Piła łańcuchowa

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Piła łańcuchowa

Post »

Witajcie. Kupiłam w Lidlu piłę elektryczną Florabest. Wiem, nie jest to sprzęt wyższej półki, ale i ja nie jestem zawodowym drwalem :roll: . Piła miała dociąć parę grubszych konarów i okazjonalnie przycinać drewno do kominka.
A ona cieknie. Już w trakcie pierwszego użycia olej kapał mi na ziemię. Kiedyś miałam pożyczonę piłę i takich atrakcji nie było. Mąż położył ją na podłodze w garażu, a ja dziś patrzę, a pod nią jakieś pół szklanki oleju :roll: Powiedzcie mi, czy ona kwalifikuje się, żeby ją reklamować?
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
radekcezar
100p
100p
Od: 28 mar 2014, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Piła łańcuchowa cieknie

Post »

Witam
Najprawdopodobniej, a raczej na pewno, olej cieknie ze zbiornika oleju ( pęknięty, itp. może po postu korek nie trzyma), albo z pompy oleju ( uszkodzona).
Tak, czy tak nie zaszkodzi dać do reklamacji.
Niestety, taki sprzęt ma wykonać daną pracę, powiedzmy tydzień, lub miesiąc i do kosza.
Żeby sprzęt posłużył ładnych parę lat, nawet jak się tnie okazjonalnie, to przed tą sumą co dałaś w markecie powinna być jeszcze 1-ka ;:333
Jak ktoś trafi szóstkę w Totka, to niech mi kupi Hondę CBF 1000, lub w ostateczności CBF 600 S :)
Ten sprzęt śni mi się po nocach.
jurempus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 mar 2015, o 15:37

Post »

Tak na przyszłość jeżeli kupowac takie piły to nie z zwykłych sklepów...rozumiem ze ma służyc tylko do takich gałęzi czy do kominka ale piły typu Lidl,Biedronka itp...są to piły wycofane które posiadają jakiś defekt ukryty który przy pierwszym czy drugim odpaleniu czy wlączeniu nie zauważa się...Lepiej dodać te 100zł i kupić piłę z sklepu ogrodniczego lub dobrego marketu budowlanego...wtedy masz pewnosc że nie będziesz tracic czasu na latanie po reklamacjach...a co do oleju to tak jak kolega powyzej jakieś uszkodzenie zbiornika lub pompy lub przewody doprowadzającego olej do pompy...Daj do reklamacji
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobra, dzięki :). Zaryzykowałam z tą piłą, bo mam maszynę do szycia z lidla i jak do tej pory na nią nie narzekam :). Zwykle nie było tam też problemu z reklamacjami. W takim razie ją oddam.
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

Na tym polega smarowanie olejem łańcucha, że wycieka.
Ze zbiorniczka oleju w pile pompka pcha olej przewodem na łańcuch. Pompka pracuje jak piła jest włączona. Po wyłączeniu przestaje ona działać i olej ze zbiorniczka już się nie wydostaje. Jednak to co zostało w przewodzie poza zbiornikiem nie cofa się do niego tylko wycieka. Dlatego każda piła po wyłączeniu zostawia olejowe plamy. Powinno być tego niewiele ale zawsze będzie. Jeśli nie ma to znaczy, że jest źle :)

Jak będziesz reklamować to powiedz, że oleju jest ponad standardowy wyciek. Z tego co napisałaś to wyciek jest dosyć duży, większy niż zmieści się w małym przewodzie. Nie daj sobie w takim razie powiedzieć, że z każdej piły musi coś pocieknąć. Z Twojej Cieknie za dużo.

Kolejna rzecz to możesz przed oddaniem sprawdzić czy po wytarciu tej plamy i ponownym uzupełnieniu oleju (koniecznie go dolej do pełna) będzie ciekło dalej, mimo niewłączania silnika.
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki. Tylko ja korzystałam z oleju, który był dołączony do piły. W instrukcji było napisane, żeby jego używać. Zostało mi go już niewiele. Prawie cały wyciekł :roll: . Nie chce mi się kupować innego, no bo jak oddam tę piłe, to po co mi on :wink: .
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
x-W-ss
---
Od: 6 maja 2014, o 12:23

Post »

Ja miałem taki sam problem, tylko że z piłą spalinową. Kałuża oleju w garażu po kilku dniach nieużytkowania. Otóż piła nie może leżeć prowadnicą prostopadle do ziemi. Musi być położona na boku-tym płaskim. Dodatkowo każda piła ma regulację smarowania łańcucha. Jak przykręcisz na minus to też pomoże. Generalnie śruba regulacyjna wystarczy jak jest o pół obrotu popuszczona, a w chinolach często jest wykręcona o kilka obrotów i leje się olej jak ze strzykawki. U mnie aż się dymiło przy cięciu :)
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, spróbuję dokręcić :). Z tym, że z niej kapało już w trakcie pierwszego cięcia.
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
mlodzieniec
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 12:33

Post »

Nie każda piła ma regulację smarowania łańcucha, wiele spalinowych znanych marek ale niższych serii dla amatorów nie ma takiego dodatku. Z każdej zaś po pracy trochę wycieka, ale nie połowa zbiornika. Mam elektryczną, jakiś Faworyt kupiony do remontu za 200 zl z groszami, i mimo sporej ilości cięcia nic nie cieknie. Ale może to też kwestia oleju, jest dość gęsty. W każdym razie warto dać do sprawdzenia lub oddać całkowicie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”