Taki - sobie ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.4

Post »

MIŁKA u mnie dzisiaj też przymroziło i sypnęło, długo biało nie było bo słońce podziałało ale za to zimno do ciemka a teraz juz 2 na minusie ;:108
Za okrywówką zaraz będę się rozglądać ;:108
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Zimno się zrobiło ale nie aż tak. :shock:
Miłko, hoja pięknie kwitnie i zapewne jeszcze piękniej pachnie. :D
Iryski reticulata miałam ale wyginęły i już żaden się nawet nie pokazuje.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chciałabym się tu wpisać do listy gości. :D piekne dalie masz. Ja kupiłam jedna czerwoną w biedronce to będzie moja pierwsza dalia. Będę jaw musiała posadzić. Ale chyba w kwietniu.najlepiej ? Nie bardzo wiem.
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

U mnie też wczoraj tak było zimno i śnieg popruszył.
Liczę jednak na to ,że moje rosliny nie ucierpią .
Hoja ślicznie Ci zakwitła ;:138
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Miłka, bądźmy dobrej myśli, teraz zapowiadają już cieplejsze dni ;:333 ;:3
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Hiacynty się wyrodziły? Co to znaczy? Wyginęły? U mnie dziś rano było -5.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Mrozi i u mnie nocami. Ale roślinki dają radę. Robiłam obchód popołudniowy, strat nie zanotowałam. Z donicą tarasową tylko latam, taszczę ją na noc do domu. Szkoda by mi było jaskrów. Są takie śliczne.
:wit
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu! No tak! jeśli to te jaskry, które mam na myśli, to byłaby potworna szkoda! Teraz ma się ocieplać, więc z górki!

Asiu! Ich kwiaty są rzadkie i mizerne, a liści coraz więcej. A tak je lubię! ;:223 Jednego sezonu kupiłam całe mnóstwo cebul, a teraz żal na nie patrzeć! ;:145

Zuza! Samo słońce dobrze mnie nastraja. Tak tylko tęsknię za wiosennym zapachem ziemi w ogrodzie!

Jadziu! Nasze rośliny przyzwyczajone są do naszego klimatu. Wiedzą, że wiosną czasmi lubi przymrozić. Nic im nie będzie... ;:173

Marta! Posadż swoją pierwszą dalię w żyznej ziemi i w słoneczku najlepiej pod konec kwietnia, to odpłaci Ci się pięknym kwitnieniem. Koniecznie ścinaj radykalnie przekwitnięte kwiatostany, wtedy się rozkrzewi i będzie obficiej kwitła ;:173

Majka! To szkoda irysów! Moje jakieś są długowieczne, bo już paręnaście lat je mam. Może wymagają jakieś przestrzeni wyjątkowej, albo Ci szkodniki zjadły. Hoja pachnie, ale jakoś tym się nie zachwycam. Kwitnie ładnie. Lubię takie wdzięczne rośliny!

Krysiu! Jeszcze raz polecam ją serdecznie. Ja kupiłam w Rosarium. Ta na zdjęciu u Ciebie to jedna sztuka w drugim sezonie.

Dziś przyszły róże z Floribundy. Ładne! Jeszcze posadzić trzeba. Teraz trzeba przesiać kompost, kupić banana, poszukać szpadel... ;:306 No i jeszcze miejsce muszę znaleźć. :wink:

Obrazek

Wiosna się rwie spod ziemi, co chwilę coś znajduję. To od Majki, to rzeczywiście kokoryczki! :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wychodzą sałaty i rzodkiewki w szklarni i kwiatki od Ilonki (szczecie, suchelce i łubiny)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I nowe trzciny ze Słońska, jeszcze ciepłe! Dla murarek! Mariola! To dlatych, które przyleciały do mnie od Ciebie w kopercie bombelkowej! I bzyczały ;:306

