Czym nawozić pomidory-cz.2
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
Jak więdną czubki, to korzenie mają problemy z pobieraniem wody, a to może być: za sucho, za mokro, zasolenie, brak wapnia, za zimna ziemia. Tyle mi przyszło w pierwszej chwili na myśl.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dokładbie tak jak pisze Ludwik. Zafundowałaś im zawirowanie z wodą i stąd te zwinięte końcówki liści. Mogły być najpierw przelewane, a jak trafiły na parapet, to przegapiłaś moment i podłoże przeschło. Na parapecie dzieje się to zdecydowanie szybciej.
Co do nawożenia florovitem, to myk jest taki, że aplikujesz pomidorowi tylko tyle papu ile jest on wstanie zjeść.
Nic nie robisz ba oko. 
Co do nawożenia florovitem, to myk jest taki, że aplikujesz pomidorowi tylko tyle papu ile jest on wstanie zjeść.

- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
Może w dziale przyklejone gdzie jest ważny temat POMIDORY w pigułce - choroby i szkodniki. Linki ... rady. dopisać o fertygacji pomidorów, żeby każdy sobie mógł określić jak używać ile dawek.
A więdnięcie samych liścieni? Przesadziłam siewki z kuwety do palet, gdy rozłożyły liściienie i był malutki zalążek liścia. Teraz maja już małą parę liści właściwych które są jędrne, a niektórym więdną liścienie.ekopom pisze:Jak więdną czubki, to korzenie mają problemy z pobieraniem wody, a to może być: za sucho, za mokro, zasolenie, brak wapnia, za zimna ziemia. Tyle mi przyszło w pierwszej chwili na myśl.
Siane do sterluxa, pikowane w sobotę też do sterluxa, wtedy porządnie podlane i jutro następne podlewanie, już z florovitem.
Moja rozsada doszła do siebie: wywinięte liście prawie całkowicie się wyprostowały, zwiędnięte czubki doszły do siebie.
Teraz zaczęły rosnąć wszerz
Teraz zaczęły rosnąć wszerz

D3flo
Kiedy można zacząć nawozić tym florowitem (chodzi mi o wielkość rozsady) i jakie stosować dawki ?
Kiedy można zacząć nawozić tym florowitem (chodzi mi o wielkość rozsady) i jakie stosować dawki ?
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
Florovitem do pelargonii (npk-4-6-8) -3ml/1 wody podlewasz od momentu przepikowania.
Pozdrawiam -Marta
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Chyba troszkę od momentu przepikowania trzeba poczekać, bo coś nawozu w ziemi na początek mają. No i zasadnicza sprawa do jakiej ziemi przepikowane ( z jaką zawartością nawozu i w związku z tym na ile go starczy do momentu dokarmiania przez fertygację).
Ja zaczęłam podlewać roztworem z florovitem dopiero jak ruszyły z wzrostem po przepikowaniu. Mam sadzonki na różnym etapie rozwoju i jak podlałam z rozmachu takie świeże pikówki to im się liście zaczęły zwijać, więc teraz już uważam komu jakie papu leję
Ja zaczęłam podlewać roztworem z florovitem dopiero jak ruszyły z wzrostem po przepikowaniu. Mam sadzonki na różnym etapie rozwoju i jak podlałam z rozmachu takie świeże pikówki to im się liście zaczęły zwijać, więc teraz już uważam komu jakie papu leję

-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak jak napisała mymysteryy sukces fertygowania zależny jest od zastosowanego podłoża. Mówi się tu o tym odkąd powstał temat że najbezpieczniej jest stosować ziemię której zawartość nawozu nie przekracza 0.6kg/m?.
Jeżeli nie ma się pewności do ziemi to fertygowanie można rozpocząć po drugim lub trzecim podlaniu rozsady, zyskując tym samym czas na obserwację i zachowanie pomidorów. Na pewno nic nie stracą a unikając przenawożenia mogą jedynie zyskać.
Jeżeli nie ma się pewności do ziemi to fertygowanie można rozpocząć po drugim lub trzecim podlaniu rozsady, zyskując tym samym czas na obserwację i zachowanie pomidorów. Na pewno nic nie stracą a unikając przenawożenia mogą jedynie zyskać.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
-
- 100p
- Od: 4 sty 2014, o 15:33
A czy podlewa ktoś florowitem tym zwykłym do wszystkiego ?
nadaje sie czy brakuje tam jakiegoś składnika ?
Pytam bo nie wiem czy musze kupić ten do pelargoni czy starczy ten zwykły
nadaje sie czy brakuje tam jakiegoś składnika ?
Pytam bo nie wiem czy musze kupić ten do pelargoni czy starczy ten zwykły
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Nie zawiera fosforu.

Jak często należy podlewać takim nawozem pomidorki żeby nie przenawozić ?
Pytanie dotyczy tej dyskusji- Nawożenie warzyw
Zamieszczona jest tabelka wartości granicznych w nawożeniu.
Moderator- jokaer.
Pytanie dotyczy tej dyskusji- Nawożenie warzyw
Zamieszczona jest tabelka wartości granicznych w nawożeniu.
Moderator- jokaer.
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Z tego co wyczytałam na FO -w fazie rozsady przy każdym podlewaniu (w praktyce jak przeschną, czyli co parę dni). W przypadku pomidorów w donicach raz dziennie (jeśli trzeba podlać drugi raz w ciągu dnia, to już bez dodatku nawozu).
-
- 100p
- Od: 27 lut 2015, o 17:55
Mam pytanie do forumowicz. W sobotę przesadzę moje pomidorowe sadzonki do odkwaszonego torfu i chce je zacząć fertygować. Mam mały problem bo jedyne nawozy jakie tu znalazłam maja N-P-K 3-5-7 i 5-6-8 . W pierwszym przypadku chyba nie jest źle bo przy proporcji 3,5ml/l wody mieszczę się w wartościach granicznych . Przy drugim nawozie mam albo za dużo azotu albo za mało wapnia - czy mimo wszystko mogę go jakoś spożytkować ? Czy w jakiejś fazie rozwoju pomidor potrzebuje więcej azotu a mniej wapnia ? Czy mogę w jakiś prosty sposób zwiększyć ilość wapnia ? Wiem ze florovit do pelargonii byłby idealny ale najbliższy polski sklep mam ok 700 km
Dodam jeszcze ze docelowo będą uprawiane w donicach.

-
- 50p
- Od: 21 lut 2015, o 00:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Raczej chodzi ci o fosfor i potas a nie wapn?