Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 4

Post »

Sabinko na szczęście marzec już się kończy. ;:215 A i kwiecień plecień też przetrzymamy. ;:215
Wiesz dlaczego wyszłam z Obi bez kwiatucha?! ;:183 Bo wiem, ze już lada dzień będą stali z roślinami na moich ryneczkach, gdzie kupię znacznie taniej. Kupię więc więcej za tyle samo. ;:215 ;:183 Widzisz jaka jestem sprytna?
Ale jak trzymałam doniczkę z Chipendaile'em to nawet nie wiesz jak mi się ręce trzęsły... Jak alkoholikowi na odwyku. ;:131

Soniu u mnie już od dzisiejszego popołudnia ma nie mżyć, jak do tej pory ale lać. ;:145 Jeszcze tydzień. Przetrwamy. Oby tylko roślinkom nie było za mokro w nóżki. Pięć powojników już posadziłam. Jeszcze osiem, ale one już po świętach i po deszczu. :oops:

Dorotko ja bym była zachwycona, gdybyś taką ucztę mi zaserwowała. ;:215
A Tobie w takim razie proponuję zajrzeć tam po świętach. I wejdź tylko w powojniki włoskie viticella, to będzie nadzieja, że mniej do koszyka napchasz. ;:215
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

A różyczki już posadziłaś? Pogoda dzisiaj fatalna. Święta też mają takie być ;:145 . Czytam o kolejnym sukcesie z nasionkowego przedszkola ;:138 . Gratki.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu tak, wszystkie róże posadziłam następnego dnia. Tylko doniczkowy Ascot nadal jest w doniczce na balkonie. ;:131
Powojniki też doniczkowe to czekają spokojnie na lepsze czasu, by pójść do ziemi. :wink:
Nasionkowego sukcesu nie ma już co gratulować do kiełek padł. Może wzejdzie jakiś inny..? :oops: Tak sie cieszyłam na tego mandżurskiego... :oops:
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Aneczko, a jak wysiewałaś? Ja znalazłam taki opis siania:
"POWOJNIK MANDŻURSKI
Nasiona moczyć w letniej wodzie przez 24 godziny, następnie stratyfikować w temperaturze około plus 5 stopni C przez 40 dni. (W tym celu nasiona należy wymieszać z piaskiem w stosunku 1: 3 i włożyć do pudełeczka a całość np. do lodówki, należy pamiętać aby nasiona były cały czas wilgotne ale nie mokre). Siać należy na początku IV do zimnego inspektu lub wprost do gruntu, jednoroczne siewki pikować do doniczek. "
Może jest jeszcze czas na kolejne próby? ;:198
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuziu ja siałam od razu do doniczki. Gdyby chodziło o stratyfikację, to myślę, że po prostu by nasionko nie wzeszło nawet. :oops:
Nasion więcej nie mam. Kupować też nie będę. Najwyżej jak mi odbije to kupię sadzonkę. ;:131
marzusia
100p
100p
Od: 5 mar 2015, o 18:14

Post »

Aniu, a jakie roślinki sadzisz w nogach powojnika, bo przecież nie wszystkie lubą wapno. Ja planuję firletkę (widziałam u Ciebie) i bodziszka. Zastanawiam się jeszcze nad hyzopem lekarskim, krwawnikiem, kłosowcem i ostrogowcem.

A Ty masz jakieś pewne typy, które lubią bliskie towarzystwo powojników?
Pozdrawiam :) Marzena

"Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest...."
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu siewki szkoda, ale to jeszcze jedno doświadczenie. Sprytna z Ciebie dziewczynka, tu nie kupiłam, ale tam kupię dwa razy więcej. ;:170 Proszę o pomoc w komponowaniu różanki. ;:196
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Mi wyszły trzy powojniki mandżurskie , wzeszły ale czy się utrzymają czas pokarze , gorzej z Tanguckim , wychodzą i padają , nie wiem ile już ich wzeszło i padło , para liści i finał ;:145
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Aniu, no ba, Order przyznany! ;:138
Podziwiam Cię za to bieganie ;:180 A tak na marginesie - biegasz w terenie czy na bieżni, w zaciszu wyciskających siódme poty "siłowników" (czytaj: bywalców siłowni :wink: )?
A wracając do ogrodowych zmagań, zauważyłam, że chyba na tej swojej działeczce masz dobrą ziemię, zazdroszczę :D
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Aniu-yeee ryneczki są the best. Ja też wyciągam swojego eM na ryneczek pod byle pretekstem bo tam można piękne kwiaty za bezcen kupić. A u babć to już w ogóle :D I o dziwo Piotrek daje się wyciągać. Nawet ostatnio słyszałam, że 'wszystko nam rośnie' i 'nawet ładnie mamy'...czyżby proces umężawiania ogrodu trwał nie tylko u Ciebie? ;:306 Mojemu w sobotę nawet żyłka nie drgnęła gdy kupiłam na rynku 5 cebul lilii i rododendrona :D Postęp idzie w dobrym kierunku...
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja tak samo jak Elwi jestem nieco skruszona, że tak późno składam Ci rewizytę, ale nadrabiam swoje zaleglości baaaardzo powoli i pewnie niektóre osoby nawet się na mnie obrażą, że ich długo nie odwiedzam. Ale.. po prostu nie wyrabiam. Ślicznie urządzasz sobie ogródek. Te murki, ścieżki, dodatki ;:167 A ten dzbanek z wylewającym się "strumykiem" kwiatków wygląda naprawdę uroczo. Można wiele u ciebie fajnych rzeczy podpatrzyć.
Czytam o wizycie w OBI. Ja byłam ostatnio dwa razy w sprawie mebli ogrodowych i długo stałam przy różach, delektując się już ich samymi nazwami i etykietkami. Rozsądek walczył we mnie z emocjami. Nie kupilam żadnej, choć ciężko było ;:108
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak pięknego, wielkiego i puszystego śniegu jak u mnie pada od rana to ja całą zimę nie widziałam nawet minutę... :oops: :oops: :oops:
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Że wielki, że puszysty to ja się zgodzę... ale że piękny? ;:14 Coś Ty. Nie mów takich rzeczy o tej porze roku. Mamy wiosnę. Nie zachwycaj się śniegiem bo jeszcze zostanie na dłużej połechtany Twoim komplementem. Ja jestem taka wściekła na to dziadostwo :evil: :evil: . Wali jak nienormalny u mnie od samego rana.
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

U mnie też biało ;:145
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj :shock: A u mnie nawet całkiem sporo słońca dziś było i nawet doszłam do wniosku, ze pogoda się poprawia... A Madzia mnie tu straszy, bo moja działeczka w połowie drogi mniej więcej między nią a mną, więc tam różnie może być. Jutro jadę to się okaże.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”