Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Post »

Piękne ;:138 I niech się ukorzeni zdrowo i niech (jak to mówi Henryk) urośnie z niej wielki śmiecący krzaczor :wit
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

hen_s pisze:hoja multiflora ładnie kwitnie, naprawdę jej kwiaty mogą się podobać. ;:333

Natomiast dla mnie krzak mało atrakcyjny, bardzo ekspansywny no i śmieci wiecznym kwieciem niesamowicie. ;:204
Jak ja się bałam pierwsza to napisać :wink: Zgadzam się z wypowiedzią w 100%, dlatego moją od roku zajmuje się koleżanka. Mam nadzieję, że tobie przypadnie do gustu i się jej nie pozbędziesz.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Henryku, Aniu, Kasiu - bardzo dziękuję Wam za wizyty!
hen_s pisze:hoja multiflora ładnie kwitnie, naprawdę jej kwiaty mogą się podobać. ;:333

Dziękuję, Henryku! Są takie inne, prawda...? Jak to Danusia napisała, jak rakiety do startu gotowe :D
hen_s pisze:Natomiast dla mnie krzak mało atrakcyjny, bardzo ekspansywny no i śmieci wiecznym kwieciem niesamowicie. Ale Tobie może to akurat nie przeszkadzać bo jak wiem niektórym się to właśnie w niej podoba... ;:204
I właśnie to mi się w niej podoba! :heja Ja od początku, jak tylko zainteresowałam się hojami, multiflora była moim chciejstwem właśnie dlatego, że różni się, nawet puszczaniem korzonków :D Ja w ogóle lubię duże rośliny, jeśli chodzi o tzw. "doniczkowe" - ozdobne mają być ozdobne, mam przygotowaną dość dużą miejscówkę dla nich, więc tylko trzymać kciuki, by wszystkie rosły jak największe. I o to proszę nieustannie :D
KwiAnna pisze:Piękne ;:138 I niech się ukorzeni zdrowo i niech (jak to mówi Henryk) urośnie z niej wielki śmiecący krzaczor

Aniu - mam nadzieję, że będziesz trzymała kciuki mocno i często :D
kubasia pisze:
hen_s pisze: Natomiast dla mnie krzak mało atrakcyjny, bardzo ekspansywny no i śmieci wiecznym kwieciem niesamowicie.
Jak ja się bałam pierwsza to napisać :wink: Zgadzam się z wypowiedzią w 100%, dlatego moją od roku zajmuje się koleżanka. Mam nadzieję, że tobie przypadnie do gustu i się jej nie pozbędziesz.
A niech śmieci, byle rósł :heja Kasiu, a czego się bałaś...? :;230 Przecież każdy ma swój gust, swoje zdanie, i wręcz trzeba swoje opinie wyrażać. Ja nie jestem osobą, która przyjmuje tylko "achy" i "ochy", ja lubię, gdy ktoś zauważa coś innego. Twórcze dyskusje zawsze tu są mile widziane :D
I wszystkim Wam serdecznie dziękuję za wizyty raz jeszcze ;:180
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Zdecydowanie piękna ;:oj właśnie ona podoba mi się od dawna ...a teraz nie dawno wypatrzyłam H.lasiantha też śliczna.
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Złego oka się bałam..... :;230 Później mi coś padnie, albo nie zakwitnie. :;230 Przyznam się, że teraz niecierpliwie czekam na kwiaty H. praetorii ;:224 (zerknij w googla-będzie kolejne chciejstwo). Na razie śmieci nierozwiniętymi pędami kwiatowymi. :evil: Próba sił. :wink:
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Oj jaka piękna ;:oj chyba najładniejsza z tych trzech które mnie się podobaj :D
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O kwitnie u ciebie moja ulubiona hojka ;:138 ;:3 .
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Zgadzam się z Mieczysławem... to jest smocza roślina...a ja lubię smoki...co nie znaczy że mam hojozę, o nie nie...moja jedyna hoja którą miałam i niezawodnie mi kwitła co rok przez kilka lat, padła...nawet gdzieś na forum u kogoś widziałam taką :lol:
Oświadczam że nie mam hojozy...nie mam hojek...i nie będę mieć...brak miejsca i tyle :roll:

