyłożyłam na podłoże, nie przysypywałam, przykryłam folią, spryskiwałam i rosło ;:173 ale z tym dekoderem to masz dobry pomysł.... ;:131 Właśnie jestem przed czwartym wysiewem ;:170
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Lady H
500p
500p

Post »

Dawno mnie tutaj nie było a to dlatego że inwazja gołębi mocno mnie zdołowała ;:222 .W wyniku kilku ataków tych skrzydlatych potworów zostało uszkodzonych około 30-tu kaktusów (podziobane,połamane,wykopane z doniczek) a kilkanaście zostało skradzionych prawdopodobnie jako materiał do budowy gniazda ;:145 Ból tym większy że były to w większości sulki i medio które w tym sezonie miały u mnie po raz pierwszy zakwitnąć.Te poturbowane próbują się pozbierać i nawet niektóre mają już pączki ale sporo w tym sezonie nie zakwitnie ;:185 Kupiłam trochę roślin żeby zapełnić powstałe luki ale to już nie to samo :(

Poniżej trochę kwitnień moich marketowych kundelków :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze adenium wysiane dokładnie miesiąc temu :tan

Adenium somalense

Obrazek

Adenium obesum -wyselekcjonowane kolory

Obrazek

Adenium somalense wśród starszego rodzeństwa (obesum i arabicum)

Obrazek

Poza tym zauważyłam na reszcie kłującego towarzystwa sporo pąków ale jeszcze duuuużo czasu upłynie zanim zobaczę kwiaty ponieważ rosną pod gołym niebem a noce są wciąż chłodne ...Wszystko już podlane,opryskane Topsinem i nawet BI 58.Widać oznaki przebudzenia i tylko kilka sztuk jeszcze się nie pozbierało ;:1

A tak wygląda mój cały ciernisty dobytek.Sukulenty i adenium trzymam wewnątrz

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z braku miejsca nie jest tego dużo ale i tak jestem baardzo dumna z mojej kolekcji ;:1
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Piękne kwitnienia u Ciebie! Aż miło popatrzeć na tak intensywne kolory. ;:173

A szkody były, są i będą. Trzeba uzupełnić braki w kolekcji i zapobiec następnym tego typu zdarzeniom. Ot, kota dobrego na gołębie wypożyczyć chociażby... :twisted:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lady H pisze:Poniżej trochę kwitnień moich marketowych kundelków :heja

Obrazek
- jeżeli to są kwiaty 'kundelków", to ja nie jestem w stanie wyobrazić sobie kwiatów na roślinach o "szlacheckim rodowodzie" ;:306 możliwe, że to tylko tak pieszczotliwie napisane o tych, jak dla mnie ślicznych kwiatach. Wyróżniłem tylko kwiaty pokazane na jednej fotce, ale wszystkie jakie umieściłaś w wątku są piękne - oglądam z wielki zaciekawieniem - zainteresowaniem, bo sam nie mam i nie mogę mieć roślin o takich kwiatach. Widzę sporo ładnych sadzonek Adenium w różnym wieku ;:138 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Lady H
500p
500p

Post »

Wiem że są piękne i jestem nimi zachwycona a kundelki bo bezimienne zakupione w marketach :D Ja z adenium dopiero zaczynam przygodę..Mam ich w sumie 20 szt.Trzylatki,roczniaki i jednomiesięczne.Liczyłam na kwiaty u najstarszych ale widać jeszcze za wcześnie ;:218 Z małymi jest wszystko dobrze ale tym najstarszym a zwłaszcza thai socotranum żółkną i opadają liście a ja nie mogę znaleźć przyczyny .Sąsiedzi mają koty i psy ale gołębie się nie boją.Zmutowane cholerstwo czy co? Gdyby to był balkon łatwiej byłoby zabezpieczyć a parapety zaokienne to już problem.Rozwieszam wiatraczki odpustowe na sznurkach widocznych na fotkach i to trochę działa ale mam łóżko pod oknem i gdy terkoczą na wietrze nie możemy spać :( Administracja prosi żeby nie karmić ptaków bo odchody niszczą elewację ale starsze panie wysypują im jedzenie na parapety i problem narasta :( Po raz pierwszy zniszczyły mi rośliny.W poprzednich latach tylko siadały i uciekały w popłochu przy zetknięciu z kolcami
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jestem w szoku, co te dranie zrobiły kaktusom. Coś takiego! ;:oj Może zamiast wiatraczków przyczep kolorowe tasiemki, najlepiej błyszczące (takie jak były taśmy magnetofonowe) lub płytki CD. Powinno też odstraszać.
Zaczynam mieć kompleksy z powodu Waszych kwiatków. Kiedy u mnie... :roll: Piękne widoki. Przecież nie ważne czy kundelek czy rasowiec, wszystkie są piękne i oprócz nazwy nic im nie brakuje i niczym się nie różnią.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Halinko!
Marketowce juz chwaliłam, spodobały mi się do tego stopnia, ze też kupiłam. Piękne!
Bardzo Ci współczuję w związku z tymi ptakami.
Natomiast najbardziej podziwiam siewki adenium. Nie przypuszczałam, że po miesiącu już sa takie duże. Będę im kibicować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”