Obrazek

W Słońsku jesienią tną na podmokłych łąkach trzciny więc już mam poucinane. Trzcina jest tu dorodna, a łąki już są poza PN.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Miłka sadzonki róż ;:215 pochwal się co kupiłaś ;:65
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Też czekam na róże z F. Miały być w tym tygodniu. ..a ja im już miejsce przygotowałam. A pochwal się jakie masz różane nowości :D
I dobrze że Cię dzisiaj odwiedziłam, bo wczoraj stwierdziłam że domek murarkowy źle wisi. W cieniu...i chciałam go przewiesić i już do rana zapomniałam. ;:173
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

I nowe trzciny ze Słońska, jeszcze ciepłe! Dla murarek! Mariola! To dlatych, które przyleciały do mnie od Ciebie w kopercie bombelkowej! I bzyczały
Dobre :;230
Wykluły się podczas podróży? :shock:
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miłko,a tak patrzę na tą Twoją ściołkę leśna-jaką warstwę masz,co daje?
I kwiatki dają radę się przebić?
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Szkoda, też uwielbiam hiacynty a w szczególności ich zapach. Wiesz co może być tego przyczyną? Może to jakaś chimeryczna odmiana, może mają za dużo cienia, może coś innego?
Dziś pan na targu miał przepiękne, ogromne, zdrowe, jędrne karpy dalii ale opisane jako "pomarańczowa", "czerwona" itd... Nie skusiłam się, może błąd? Wczoraj oglądałam dalie w LM, dno kompletne! Bulwki takie maleńkie, mizerne, wymęczone bo już pewnie długo leżą w sklepie a ceny z kosmosu. Na takie coś też się nie zdecydowałam, o nie! Chyba jednak nie w tym roku... ;:224
Różyczki z F. bardzo ładne, jakie odmiany zamówiłaś? Jak dajesz skórki od banana pod rośliny? dzielisz je jakoś, tniesz na drobne kawałki czy na większe?
Nie wiem czy umiałabym zrobić samodzielnie takie domki dla murarki a pewnie będę musiała.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Asiu! W LM dalie są zgodne odmianowo tzn te droższe :wink: I są to dość ciekawe odmiany. Ale to prawda, że karpy nie są okazałe. Ale poleciłabym Ci bardziej niż te z targu :wink:
Taka już natura hiacyntów i nieprędko dokupię kolejne :evil: Postawię na tulipany i krokusy i chyba dosadzę żonkili. Pani z długimi zębami w telewizorze mówiła, ze , zeby były żywotne, należy je głęboko sadzić. Spróbuję...
Ja nie robię domków dla murarek, a kroję trzcinę na odpowiednie kawałki, wiążę je w pęczki i podwieszam pod dachem altany.

A'propos bananów, to kiedyś słyszłam, że jak ktoś kocha róże, wrzuca im podczas sadzenia banana w korzenie :D CAŁEGO!!! To taki potasowy prezent na dobry początek!

Jacku! Jedna wyleciała z rurki i bzyczała, ale kolejne były bezpieczne. Murarki sa milutkie i łagodne. Zdarza mi się, że je głaszczę na kwiatku :wink:

Tulap! Ściółka jest naturalna, bo sąsiadka ma sosny i igły spadają. I tak już zostaje. Na wiosnę trochę zbieram tych igieł, bo waestwa się robi za duża. Tam mam hosty i się przebijają, ale inne też dadzą radę. A daje mi to własnie ściółkowanie i chroni ziemię przed przesuszeniem.

Małgosiu! Wylot trzcinek dla murarek mam na wschód, ale w ogóle są w cieniu i chyba im to nie przeszkadza.

Tolinka! Co Wy tak mi wiercicie w brzuchu z tymi różami! ;:306 Miałam zamiar pochwalić się, jak zakwitną :roll:
No już dobrze! :

Lacre
Wedding Piano
The Fairy
Malaga
Jalitah
Louise Clements

No i dziś przyszło awizo na paczkę z daliami! Jutro odbieram :tan

I moje przylaszczki i ogólny widok na krokusy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Oj kobietko! jak zakwitną to też się pochwalisz ,a na pewno będzie czym ,bo róże ;:215
Piękne kępki przylaszczki ,moje wyszły w ilości 2kwiatki ;:306 ale i tak się cieszę że są ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”