Hippeastrum i nie tylko

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hippeastrum i nie tylko

Post »

justus27 ja wysiewam trochę inaczej :wink: wysiewam je na wodę - wlewam wodę do pojemnika (może być na żywność, zamykany), wsypuję nasiona i zamykam. Jeśli woda nie mętnieje to nie trzeba nic robić, czekam aż liście będą miały około 3 cm i wtedy dopiero je wysadzam do ziemi :)

magda111123 nie jestem dziewczyną ale odpowiem :wink: O tej porze roku jest mało światła na parapecie, oddalanie zwartnicy od światła spowoduje wyciąganie się liści i ich wydelikacenie oraz łatwiejsze załamywanie. Im więcej światła tym lepiej dla cebuli, rośliny wystawione na balkon (latem) maja liście krótsze, sztywniejsze i ciemniejsze bo dopiero wtedy mają odpowiednią ilość światła.

U mnie 3 cebule szykują się do kwitnienia - może wieczorem uda mi się zamieścić zdjęcia. A teraz czas do pracy :wink:
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trio
Obrazek

A tu nowy nabytek, kupiony chyba 3 dni temu - zaciekawił mnie kolor pączków kwiatowych więc musiałem go kupić :wink: oczywiście oznaczony jako 'Royal Red' :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

Bardzo ciekawie się zapowiada ten ostatni zakup.
Możesz pokazać cebulkę?
Awatar użytkownika
gosiiiaczek
500p
500p
Od: 11 sty 2011, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Coś pięknego ;:oj
sauromatum pisze:'Red Peacock'
Obrazek

W realu również ma takie nasycenie kolorów??
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nusia niestety cebuli to nawet ja nie widziałem;-) jest cala zakopana w ziemi. Ale z tego co widzę to bedzie to papilio lub cos bardzo podobnego :-) już przy zakupie wiedziałem jaki kolor będzie miało dlatego musiałem je kupic;-)

gosiiiaczek kolor trudno było uchwycić ponieważ płatki odbijały światlo, ale kolor jest zbliżony do naturalnego, kwiaty były bardzo intensywnego koloru.

Jak czas pozwoli to wrzucę jakieś zdjęcia wieczorem.
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

[quote="sauromatum"]nusia niestety cebuli to nawet ja nie widziałem;-) jest cala zakopana w ziemi. Ale z tego co widzę to bedzie to papilio lub cos bardzo podobnego :-) już przy zakupie wiedziałem jaki kolor będzie miało dlatego musiałem je kupic;-)

Dlatego właśnie pytałam o kształt cebuli,jeśli dobrze widzę będą dwa kwiaty na pędzie ...kto wie może Papillon będzie jeśli cebula jest podłużnie wydłużona ;:108
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I wszystko wiadomo :wink: Nie jest to papilio (może jego krzyżówka) ale nie zmienia to faktu, że jest piękny :D
zdjęcie z wczoraj:
Obrazek