A te smoki w locie czy jak kto woli rakiety są piękne ;:138
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To ja chcę tak ekspansywne i śmiecące stworzenie, za to że takie właśnie jest.
Mam nowe chciejstwo ;:303
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20

Post »

Nadal tu ładnie ;:108 Nic się nie zmieniło 8-)
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nie mogę... ;:oj Przemek się pojawił ;:138 toż to wiosna na całego, nawet Lwy się budzą do życia :D Pokazuj, co u Ciebie, pokazuj roślinki, bo pewnie coś się już u Ciebie pojawia, a i pewnie kwitnie ;:3 I gratuluję serduszka! Oczywiście dzięki za miłe słowa odnośnie wątku - staram się, by było miło i ładnie, a bardzo cieszą takie słowa jak Twoje. Jednak Twoich kwitnień też jestem spragniona, w końcu to kolejny rok...
Małgosiu, Kasiu, Pati, Agnieszko, Danusiu - Wam również oczywiście serdeczne dzięki ;:180 hoja rozkwita na całego, kilka innych puszcza już pypcie (pierwszy raz się cieszę, że jakieś puszczalskie roślinki mam :D ), a w wolnej chwili pokażę zdjęcia.
Hoye są zaraźliwe, to straszne, już się niektórych nie mogę doczekać, a kolejnych kilka na oku, o rety... ;:202
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj zaraźliwe i to choróbstwo mocno trzyma. Moje początki są liche, sporo maluchów padło zimą (nie wiem czy przesuszyłam, czy przelałam - pewnie to i to). W tym padła Lisa, to na pocieszkę kupiłam sobie teraz dwie - piękne kolorowe sadzonki. Nie umiałam pogodzić się ze stratą.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu - "Lisa" to i moje chciejstwo, to się rozszerza w sposób niekontrolowany ;:202

Czas na trochę - dla zdrowia własnego i innych - odejść od tych niekaktusowych tematów, bo się choróbsko rozszerzy na dobre. Zresztą, nic mnie chyba już nie uchroni :D Jednak w ramach poniekąd rekonwalescencji (w oczekiwaniu na nowości) zajęłam się kaktusami, które zmieniając miejscówkę, poddały się gruntownemu przeglądowi.

Zapraszam więc na krótki pozimowy przegląd moich kilku kaktusików:

Najpierw kaktusy Meksyku, czyli:

Astrophytum:
Obrazek

Escobaria:
Obrazek

Mammillaria (poza oczywiście Siubą, która mi tu nie pasuje, i na dokładkę nie chce kwitnąć, chciałam się jej już pozbyć w zeszłym sezonie):
Obrazek

Afryka i Madagaskar obfitują w sukulenty, i przyjdzie na nie pora, pozostały więc jeszcze kaktusy "inne":

Frailea:
Obrazek

Niedobitki Gymnocalycium - wszystkie po jednym "nazwisku", po za G. ragonesii:
Obrazek

...ale jeden, choć wysuszony, zaczyna pączkować:
Obrazek

Coś ruszył sie Chamaecereus sp. (z hybrydy 'Rainbow' pozostał mi tylko jeden ogryzek):
Obrazek

Bez zmian u mojego "pepe", czyli Trichocereus bridgesii Penis Plant:
Obrazek

i cała gromadka z rodzaju (obecnie lub kiedyś) Tephrocactus:
Obrazek

i tylko tu odnotowałam stratę: Grusonia stała się..."variegata" :wink: :
Obrazek

Wszystkie zajęły już swoje pozycje sezonowe, a że ciemno, szaro i ponuro - nie ma fotki zbiorowej wszystkich, bo jest ciemno, szaro i ponuro. Zrobię, gdy nie będzie już ciemno, szaro i ponuro, bo ja bardzo nie lubię, kiedy jest ... ciemno, szaro i ponuro :D Jak Wy pewnie też.

Dziękuję z góry za wizyty, pozdrawiam ciepło i przedświątecznie - lecę przeglądać Wasze wątki :wit
Spis moich wątków
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Wspaniała kolekcja,niech się pomału rozrasta :wit
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36

Post »

Śliczne roślinki ;:215. No i pokaźna kolekcja astro i fraileek ;:333, a tą dziurkę z gymno przydałoby się zapchać :;230
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”