Czym nawozić pomidory-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czym nawozić pomidory-cz.2

Post »

Jak więdną czubki, to korzenie mają problemy z pobieraniem wody, a to może być: za sucho, za mokro, zasolenie, brak wapnia, za zimna ziemia. Tyle mi przyszło w pierwszej chwili na myśl.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dokładbie tak jak pisze Ludwik. Zafundowałaś im zawirowanie z wodą i stąd te zwinięte końcówki liści. Mogły być najpierw przelewane, a jak trafiły na parapet, to przegapiłaś moment i podłoże przeschło. Na parapecie dzieje się to zdecydowanie szybciej.

Co do nawożenia florovitem, to myk jest taki, że aplikujesz pomidorowi tylko tyle papu ile jest on wstanie zjeść. :wink: Nic nie robisz ba oko. :)
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58

Post »

Może w dziale przyklejone gdzie jest ważny temat POMIDORY w pigułce - choroby i szkodniki. Linki ... rady. dopisać o fertygacji pomidorów, żeby każdy sobie mógł określić jak używać ile dawek.
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ekopom pisze:Jak więdną czubki, to korzenie mają problemy z pobieraniem wody, a to może być: za sucho, za mokro, zasolenie, brak wapnia, za zimna ziemia. Tyle mi przyszło w pierwszej chwili na myśl.
A więdnięcie samych liścieni? Przesadziłam siewki z kuwety do palet, gdy rozłożyły liściienie i był malutki zalążek liścia. Teraz maja już małą parę liści właściwych które są jędrne, a niektórym więdną liścienie.
Siane do sterluxa, pikowane w sobotę też do sterluxa, wtedy porządnie podlane i jutro następne podlewanie, już z florovitem.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Moja rozsada doszła do siebie: wywinięte liście prawie całkowicie się wyprostowały, zwiędnięte czubki doszły do siebie.
Teraz zaczęły rosnąć wszerz :heja
tomekz
100p
100p
Od: 19 kwie 2014, o 12:30

Post »

D3flo
Kiedy można zacząć nawozić tym florowitem (chodzi mi o wielkość rozsady) i jakie stosować dawki ?
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:26

Post »

Florovitem do pelargonii (npk-4-6-8) -3ml/1 wody podlewasz od momentu przepikowania.
Pozdrawiam -Marta
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Chyba troszkę od momentu przepikowania trzeba poczekać, bo coś nawozu w ziemi na początek mają. No i zasadnicza sprawa do jakiej ziemi przepikowane ( z jaką zawartością nawozu i w związku z tym na ile go starczy do momentu dokarmiania przez fertygację).
Ja zaczęłam podlewać roztworem z florovitem dopiero jak ruszyły z wzrostem po przepikowaniu. Mam sadzonki na różnym etapie rozwoju i jak podlałam z rozmachu takie świeże pikówki to im się liście zaczęły zwijać, więc teraz już uważam komu jakie papu leję ;:124
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak jak napisała mymysteryy sukces fertygowania zależny jest od zastosowanego podłoża. Mówi się tu o tym odkąd powstał temat że najbezpieczniej jest stosować ziemię której zawartość nawozu nie przekracza 0.6kg/m?.
Jeżeli nie ma się pewności do ziemi to fertygowanie można rozpocząć po drugim lub trzecim podlaniu rozsady, zyskując tym samym czas na obserwację i zachowanie pomidorów. Na pewno nic nie stracą a unikając przenawożenia mogą jedynie zyskać.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
miczu007
100p
100p
Od: 4 sty 2014, o 15:33

Post »

A czy podlewa ktoś florowitem tym zwykłym do wszystkiego ?
nadaje sie czy brakuje tam jakiegoś składnika ?
Pytam bo nie wiem czy musze kupić ten do pelargoni czy starczy ten zwykły
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Nie zawiera fosforu.

Obrazek
tomekz
100p
100p
Od: 19 kwie 2014, o 12:30

Post »

Jak często należy podlewać takim nawozem pomidorki żeby nie przenawozić ?

Pytanie dotyczy tej dyskusji- Nawożenie warzyw
Zamieszczona jest tabelka wartości granicznych w nawożeniu.
Moderator- jokaer.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Z tego co wyczytałam na FO -w fazie rozsady przy każdym podlewaniu (w praktyce jak przeschną, czyli co parę dni). W przypadku pomidorów w donicach raz dziennie (jeśli trzeba podlać drugi raz w ciągu dnia, to już bez dodatku nawozu).
Trixi11
100p
100p
Od: 27 lut 2015, o 17:55

Post »

Mam pytanie do forumowicz. W sobotę przesadzę moje pomidorowe sadzonki do odkwaszonego torfu i chce je zacząć fertygować. Mam mały problem bo jedyne nawozy jakie tu znalazłam maja N-P-K 3-5-7 i 5-6-8 . W pierwszym przypadku chyba nie jest źle bo przy proporcji 3,5ml/l wody mieszczę się w wartościach granicznych . Przy drugim nawozie mam albo za dużo azotu albo za mało wapnia - czy mimo wszystko mogę go jakoś spożytkować ? Czy w jakiejś fazie rozwoju pomidor potrzebuje więcej azotu a mniej wapnia ? Czy mogę w jakiś prosty sposób zwiększyć ilość wapnia ? Wiem ze florovit do pelargonii byłby idealny ale najbliższy polski sklep mam ok 700 km :) Dodam jeszcze ze docelowo będą uprawiane w donicach.
gicor
50p
50p
Od: 21 lut 2015, o 00:53

Post »

Raczej chodzi ci o fosfor i potas a nie wapn?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”