zdjęcie z dzisiaj:
Obrazek

A tu niespodzianka - Crinun, kupione jako amarylis, wypuściło pęd kwiatowy :lol: kwiaty coś mnie lubią :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Bardzo ładne to Hipeastrum . Mam podobne choć kupione jako łososiowe :? .
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz trochę niedoceniane rośliny:
Obrazek
To jest moja niewielka kolekcja kaktusów :D
Niedoceniane ponieważ nie każdy wie, że przy odrobinie zachodu niektóre potrafią kwitnąć od czerwca aż do października :wink:
Mówię tu np o pierwszym kaktusie po lewej w dolnym rzędzie oraz o środkowym kaktusie w dolnym rzędzie - są to rośliny z rodzaju Gymnocalicium. Kupiłem je jako małe kaktusy ale miały już kwiaty - i okazało się, że kwitły aż do jesieni, a kupiłem je w czerwcu. Rok później rosły już na ogrodzie (w doniczce zakopanej w ziemi) - i tak samo kwitły aż do jesieni :) w tym czasie bardzo dużo urosły.
W skrzynce widać też echinopsisy (2 po lewej stronie od brzegu w górnym rzędzie) - one mają olbrzymie kwiaty, co prawda kwitną bardzo krótko bo jak dobrze pójdzie to kwiat 2 dni wytrzyma ale kwiatów jest zazwyczaj kilka w sezonie i nie da się nimi nie zachwycić. Ten większy okaz niestety został nadepnięty przez moją bratanicę w zeszłym roku i stąd ciemne, zabliźnione uszkodzenia. Do kolekcji dołączyły w tym roku cereusy (grupka kolumnowych kaktusów w dolnym rzędzie, drugie od lewej), jest też Rebutia i 3 inne kaktusy :wink: ;) Kępka dużych kaktusów po prawej osiągnęła takie rozmiary w 2 lata... był to jeden kaktus mniej więcej wielkości tego echinocereusa zupełnie po lewej na górze - wziąłem sobie 'gałązkę' od brata - u niego cały okaz został uśmiercony przez zaniedbanie, u mnie rośnie jak na drożdżach. Można też zauważyć 2 nibykuliste kaktusy na środku skrzynki - jeszcze nie rozgryzłem co to ale one ledwo wystają z ziemi, są płaskie, podczas spoczynku jeszcze bardziej schowały się w ziemi :wink: jak już będą w pełni wegetacji to zrobię im zdjęcia. Jeden z nich również został zdeptany ale jako, że on jest płaski to tylko jego kolce zostały połamane.
A poniżej zdjęcie z zeszłego roku - niestety już przekwitła rebutia na górze i niezmordowanie kwitnące gymnocalycium na dole:
Obrazek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ja nie kaktusowa...choć u Kogoś lubię oglądać kłujaki ;)

Piękne te hippeastrum Ci zakwitło ;:138
I nawet crinum ma pączki. Widać te rośliny Cię uwielbiają ;:215
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A oto i ona - 'Limona' :wink:
Obrazek
Na żywo jest bardziej limonkowa :wink: bardziej żółto-zielona niż na zdjęciu
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspaniałą masz rękę do hipeastrów,w przeciwieństwie do mnie;)
A kaktusy są wspaniałe, tylko szkoda,że tak krótko kwitną;). :wit
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Filigranowa27, właśnie niektóre kaktusy kwitną długo choć kwiaty żyją czasem tylko dzień :wink: ale warto też zauważyć, że np kaktusy z rodzaju Mammilaria mają bardzo ozdobne owoce utrzymujące się bardzo długo na roślinie :wink:

Crinum
Obrazek

Porównanie Hippeastrum biedronkowego NN i 'Limona':
Obrazek

A tu tegoroczne siewki z nasion 'Red Lion'
Obrazek

Moja cebula Amaryllis belladonna - ze wzrostu liści łatwo wywnioskować, że cebula była sztucznie zmuszona do spoczynku a liście zostały po prostu ścięte. Cebula nie wypuszcza nowych liści wcale - wszystkie liście są stare, po prostu dzięki merystemowi interkalarnemu dalej rosną (merystem ten pozwala na nieograniczony wzrost)
Obrazek

Dla uzmysłowienia pokażę jak wyglądała cebula zaraz po zakupie:
Obrazek
Niby nie ma liści - ale zostały one po prostu ścięte na równo z cebulą i po wsadzeniu cebuli zrobiły się ponownie zielone i zaczęły rosnąć. Po takim 'spoczynku' nie wiem czy jest szansa, że zakwitnie w tym roku.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciałem jutro zrobić zdjęcia tym dwóm płaskim kaktusom ale okazuje się, że jest to niemożliwe... Znaczy zdjęcia zrobić mogę ale nie są one już płaskie :wink: Tydzień temu kaktusy przesadzałem do tej skrzynki na zdjęciu, ziemia była lekko wilgotna (wiadomo, że ziemia nie jest sprzedawana wysuszona na wiór :wink: ), dodatkowo delikatnie je podlałem żeby zaczęły się wybudzać. I jak to wpłynęło na płaskie kaktusy? zrobiły się okrągłe, jędrne i znacznie większe :D Jutro porobię zdjęcia :wink:
Awatar użytkownika
Beaa
50p
50p
Od: 23 lip 2014, o 20:44

Post »

Jestem pod wrażeniem ;:oj
Masz szczęście do wyłapywania ślicznotek. Moje zakupy biedronkowe skończyły się troszkę pechowo, wybierałam różne kolory(kierując się opisami na kartkach) a trafiły mi się wszystkie czerwone :(
Pozdrawiam
Beata
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”